Zelfgemaakte tomatenchutney
Tomatenchutney oosters zelfgemaakt
 
Zelfgemaakte tomatenchutney met een Indonesisch tintje. Er zit namelijk kardemom in, plus wat gedroogde chilivlokken. Hiermee krijg je precies de juiste spicyness voor een kruidige tomatenchutney. Een topper voor bij de kaasplank is dit!
 
Wecken, voor alles is een eerste keer
Na verloop van tijd verzamel je best wat kookspullen. Zo ook meerdere weckpotjes, van die leuke die je bij Dillle & Kamillie kan kopen. En speciaal voor dit projectje heb ik ook wat eigen potjes schoongemaakt en gehouden. Ideaal die kleine potjes met gehakte gember of sambal, leuk om weg te geven ook (als ze gevuld zijn natuurlijk). Maargoed, eerst moet de tomatenchutney nog gemaakt worden. En geweckt. Dat had nog best wat voeten in de aarde, want ik dacht dat het gewoon zo zou gaan: chutney maken, in een uitgekookt weckpotje doen, dichtmaken en op zijn kop laten afkoelen. Nou, niet dus, toen ik het potje op zijn kop zette stroomde de helft eruit 😛 Oeps. Gelukkig zijn er heel veel blogs die al geschreven hebben over wecken. Dus mocht je nog wat tips zoeken over hoe te wecken, zeker even de link checken. 
 
Welke potjes kan je gebruiken?
Vanalles. Ik gebruik verschillende weckpotjes met deksel, rubber en klemmetjes, maar ook gewoon potjes met een draaideksel. Dat zijn de potjes waar sambal en jam etc. in zaten. Het maakt dus eigenlijk niet uit, als ze maar goed gereinigd zijn van tevoren en nog goed kunnen sluiten. 
 
Geduld is een schone zaak
Voordat je deze tomatenchutney kan eten moet je eerst een paar weken geduld hebben. De smaken ontwikkelen zich met de tijd. Dus hoe langer je de potjes koel en donker bewaart, hoe lekkerder de chutney wordt. Ik maakte het in december en zit er nu al een paar weken heerlijk van te smullen!
 
Handig voor in de voorraadkast
Het is fijn om een paar potjes van deze verrukkelijke zelfgemaakte tomatenchutney in je voorraadkast te hebben. Altijd lekker bij een kaasplankje, maar ook heel lekker bij een goede paté. Dip blokjes jonge kaas erin! Of ga voor oude kaas, hier op de foto had ik de Old Friends kaas van de Kaaskraam. Top combi!
 

Ingrediënten voor ongeveer 4 grote weckpotjes (ongeveer 1 liter)
  • 2 blikken hele tomaten
  • 800 gram geleisuiker
  • 1,5 tl chilivlokken
  • 4 licht geplette kardemompeulen
  • 1,5 tl sap van een halve citroen
  • 1 tl vanillesuiker
  • + Extra benodigdheden: grote hoge (soep)pan, inzetrooster of theedoek, weckpotjes of andere lege potjes, staafmixer, pollepel, (vlees)tang, eventueel een trechter

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 2 uur + 24 uur wachten + 4 weken wachttijd

  1. Kook eerst je weckpotjes en deksels uit in een hoge pan. Ik laat ze een paar minuten koken. Laat drogen op een schone theedoek.
  2. Doe de tomaten in een pan. Mix grof met de staafmixer. Doe dit echt kort, dan blijven er nog wat grove stukken tomaat in je chutney en anders wordt het vloeibaarder.
  3. Doe de geleisuiker erbij in de pan, samen met de overige ingrediënten. Laat alles 10 minuten koken en roer af en toe over de bodem, zodat het niet aankoekt of aanbrandt.
  4. Giet de warme tomatenchutney direct in de schone weckpotjes. Gebruik eventueel een trechter, zodat de randjes schoon blijven. Doe de deksels op de weckpotjes.
  5. Vul de hoge pan opnieuw met water. Plaats dan de weckpotten in de hoge soeppan waarin je onderin een rooster of theedoek hebt gelegd. Je kunt meerdere lagen met potten op elkaar zetten. Vul dit nu aan met water tot de bovenste potten voor ¾ onder water staan.Het water in de pan moet ongeveer dezelfde temperatuur hebben als de voedingsmiddelen die je erin zet, dus geen ijskoud of kokend water toevoegen.
  6. Nu wordt het water tot het (bijna) kookpunt verwarmd. Laat dit nog een uur zo doorkoken en zorg dat de weckpotjes onder water blijven staan. Door het verwarmen ontsnapt de lucht uit de potten en ontstaat er uiteindelijk een vacuüm.
  7. Na een uur haal je de potten met een speciale weckpottang uit de hete weckpot. Ik had geen speciale tang, dus heb gewoon een vleestang gebruikt. Let op, het water en potten zijn heel heet. Zet de potten voorzichtig op een theedoek of op een houten plank om af te koelen. Zet ze op een niet te warme of te koude plaats, op tafel of op het aanrecht dus.
  8. Nu is het weer 24 uur wachten. Als de potten afgekoeld zijn na 24 uur, kunnen de klemmetjes van de potten afgehaald worden. Door het vacuüm moeten ze dan stevig dicht zitten. Als de deksels loskomen of je hoort lucht ontsnappen dan is er iets mis gegaan. Je kunt het beste dan de inhoud snel opgebruiken of het eten toch maar invriezen.
  9. Bewaar de tomatenchutney koel en donker, dus in een gang- of voorraadkast, maar niet in de koelkast. Zo blijft de tomatenchutney wel ruim een jaar goed. Een geopende pot moet je wel in de koelkast bewaren.
  10. Nu klinkt dit misschien heel moeilijk, maar het viel allemaal reuze mee. Maar ik ben geen professionele wecker, dus voor wat extra tips en tricks zou ik hier nog even kijken voor een eenvoudige uitleg over wecken als je dit recept gaat maken. Ook deze stap-voor-stap uitleg over wecken heb ik ernaast gehouden. 

Wijntip

Helemaal afhankelijk van welke kaas je erbij gaat eten. Kies je voor een jong kaasje met deze tomatenchutney? Dan kies je een lekkere en lichte rode blend of een friszure Sauvignon Blanc. Die laatste doet het goed bij de kruidige tomatenchutney.