Wat te doen in Zuid-Limburg?
Slapen bij Dalauro in Eys
Ik trap maar gelijk af met de leuke en knusse B&B waar we verbleven: Dalauro. Deze gezellige B&B ligt in het kleine dorpje Eys. Dalauro wordt gerund door Laura en Rob. In het Italiaans betekent ‘da’ ‘bij, dus letterlijk betekent de naam: bij Lau(ra) en Ro(b). Ik kwam terecht bij deze leuke B&B via Instagram, geinfluenst door een andere blogger. En wat een geluk, er was in de laatste week van september nog plek! Als je een midweekje boekt van 4 nachtjes, krijg je 1 nacht gratis. Leuke aanbieding! De kamers zijn knus (wij hadden de meest basic kamer: comodo) en die is van alle gemakken voorzien, zelfs met een bad.
Iedere ochtend krijg je een door Rob gebakken of gekookt eitje
Daarbij komen allerlei lokale vleeswaren, kazen, brood, zuivel en fruit. Daar ligt dus ook wel eens iets geks bij, zoals zure zult oftewel hoofdkaas. Vleeswaren met vet van het hoofd, oren en nek van het varken. Dit is echt Limburgs en misschien niet ieders ding, maar wel leuk om zulke aparte dingen voorgeschoteld te krijgen. Ik proef dat soort dingen met liefde en vind dat het er ook bij hoort als je een streek bezoekt, proeven wat men lokaal zoal eet. Verder is er ook ‘gewoon’ beleg, zoals runderrookvlees en gedroogde ham van het lokale Kuusj varken en heerlijke kazen. Ook staat er allerlei zoets lekkers op tafel, zoals jam, honing en chocoladepasta, allemaal van lokale ondernemers uit de omgeving van Limburg. Voor iedere foodie wat wils dus!
Bij de reservering boekte ik een borrelplankje met ‘Lekkers oet Limburg’
Dit is een optioneel arrangement, een van de arrangementen die je bij je reservering meteen kan bijboeken. Het borrelplankje heb ik aangevraagd voor na de incheck op maandagmiddag. Erg lekker na de 3 uur durende autorit! We probeerden er gelijk een Nederlandse wijn bij van een wijngaard die ik nog niet kende: Fromberg. Op het plankje lagen allerlei lokale lekkernijen, waaronder bloedworst van het Limburgse Livar varken. Limburgse bloedworst wordt dus niet van rund gemaakt, waardoor de smaak en textuur wat zachter en minder heftig zijn, smeuïger ook. Ik at varkensbloedworst voor het eerst en vond 1 plakje hartstikke lekker! (zoom in op foto)
Wat te doen in de omgeving van Eys
Eys is een heel klein dorpje middenin het glooiende heuvelland van Zuid-Limburg. Zeker eind september, wanneer de herfstkleuren al een beetje beginnen te komen, zie je hier de meest prachtige natuurtaferelen in Indian summer kleuren. Eys ligt op de Eyserheide, bovenop een heuvel. Het ligt op ongeveer 35 minuten fietsafstand van allerlei bezienswaardigheden. Valkenburg is ongeveer 30 minuten fietsen, Gulpen (bekend van het Gulpenaar bier) en de meeste wijngaarden zijn ook rond de 30 minuten fietsen. Ook de dierentuin Gaia Zoo (aanrader!) die we bezochten ligt op ongeveer 35 minuten fietsen. Het drielandenpunt is ongeveer 1 uur fietsen vanaf Dalauro. De stad Maastricht zit op zo’n 1,5 uur fietsen, een halfuurtje met de auto.
Aanrader: huur een fiets
Omdat er zoveel heuvels zijn leek het ons wel verstandig om in plaats van een gewone fiets een e-bike te huren. Er zijn hier heel veel wielrenners die een soort Tour du Hollande doen, dus ook voor de sportievelingen is het hier een paradijs. Een gewone fiets ging mij daarom een beetje te ver 😛 Wat gemak is wel fijn en zelfs de e-bikes hadden af en toe moeite met de heuvels opkomen. Uiteraard kan je ook alles per auto doen, maar aangezien wij het wel lekker vinden om allebei een wijntje te kunnen drinken op vakantie kom je toch vaak uit bij de fiets. Een e-bike moet je trouwens wel van tevoren reserveren!
