Zalm met romige crunch topping
Zalm met creamy crunchy topping
 
Dit jaar vieren we kerst waarschijnlijk in kleine groepjes. Wij vieren het misschien zelfs 1 dag gewoon met zijn tweetjes. Vind ik ook heerlijk! Maar lekker eten wil ik wel, liefst makkelijk. Deze zalm met romige crunch topping is dan de redder in nood! Snel klaar, goed voor te bereiden, heel erg smaakvol en lekker vullend. Yes, hieronder heb ik het recept voor de zalm met romige crunch topping voor je!
 

De crunchy topping komt door macadamia’s

Je weet wel, die heerlijk romige noten. Dat gemixt met Paturain en geraspte Parmezaanse kaas zorgt voor een super romige combi. Doordat de Parmezaanse kaas geen smeltkaas is, bindt het de creamy mix. Hierdoor loopt de romige topping niet van je zalm en blijft het er mooi op liggen. Zo heb je geen zalmfilet die drijft in gesmolten Paturain. Het is nog steeds best een moeilijk fotomodel om mooi op de foto te zetten haha, maar geloof me: de romige crunchy smaak maakt alles goed! De foto proef je toch niet 😉

Ingrediënten

Voor 2 personen

 • 2 zalmfilets met huid ongeveer 150-175 gram per stuk
 • 30 gram Parmezaanse kaas geraspt
 • 30 gram ongezouten macadamianoten
 • 80 gram Paturain (cuisine)
 • 2 volle handjes zeekraal
 • 1 plakje roomboter bladerdeeg diepvries
 • Witte sesamzaadjes
 • 0,5 tot 1 klein ei losgeklopt
 • Olijfolie
 • + Extra benodigdheden: ovenschaal, vijzel en/of scherp (hak)mes, kerst(ster) uitsteekvorm, oven.

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten oventijd

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Steek uit het plakje bladerdeeg met de (ster) kerstvorm 2 sterren en leg die op de oven bakplaat. Bestrijk met losgeklopt ei en strooi de sesamzaadjes erover.
 3. Hak de macadamianoten fijn in een vijzel of met een scherp mes. Ze hoeven niet allemaal gehakt te zijn, maar grof gehakt. 
 4. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg daarin de zalmfilets met de huid naar beneden. Zet naast de bladerdeegsterren op de bakplaat.
 5. Mix in een ruime schaal de geraspte Parmezaanse kaas, Paturain en gehakte macadamianoten door elkaar. Verdeel dit nu over de bovenkant van de zalmfilets en strijk uit. 
 6. Bak de zalmfilets en bladerdeegsterren in ongeveer 20 minuten gaar af. Doe de laatste 10 minuten de zeekraal erbij, leg naast de zalm.
 7. Na ongeveer 20 minuten kan je de zalm opdienen. Leg eerst de zeekraal op een bord en daarna voorzichtig de zalm. Plaats on top de bladerdeegster.
 8. Feliz navidad!

Heb je deze zalm met creamy crunchy topping gemaakt? Lekker! Laat het me weten via een reactie onder dit recept. Of via Instagram of Facebook door @aantafelmettammie.nl te taggen. Vind ik leuk!


Wijntip

Een volle, witte wijn die bij de zalm en romige topping past. Een beetje houtlagering is bij dit gerecht ook niet verkeerd. Denk bijvoorbeeld aan deze Zuid-Afrikaanse Chardonnay van bekend wijnhuis Tokara, deze heeft een subtiele houtlagering en eindigt fris.

Crunchy creamy zalm ingredienten

Aantal vd ingrediënten