Wijnen uit Valpolicella, Italië

rode wijnen bij Matio Corte

Wanneer je op vakantie bent in het Veneto gebied, waar ook Verona ligt en vriendlief is jarig, ga je dat natuurlijk goed vieren! Zo had ik dus niet één, maar twee wijnproeverijen in de Valpolicella streek. Op één dag!

De eerste wijnproeverij was bij wijnhuis Zyme

Zyme is een groot en redelijk jong wijnhuis in een prachtig gebouw van marmer. Het ligt naast een grot en deze grot is ook gelijk de natuurlijke temperatuurregelaar voor de wijnen in de vaten. We proefden er acht verschillende wijnen, waaronder heerlijke Franciacorta bubbels (een soort champagne, maar dan uit de Valpolicella streek) en een sterke, rode wijn met meer tannines van 100% Recioto druif. Maar mijn favoriet was Kairos (derde fles op de foto hieronder), een wijn die maar liefst uit 15 verschillende druiven bestaat en een vrolijk gekleurd etiket heeft. De wijn bestaat uit de Garganega, Corvina en Rondinella druiven uit de Valpolicella streek, maar ook uit bekendere druiven zoals Syrah, Merlot en Chardonnay. Daarvan ging een flesje mee naar huis!

Alle wijnen bij Zyme

Op naar de volgende proeverij

Deze proeverij vindt meer in de heuvels plaats in het kleine dorpje San Giorgio (en mooi meegenomen; op loopafstand van ons hotel!) Deze kleinschalige wijnboerderij in de heuvels wordt gerund door wijnboer Leonardo. Zijn wijnen heten Corte Matio en de Valpolicella Ripasso daar was ongelofelijk lekker! Ook zijn zoete rode dessertwijn van de Recioto druif was heerlijk. Ook hiervan gingen twee flesjes mee naar huis. Op de foto hierboven zijn het de tweede en de laatste wijn. De prijzen van Matio’s wijnen varieerden van ongeveer 9 euro tot 25 euro. Ik zie de Recioto al helemaal voor me met een paar lekkere kaasjes erbij, terug in Nederland. 

Nieuwsgierig? Corte Matio heeft geen eigen website, maar is wel te vinden via azienda agricola cecchini Leonardo op Google Maps. Zeker een tip om heen te gaan als je in de buurt bent!

Wijn proeven bij Corte Matio

Wijn proeven bij Corte Matio


Wijnen uit de Valpolicella streek

Bij beide wijnhuizen hebben we de bekendste wijnen uit de streek geproefd; Valpolicella (ripasso, superiore) en Amarone wijnen. Daarnaast had ieder wijnhuis natuurlijk nog genoeg andere druiven en wijnen. Het was ook erg leuk om het verschil te zien en mee te maken bij een groot wijnhuis en een klein wijnhuis. Allebei heeft zo zijn charme en voor- en nadelen. Met Leonardo konden we moeilijker communiceren in gebrekkig Engels en Italiaans en met handen en voeten, maar er wordt echt de tijd voor je genomen en de proefglazen waren hier ook iets beter gevuld. Daarnaast heeft de charme van zo’n groots wijnhuis in een prachtig gebouw met heel veel verschillende wijnen en jaartallen om uit te kiezen ook zeker iets. Nu alleen nog hopen dat alle wijnen in de koffer passen.

Wijnvaten Zyme winery

Wijnvaten bij Zyme winery


Wijntip

Een aantal wijnen van Zyme winery zijn ook verkrijgbaar in Nederland! Onder andere de Kairos kan je hier kopen. Helaas zal je voor de heerlijke en betaalbare wijnen van Corte Matio naar Italië moeten komen.