TUNA MELT BITTERBALLEN • Ben je dol op bitterballen? Dan zijn deze tuna melt bitterballen echt iets voor jou. Deze originele bitterballen zijn gevuld met romige tonijn, rode ui en gesmolten cheddar en mozzarella, geïnspireerd op de klassieke tuna melt tosti. Ideaal borrelhapje voor de vrijdagmiddagborrel op Princes Vrijdag Visdag!
Tuna melt bitterballen, echt een feestje
Doordat je tonijn op zonnebloemolie gebruikt, krijg je een heerlijk smeuïge salpicon die perfect samengaat met de andere smaken. Het geheim zit hem in de balans tussen smeuïge tonijn, scherpe rode ui, pittige cheddar en romige mozzarella. Je hebt dan echt een smaakbommetje. De combinatie van vis en kaas klinkt misschien verrassend, maar geloof mij: dit is comfortfood op z’n best!
Creatieve bitterballen
Voor dit soort creatieve bitterbalvarianten haal ik altijd veel inspiratie uit Het Bourgondische Bitterballenboek van Ilona de Wit. Dit boek staat bomvol originele bitterbalvariaties en handige tips voor het maken en invriezen van de perfecte salpicon (de vulling). We hebben al wat afgerold 😉 Deze tuna melt bitterbal en het recept komt ook uit Ilona’s boek vandaan, maar aan de ingrediënten heb ik een heel klein beetje getweakt. Met wat extra mozzarella. Want of je nou liever de originele rundvleesbitterballen eet, of juist meer van de variatie bent, bitterballen kunnen toch eigenlijk bij iedere borrel?
Benieuwd naar meer recepten met tonijn? Kijk dan op mijn Instagram @aantafelmettammie.nl
Ingrediënten voor tuna melt bitterballen | 40-45 stuks
- 6 gram gelatine
- 60 gram roomboter
- 200 gram Princes tonijn op zonnebloemolie, uitgelekt
- 10 gram tonijnolie uit blik
- 50 gram rode ui, fijngesnipperd
- 90 gram bloem
- 300 gram afgekoelde bouillon van maggiblokjes
- 70 gram cheddar kaas, zelf geraspt
- 30 gram geraspte mozzarella
- 0,5 tl gerookt paprikapoeder
- 250 gram fijn paneermeel
- Eiwitten, kant-en-klaar
- 20 gram bloem
- Benodigdheden: keukenweegschaal, scherp mes, snijplank, rasp, rubberen spatel, pan met dikke bodem, zeef, verschillende schalen/diepe borden, frituurpan
Hoe maak je deze tuna melt bitterballen?
Bereidingstijd: ongeveer 25 minuten + 1 nacht wachttijd + 35 minuten
- Zet alle ingrediënten klaar. Leg de gelatineblaadjes in koud water om te weken.
- Verhit de roomboter samen met de tonijnolie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de gesnipperde rode ui rustig aan, zonder dat deze bruin wordt. Voeg dan in één keer de bloem toe en roer stevig door met een rubberen spatel. Laat het mengsel ongeveer 3 minuten zachtjes garen.
- Giet vervolgens de afgekoelde bouillon erbij en blijf roeren tot er een stevige, gladde massa ontstaat.
- Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer die door het warme mengsel. Laat het geheel een minuutje afkoelen.
- Voeg de tonijn, geraspte cheddar en mozzarella en paprikapoeder toe. Meng alles goed door met een spatel. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
- Giet het mengsel (dit mengsel heet salpicon) in een ondiepe ovenschaal. Dek af met vershoudfolie en laat eerst op kamertemperatuur afkoelen. Zet het daarna in de koelkast om stevig te worden — het liefst een hele nacht.
- Doe de rest van de bloem in een diep bord. Doe de eiwitten in een ander diep bord. Doe de paneermeel in een derde bord of op een bakplaat (voor de ruimte).
- Maak van het mengsel -met eventueel vochtige handen balletjes- ter grootte van een walnoot van 15-18 gram en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de paneermeel. Herhaal dit met het ei en de paneermeel, zodat je een dubbele paneerlaag hebt.
- Laat de bitterballen een paar uur opstijven in de vriezer. Daarna kan je ze in diepvrieszakjes doen (dan plakken en vriezen ze niet aan elkaar).
- Verhit frituurolie tot 170 °C en frituur de tuna melt bitterballen in delen in 3 minuten goudbruin. Laat voor het serveren iets afkoelen en borrel ze!
Liever een andere borrelhapje met tonijn? Deze makkelijke bruschetta’s met tonijntartaar zijn ook erg lekker. Of ga voor deze heerlijke fluffy pizza rolls met tonijn en ricotta!
Wijntip
Mijn all time favourite wijn bij de borrel is deze Telmo Rodriguez Basa Verdejo uit Spanje. Een frisse, sappige en elegante Verdejo, die het perfect doet bij bitterballen met vis. En, bitterballen en een biertje gaan natuurlijk ook heel goed samen.