De carbon neutral wijnen van Lindeman’s
Groen ‘Carbon Neutral certified’ label
Uit onderzoek* blijkt dat 64% van de Nederlandse consumenten een CO2-neutrale wijn zou kopen als de smaak, prijs en kwaliteit goed zijn. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in de overvolle schappen van de supermarkt rijst bij mij toch de vraag: welke wijn kies je dan? Lindeman’s maakt het ons makkelijk, want er is nu één label wat je kunt onthouden: het groene ‘Carbon Neutral certified‘ label. Je ziet dit groene label op de flessen wijn van Lindeman’s. Door deze herkenbare certificering biedt Lindeman’s wijnliefhebbers een makkelijke manier om een betaalbaar product van goede kwaliteit te kopen én tegelijkertijd bij te dragen aan een betere wereld.
Koolstofneutraal met Lindeman’s
Want ja, wie kent de Lindeman’s wijnen niet? De Australische wijnen met een ruim assortiment, die je gewoon in de supermarkt kan kopen! Maar wat houdt die koolstofneutrale certificering nou in? “Koolstofneutraal” zijn betekent dat het bedrijf dat het product produceert de broeikasgassen die vrijkomen om het product te produceren in evenwicht houdt, zodat de impact break-even is. Nul-nul dus. De Carbon Neutral certificering van Carbon Trust berekent de koolstofuitstoot over de levenscyclus van het Lindeman’s wijnassortiment. Dit gaat van de teelt van de druiven tot het het wijnbereidingsproces en de recycling van de fles aan het einde van de levensduur. Lindeman’s vermindert hun CO2-uitstoot elk jaar en investeert vervolgens in decarbonisatieprojecten om de resterende uitstoot te compenseren.
Hoe behaalde Lindeman’s deze certificering?
Meten is weten, dus werden er meetbare doelstellingen ingevoerd om de koolstofvoetafdruk van het wijnassortiment te testen en verminderen. Denk hierbij aan het gebruik van lichtgewicht flessen en het verbeteren van verpakkingen zodat ze gerecycled kunnen worden. Ook het gebruik van elektriciteit op zonne-energie plus meer energiebesparende en maatregelen in de wijnmakerijen zelf hielp hierbij.
Check jouw voetafdruk en er wordt een boom geplant!
Dat Lindeman’s zo’n handig label heeft is niet alles! Om ons, de kopers van de Lindeman’s wijnen, bewuster te maken van onze individuele CO2-voetafdruk is er een QR-code ontwikkeld. Zo kan je uitrekenen wat jouw persoonlijke impact is op de wereld. Dat ontdek je heel makkelijk door onderstaande QR-code te scannen. Je vult wat vragen en gegevens in en voilà, jouw voetafdruk is te zien. Tip: je elektriciteitsnota’s zijn handig om bij de hand te hebben, maar ook kan je je verbruik voor benzine, vliegen en eten uitrekenen.
En allemaal de code scannen hoor, want Lindeman’s plant voor elke gescande code een boom in het Lindeman’s bos! Je kan direct zien waar jouw boom geplant wordt. Jouw boom helpt mee om koolstofdioxide te verminderen, de leefomgeving van wilde dieren te herstellen en werkgelegenheid te creëren voor lokale families. Het enige wat jij hoeft te doen is deze QR-code scannen tussen 22 augustus en 18 september 2022! Ik heb uiteraard al een boom laten planten 🙂
Wijn-spijscombinatie met Lindeman’s wijnen
Recept voor crostini’s met romige bonenspread en groene asperges
Ingrediënten voor 8 crostini’s
- 1/2 of meer ciabatta in repen gesneden
- 350-400 gram cannellinibonen uit blik
- 1 citroen
- 1 el (donkere) tahini
- 2 el goede olijfolie + extra om te bakken
- 1 teentje knoflook
- 100 gram groene aspergetips
- 1/4 tl komijnpoeder
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl chilipoeder
- 1/4 tl uienpoeder
- Peper naar smaak
- Extra benodigdheden: koekenpan, grillpan, scherp mes, zeef, keukenmachine of blender
Hoe maak je deze crostini’s met romige bonenspread en groene asperges?
Bereidingstijd: 15 minuten
- Leg de repen ciabatta klaar. Voor krokante crostini’s kan je ze even grillen of in de oven leggen.
- Snijd de citroen doormidden, bestrijk met olijfolie en leg de citroen met de snijkanten naar onderen in een grill- of koekenpan. Rooster totdat de citroen bruin begint te kleuren, dit duurt 3 tot 5 minuten. Laat daarna wat afkoelen.
- Giet de witte bonen uit blik af in een zeef en spoel af met koud water. Laat even uitlekken en doe de bonen daarna in de keukenmachine. Pel en pers de knoflook en voeg dit samen met de tahini, zout en komijnpoeder bij de bonen.
- Pers de citroen en voeg 1 of 2 el sap bij de bonen. Doe er 2 el olijfolie bij en mix dit tot een fijne spread. Proef en voeg peper naar smaak toe.
- Verwarm een koekenpan en verhit wat olijfolie. Bak de groene aspergetips in de olijfolie en bestrooi met de chilipoeder, uienpoeder en (grofgemalen) peper en zout. Bak zo’n 4 minuten tot de asperges beginnen te kleuren.
- Besmeer de crostini’s royaal met de bonenspread, beleg met de groene aspergetips en serveer.
Tip: de bonenspread kan je goed eerder klaarmaken. Na bereiding is deze nog 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Wijntip
De carbon neutral wijnen van Lindeman’s gaan goed samen met lekker eten. Bij deze crostini’s past de Lindeman’s Bin 65 Chardonnay heel goed. Deze Chardonnay is een medium bodied wijn met een frisse, krokante afdronk. De aroma’s van perzik, tropisch fruit en geroosterd eikenhout zorgen ervoor dat de wijn perfect past bij de romige bonenspread op de crostini’s.
* In opdracht van Lindeman’s werden 1000 Nederlandse consumenten in de leeftijd van 18 tot 65 jaar bevraagd. Het onderzoek vond plaats in juli 2022 en werd uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Census Wide.
Advertorial: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lindeman’s wijnen en bevat mijn eerlijke mening. De wijnen heb ik gekregen.
Comments are closed.