Tête de Moine kaas
Tête de Moine kaas werd vroeger gemaakt door monniken
De kaas kent zijn oorsprong bij de monniken van Abbaye de Bellelay in Saicourt in Zwitserland. Dat ligt bij Bern, in het Jura gebergte en is een Franstalig deel van Zwitserland. Het schijnt dat de kaas daar al sinds 1192 gemaakt wordt. Tête de Moine heeft als letterlijke vertaling ‘hoofd van monnik’. Het heeft gelukkig niets met het letterlijke hoofd van een monnik te maken kan ik je vertellen. Maar omdat het bedacht en oorspronkelijk gemaakt werd door monniken in Zwitserland is het dus een echte Zwitserse ‘monnikshoofdkaas’. Er staan trouwens ook monniken afgebeeld op de verpakking van de kaas voor de herkenbaarheid.
Tête de Moine is een compacte kaas in een ronde vorm
Je serveert Tête de Moine met een kaaskruller
Tête de Moine doet het heel leuk op de kersttafel
Ingrediënten voor 4 tot 8 personen als borrelhapje
- 1 Tête de Moine kaas
- 250 gram kastanjechampignons
- Truffelmayonaise ongeveer 4 tot 8 theelepels
- 1 ciabatta afbak of vers
- Olijfolie
- Zwarte peper uit de molen
- + Extra benodigdheden: koekenpan, grillpan, broodmes, girolle (kaaskruller)
Hoe maak je het?
- Snijd de ciabatta in sneetjes. Verwarm de grillpan. Smeer de ciabatta’s in met wat olijfolie en grill even kort in de grillpan. Om en om zo’n 2 minuten per kant, tot de ciabatta knapperig is en er eventueel grillstrepen in staan. Zet even apart.
- Snijd de kastanjechampignons (of overige paddenstoelen) in grove stukjes. Bak deze in een drupje olijfolie in de koekenpan goudbruin, bak goed door voor extra smaak.
- Besmeer de ciabatta’s met truffelmayonaise, doe de gebakken champignons erop, wat versgemalen peper en maak af met een kaaskrul Tête de Moine. Eet smakelijk!
Wijntip
Bij deze kaas met zijn vele aroma’s ga je voor een volle droge witte wijn of een Vin Jaune uit de Jura. Die laatste is vaak erg prijzig, dus we gaan voor een droge witte wijn. Ga dan voor een Franse. Druiven uit het Franse Bourgogne en Bordeaux gebied zijn in het verleden overgewaaid naar het Zwitserse Jura, daarom passen wijnen uit deze Franse streken goed bij kazen zoals Tête de Moine. Ook die wijnen kunnen wat hoger liggen in prijsklasse, maar het is tenslotte kerst. Ga eens voor een Rully of een Meursault. Beiden gemaakt van de Chardonnay druif en uit de Bourgogne.
Iets goedkoper is er de Domaine Didier Tripoz, een zachte volle wijn uit de Bourgogne, ook van de Chardonnay druif gemaakt. Deze is ook erg lekker bij deze kaas en wat fijner voor je portemonnee. Proef en probeer zelf, er is voor iedereen wat wils in verschillende prijsklassen!
Comments are closed.