VENETIAANSE PASTA MET SARDINES IN SAOR • Met ansjovis, pijnboompitten, rozijnen (ja, echt dat is lekker!) en zoetzure ui is deze pasta geïnspireerd op Sarde in Saor, sardientjes op Venetiaanse wijze. Een gerecht dat ik voor het eerst at in Italië en nu maak voor Vrijdag Visdag. Ik vond het namelijk zo’n lekkere en verrassende combinatie van smaken, dat ik dit verwerkt heb in deze pasta. Dit gerecht is snel, gezond en smaakvol door de heerlijk zoetzure twist. En door de ansjovis en sardientjes krijg jij je gezonde vetten wel binnen!🐟
Sarde en saor, een Venetiaanse pasta met sardines?
Sarde in Saor is een traditioneel gerecht uit Venetië. Het werd oorspronkelijk bereid door Venetiaanse vissers als een manier om vis langer houdbaar te maken zonder koeling. Het woord “saor” betekent “smaak” of “aroma” en verwijst naar de combinatie van uien, azijn en peper, die de sardientjes conserveerde en tegelijkertijd een zoetzure smaak gaf. Later voegden rijke Venetiaanse handelaren rozijnen en pijnboompitten toe aan dit gerecht, waarschijnlijk beïnvloed door de handelsroutes met het Midden-Oosten. Tot zover het stukje geschiedenis over dit lekkere gerecht.
Echte pasta smaakbom
Voor deze Venetiaanse pasta met sardines en pijnboompitten gebruik ik Princes ansjovis voor een diepe, hartige smaak. Samen met de sardines zorgt dit voor een perfecte balans tussen zilt, zoet en zuur. De ansjovis smelt tijdens het bakken en versterkt de saus zonder overheersend te zijn, maar maakt het wel een ultieme smaakbom. Hierdoor is dit gerecht ideaal voor het hele gezin, zelfs als niet iedereen dol is op vis! De sardines zijn namelijk perfect ‘verstopt’ in de saus, terwijl je toch profiteert van de gezonde vetten en eiwitten.
Benieuwd naar een kookvideo van deze Venetiaanse pasta met sardines en pijnboompitten? Kijk dan op mijn Instagram @aantafelmettammie.nl voor een filmpje van de bereiding.


Ingrediënten voor Venetiaanse pasta met sardines en pijnboompitten | 4 personen
- 300 g spaghetti of linguine
- 2 blikjes sardines in olijfolie
- 2 middelgrote witte uien, in halve ringen
- 3-4 ansjovisfilets
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 el roomboter
- 4 eetlepels rode wijnazijn
- 3 eetlepels rozijnen
- 4 eetlepels geroosterde pijnboompitten
- Zout en versgemalen peper naar smaak
Om te serveren:
- Geraspte citroenschil
- Panko / broodkruim
- Benodigdheden: hapjespan met deksel, kookpan, scherp mes, snijplank
Hoe maak je deze Venetiaanse pasta met pijnboompitten?
Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten
- Verhit de olijfolie en roomboter in een pan. Voeg de ansjovisfilets toe en laat smelten in de boter en olie op laag vuur.
- Doe de uien erbij en bak op laag vuur 10-15 minuten tot ze zacht en goudgeel zijn.
- Kook in een aparte pan de pasta en rooster de pijnboompitten in een koekenpan.
- Voeg de azijn toe aan de uien, roer goed en laat nog 2 minuten pruttelen.
- Roer daarna de rozijnen en pijnboompitten erdoor. Voeg de sardines toe aan de pan met uien en breek ze lichtjes in stukjes.
- Voeg een pollepel pastawater toe en laat 2 minuten sudderen. Meng alles goed door.
- Giet de pasta af en meng deze door de saus.
- Breng op smaak met peper, zout.
- En maak voor het serveren af met geraspte citroenschil en panko.
- Bestrooi eventueel met extra pijnboompitten en serveer direct. Mangiare!
Liever een andere pastagerecht? Deze smaakvolle Scandinavische Mac and Cheese is ook erg lekker!
Wijntip
Een witte wijn of een lekkere zomerse rosé! Het kan allemaal! Denk bijvoorbeeld eens aan een frisse Portugese Vinho Verde, die door zijn frisheid perfect past bij dit ziltige gerecht met klein zoetje door de rozijnen.