Zuurkoolschotel met gehakt én banaan

Zuurkoolschotel met banaan

Zuurkoolschotel met crème fraîche, gehakt, spekjes én banaan

Je denkt nu misschien; wat een gekke combi zuurkool met banaan. Maar vaak wordt aan een zuurkoolschotel iets zoets toegevoegd, bijvoorbeeld appel of stukjes ananas, om de zure smaak van de zuurkool wat te temperen. En aangezien ik gek ben op banaan, wordt het banaan voor dat zoetje! Echt een hele lekkere combi van zoet en hartig. Vriendlief moet alleen niks van die banaan erin weten, dus de ene helft van de schotel is mét banaan en de ander zonder. Makkelijk opgelost zo! Al moet ik niet de ovenschaal opeens omgekeerd neerzetten, want dan krijg ik ruzie 😉

Makkelijke herfstkost voor doordeweeks
Deze ovenschotel zet je snel op tafel. Ideaal dus voor doordeweeks. En zonder pakjes en zakjes! Houd je niet zo van zuurkool? Ga dan voor wijnzuurkool. Deze is minder zuur van smaak. De foto’s bij dit recept worden binnenkort trouwens vernieuwd hoor. Maar in de winter, nu het vroeger donker is, is het nog moeilijker om zoiets niet fotogenieks als een zuurkoolschotel op de foto te krijgen. Deze schotel smaakt hoe dan ook lekker. Vrienden, vriendlief en ikzelf hebben deze ovenschotel al meer dan goedgekeurd!


Ingrediënten

Voor 3 personen, of 4 als het kleine eters zijn 

  • 900 g kruimige aardappelen (kant-en-klaar ook te koop van Celavita)
  • 500 gram wijnzuurkool
  • 300 gram rundergehakt
  • 125 gram magere kalkoenspekjes (net zo lekker van smaak, maar iets magerder)
  • 125 gram crème fraîche (1 klein bekertje)
  • 50 gram roomboter
  • 1 banaan of 2/3 afhankelijk van wie het lust 
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 5 el melk
  • 3 tl grove mosterd
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gedroogde bieslook
  • Handje paneermeel om te bestrooien

Hoe maak je het?
  1. Verwarm de oven voor op 200-220 graden.
  2. Schil de aardappels. Of als je kant-en-klare hebt; kook de aardappels in 14-15 minuten in een laagje gezouten water gaar.
  3. Laat ondertussen de zuurkool even goed uitlekken in een vergiet.
  4. Fruit de ui in een scheutje olie of boter even aan. Voeg de spekjes toe en bak deze even mee.
  5. Voeg nu het rundergehakt toe en bak dit al omscheppend bruin. Voeg ook een goede snuf zout en peper toe.
  6. Voeg daarna ook de uitgelekte zuurkool toe en schep alles goed door elkaar.
  7. Zet het vuur wat zachter en doe de crème fraîche met 2-3 flinke theelepels grove mosterd erbij. Meng dit goed door het zuurkool-gehaktmengsel.
  8. Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Voeg voor een romige smaak een paar flinke klonten roomboter toe en een scheut melk (ongeveer 5 eetlepels). Voeg ook verse peper, een goede snuf zout en een kleine tl nootmuskaat toe aan de aardappelen. Meng tot slot de bieslook door het geheel.
  9. Neem een ovenschaal en bedek de bodem met het zuurkoolmengsel.
  10. Snijd ondertussen 1 of 2 bananen in dunne plakjes. Leg deze bovenop het zuurkoolmengsel.
  11. Bedek dit met de aardappelpuree en strooi op het eind wat paneermeel over de bovenkant, zodat de ovenschotel een lekker krokant korstje krijgt
  12. Plaats de schotel 25 minuten in de oven tot die een mooi bruin kleurtje heeft.

Wijntip

Zuurkool heeft een sterke en zure smaak. Ga dus niet voor een zachte, milde wijn, want die valt in het niet. Ga voor een frisse, fruitige Riesling uit de Elzas of een Sauvignon blanc.