Zomerse bbq salade met mango
Zomerse salade met mango voor bij de bbq
 
Soms bedenk ik iets in mijn hoofd qua gerecht met een nieuw product. En als het dan net zo lekker wordt als dat ik hoopte, dan ben ik echt een heel blije Tammie. Zo werd deze zomerse bbq salade met mango dan ook geboren! Wellicht al eens vaker gemaakt, of net even anders met iets andere ingrediënten. Maar hoe dan ook: deze zomerse bbq salade met mango en een combi van rode ui, paprika en lente-ui was echt hemels! Door het zuurtje van de azijn is ‘ie perfect bij ‘vette’ gerechten van de bbq.
 

Een zomerse salade bij de bbq is altijd een goed idee, toch?

Zo krijg je toch nog wat groenten binnen. En een mango erdoorheen is dan toch wel echt super zomers, of niet?! Ook wilde ik graag een zuurtje erin hebben. Onlangs kreeg ik een superleuk rekje met drie soorten azijn van Tromp & Rueb. Daarbij zat ook een chili venkel azijn, waarbij je de venkel echt supergoed kan ruiken, maar ook het pittige pepertje erin kwam goed naar voren. Nu is het zure van azijn erg lekker bij het vette van de meeste bbq gerechten en sauzen. Ideaal dus om alles te combineren: het zoet van de mango, het scherpe van de uien, wat tomaten erdoor (die Nederlandse tomaten zijn helaas niet sterk van smaak) en dit mixen met olijfolie en een zuurtje waar je doorheen nog heel licht wat venkel en een pepertje doorheen proeft. Erbij aten we namelijk de chipotle honey chicken kebabs (uit het bbq kookboek van Jord Althuizen) en hete jalapeño pepers met roomkaas, cheddar en spek van de bbq en dat was echt een super combi bij elkaar! Dit is iets wat ik deze zomer zeker ook gasten die komen bbq’en ga voorzetten!
 
 

Ingrediënten

Voor een volle kom, genoeg voor 4 personen als bijgerecht bij de bbq

 • 1 mango
 • 4-5 grote tomaten
 • 1 (zoete) rode punt paprika
 • 0,5 rode ui
 • 2 stengels lente-ui
 • 1 teen knoflook
 • Olijfolie
 • Chili & venkel azijn (Kan je dit niet vinden? Gebruik dan witte wijn azijn)
 • Handje verse tijm
 • Peper en zout
 • Optioneel: koriander De liefhebber kan hier nog wat koriander blaadjes aan toevoegen, maar vriendlief walgt daarvan, dus dat heb ik in deze variant maar niet gedaan 😉

Hoe maak je het?
 1. Snijd alle groenten. Begin met de mango, snijd deze in kleine blokjes.
 2. Snijd de tomaten en rode paprika in kleine blokjes.
 3. Snipper de rode ui fijn en snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Doe alles in een grote kom.
 4. Pers het teentje knoflook erbovenuit.
 5. Schenk er wat olijfolie over, zo’n 4 volle eetlepels.
 6. Nu schenk je 3 eetlepels chili venkel azijn over de salade.
 7. Tot slot rasp je de tijm van de takjes af en strooi je die samen met wat peper en zout naar smaak uit over de salade.
 8. Door elkaar husselen en klaar is je salade!

Voor een ‘how to make’ van deze salade kijk je hier!


Wijntip

Een lekkere frisse, lichte rosé voor bij de bbq. Denk bijvoorbeeld aan deze rosé van Ferry Lacombe, lekker bij licht vlees en bij de salade.