Voor een pittige hike zit je hier ook goed
Het landschap is prachtig en je kan je hier een ongeluk wandelen door weilanden met koeien, schapen en natuurgroen. Wij vergisten ons een klein beetje in door het donker teruglopen naar de B&B. De eerste avond wandelden we naar het centrum van het dorpje Eys om te gaan eten Bie de Tantes. Ze hebben in Zuid-Limburg niet echt van verlichting langs de weg gehoord en ook Google Maps raakt er nog wel eens van slag. De terugweg in het donker, ook al was dat maar 1,5 kilometer, was dan ook behoorlijk spannend. Google stuurde ons dwars door een weiland tussen de koeien door (wat ik opeens heel eng vond, want ja sommige koeien hebben horens). Die koeien waren ook nogal verbaasd door onze aanwezigheid in het donker, dus zaten te loeien en te blazen. Wij zijn toen maar snel onder prikkeldraad door gedoken, met alleen de zaklamp van onze telefoons als verlichting.Na een flinke wandeling de heuvel op, tussen de maisvelden en bosjes door, kwamen daar uiteindelijk weer wat licht en bewoonde huizen tevoorschijn. Wees dus goed voorbereid als je in het donker gaat wandelen. Van onze field trip zijn dan ook geen foto’s, want: pikkedonker en stiekem ook wel een beetje eng 😛
Nederlandse wijnen bij Sint Martinus en Domein Holset
Wijngaard Sint Martinus ligt in Vijlen
We startten met een rosé bubbel: het Limburgs parelke
Door naar Domein Holset!
Tijd om mousserende wijnen te proeven!
Pop up wijnrestaurant op het land
Zonsondergang tussen de wijnvelden
Lunchen bij foodie walhalla Eyserhalte
Ik ging voor een herfst salade
Wat is er verder nog te doen in Zuid-Limburg?
Nog genoeg kan ik je vertellen. Een midweek is eigenlijk veel te kort, want wij wilden niet alles volplannen en juist ‘ont-moeten’. Lekker weinig moeten en alleen doen waar we zin in hadden. Dus soms ook gewoon met de voetjes omhoog een boek lezen. Wat wij onder andere nog deden was een dagje Dierentuin, Gaia Zoo in Kerkrade. Een hele groene dierentuin met aparte dieren zoals miereneters en capibara’s. Ook ligt vlakbij het dorpje Gulpen, een schattig klein dorpje met een gezellig horeca plein. Verder bekend van het Gulpener bier, waar je bij de brouwerij een bierproeverij en tour kan boeken. Ook ligt in het dorpje Wijlre de bekende Brand brouwerij, waar je ook tours en proeverijen kunt boeken.
Om de hoek bij Dalauro zit ook nog een kleine wijngaard, Domaine Salamander. Ook zit op zo’n 3 km afstand wijngoed Fromberg (zij hebben een heerlijke Auxerrois en Müller Thurgau). Die wijngaarden hebben we nu wegens tijdgebrek nog niet bezocht, maar die staan nog op mijn wish list! De inmiddels grote en bekende wijngaard Apostelhoeve zit vlakbij Maastricht stad, op ongeveer 1,5 uur fietsen van Dalauro, maar helaas bieden zij alleen rondleidingen en proeverijen aan vanaf 10 personen.
Kneuterige restaurantjes in de omliggende dorpen
De meeste restaurants zijn lastig per voet te bereiken, want die liggen op minstens 3 km van de B&B af. Alleen in het dorpje Eys kan je lopend terecht, of je moet een fikse hiker zijn 😉 Wij hebben onder andere nog gegeten in Wijlre, bij Brasserie Amuseer, waar ze naast veel lokaal vlees ook een uitgebreide vegetarische kaart hebben. Daarnaast heeft de brasserie een kinderspeeltuin aan het terras, dus handig als je met kinderen reist. Ook hebben wij nog gegeten bij Gasterij de Poort in Gulpen, een ouderwets brasserie met de uitstraling van een bruin café. Ze hebben een uitgebreide menukaart, waar je onder andere ook het Limburgse streekgerecht zuurvlees (soervleisj) kan bestellen.
Het Toscane van Nederland: Zuid-Limburg
Al met al is Zuid-Limburg een ongelofelijke aanrader voor de Bourgondiërs onder ons! Er is voor foodies, sportievelingen, cultuurzoekers en natuurliefhebbers genoeg te beleven in Zuid-Limburg. Zeker als je ook nog geluk hebt met het weer is er genoeg te doen. Ik ben in ieder geval ontzettend verrast en vanaf nu fan van dit mooie stukje Nederland!
Wijntip
De rode wijn ‘Bergdorpje’ 2018 van wijngaard Sint Martinus. Bij thuiskomst gelijk alweer even geproefd bij pasta met verse paddenstoelen, eekhoorntjesbrood en spinazie en een stukje biefstuk. Die aardse smaken passen heerlijk bij de soepele en fruitige, maar toch volle rode wijn.
Comments are closed.