Vegetarische spaghettitaart

In de vegetarische spaghettitaart zit ongemerkt veel groenten
De spaghetti van Molisana
Het gehakt van Blue Butcher maakt deze spaghettitaart vegetarisch
Spaghettitaart of lasagne?
Ingrediënten voor 6 personen
Pasta:
- 500 gram spaghetti
- 150 gram mascarpone
- 3 eieren
- 1 el gedroogde basilicum
- 125 gram geraspte kaas*
- Zout en peper
Spaghettisaus:
- 2 teentjes knoflook fijn gehakt
- 1 ui gesnipperd
- 100 gram shii-take in kleine stukjes gesneden
- 125 gram kastanje champignons in kleine stukjes gesneden
- 200-400 gram verse spinazie
- 300 gram (vega**) gehakt
- 1 x easy pasta sauce van Food fellows 500 gram
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 theelepels funghi trifolati kruiden Jonnie Boer
- 2 tl oregano
- 1 tl paprikapoeder pikant
- 1 theelepel miso pasta*** of 1 bouillonblokje
- Optioneel extra groenten: half zakje Italiaanse roerbakmix (125 gram)
- Optioneel: 250 ml rode wijn
Extra:
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- Zout en peper
- Olijfolie om in te bakken
- + keuken benodigdheden: oven, hapjespan, springvorm doorsnede minimaal 24 cm tot 28 cm, grote kom, keukenmes
*Ik gebruikte een oven gratin mix met mozzarella, belegen kaas en Emmentaler.
**Ik gebruikte het vegetarische gehakt van The Blue Butcher.
***Toevallig had ik miso pasta in huis, dat geeft een heel umami en lekker zoute smaak, maar een bouillonblokje doet het ook prima!
Hoe maak je het?
Bereidingstijd: 40 minuten + oventijd 45 minuten
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed de springvorm met bakpapier. Leg er gewoon een vel in. Of leg alleen een vel aan de onderkant en bestrijk de zijkanten met olijfolie.
- Doe in een grote kom de mascarpone, eieren en geraspte kaas bij elkaar met wat zout en peper en roer door elkaar. Zet even apart.
- Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de gesnipperde knoflook en ui aan voor zo’n 5 minuten.
- Voeg daarna de kleine stukjes paddenstoel toe en bak ook 5 minuten mee op middelhoog vuur. Als je ze goed bakt geven ze extra veel smaak af. Voeg hier eventueel de extra groenten(mix) nog toe en bak dan even mee.
- Warm een andere grote hapjespan/wok op en bak hierin zonder olie of boter de spinazie, totdat deze gaat slinken. Doe de spinazie in een vergiet, laat even uitlekken en zet apart.
- Voeg het vegetarische gehakt toe en roer even los met een vork of spatel. Doe ook de tomatenpuree in de pan en bak dit even aan om te ontzuren.
-
Doe de oregano, het paprikapoeder en de funghi trifolati bij de groenten-gehakt en schep dit goed om. Schenk vervolgens de easy tomatensaus in de pan en roer alles goed door.
- Als je rode wijn toevoegt, doe je dit bij deze stap. Zet het vuur laag, laat de tomatensaus 20 minuten pruttelen en wat indikken.
- Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet de spaghetti af en doe bij het ei-mascarponemengsel in de kom. Schep vluchtig om en roer hier de gedroogde basilicum doorheen.
- Nu gaan we de spaghettitaart opbouwen. Schep de helft van de spaghetti in de springvorm en druk dit lichtjes aan. Schep de helft van de tomatensaus op de spaghetti. Hierop komt de spinazie, verdeel het goed over de spaghettisaus.
- Hierop komt de andere helft van de spaghetti en daarop weer de andere helft van de tomatensaus.
- Strooi tot slot de geraspte Parmezaanse kaas over de spaghettitaart.
- Bak de spaghettitaart in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten tot de kaas gesmolten is en een knapperig laagje heeft.
Wijntip
Een Italiaanse rode! Geen sterke, zware rode wijn, maar een lichte, fruitige voor bij de zachte smaken van deze vegetarische spaghettitaart. Denk bijvoorbeeld aan een ouderwetse Chianti in een rieten mandje.