Tête de Moine kaas
Tête de Moine kaas girolle
 
Tête de Moine kaas, de ronde, smeuïge kaas waarvan je mooie kaaskrullen kan maken. Tête de Moine is een kaas die het heel leuk doet op tafel de komende feestdagen. Daarom leek het me een goed idee om deze feestelijke kaas in het zonnetje te zetten! Ken jij Tête de Moine met zijn chique kaaskruller al?
 
Tête de Moine kaas werd vroeger gemaakt door monniken

De kaas kent zijn oorsprong bij de monniken van Abbaye de Bellelay in Saicourt in Zwitserland. Dat ligt bij Bern, in het Jura gebergte en is een Franstalig deel van Zwitserland. Het schijnt dat de kaas daar al sinds 1192 gemaakt wordt. Tête de Moine heeft als letterlijke vertaling ‘hoofd van monnik’. Het heeft gelukkig niets met het letterlijke hoofd van een monnik te maken kan ik je vertellen. Maar omdat het bedacht en oorspronkelijk gemaakt werd door monniken in Zwitserland is het dus een echte Zwitserse ‘monnikshoofdkaas’. Er staan trouwens ook monniken afgebeeld op de verpakking van de kaas voor de herkenbaarheid. 

Tête de Moine is een compacte kaas in een ronde vorm
De kleur is ivoorwit tot bleekgeel met een oranje korst. Die korst kan je eten. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en bevat meestal zo’n 51% vet. De kaaskrullen, rozetten eigenlijk, zijn zo zacht en dun dat de kaas smelt op je tong. En de smaak? Romige melk, wat hooi en paddenstoel, een zoutje en aan het eind een licht pittige nootachtige smaak. Al met al veel verschillende aroma’s dus. Laat je trouwens niet afschrikken door de geur, die is veel sterker dan hoe romig de kaas smaakt. 
 
Je serveert Tête de Moine met een kaaskruller
Dit word heel chique een Girolle genoemd. Zie de foto’s voor hoe zo’n apparaat eruitziet. De Girolle werd in de jaren 80 speciaal ontwikkeld voor de Tête de Moine kaas. Je kan de kaas namelijk beter niet snijden, maar je schaaft er tere dunne krullen van. Deze speciale techniek zorgt ervoor dat het oppervlak van de kaas met een grotere hoeveelheid lucht in aanraking komt. En daardoor komt de volle smaak van de Tête de Moine beter tot zijn recht. Met bijvoorbeeld een rond stuk chocolade kan je de Girolle ook gebruiken, om mooi chocoladerozetten mee te maken. Leuk cadeau voor de feestdagen dus, de Girolle
 
Hoe je zo’n Tête de Moine kaaskrul maakt zie je hier.
 
Tête de Moine doet het heel leuk op de kersttafel
Want zo’n kaaskruller staat natuurlijk wel heel chique en gezellig op tafel. Je vindt de kaas daarom nu in veel supermarktassortimenten, bijvoorbeeld bij Plus of Albert Heijn. Of natuurlijk bij de lokale kaasboer. Haal het vooral daar, want de lokale ondernemers kunnen elk steuntje in de rug gebruiken! Tête de Moine is trouwens heus niet alleen in de winter leuk om te serveren. Afgelopen zomer maakte ik er een easy borrelhapje mee: bruschetta met truffelmayo, gebakken paddenstoelen en een rozet Tête de Moine kaas. Aanrader! Zie het recept hieronder. 

Ingrediënten voor 4 tot 8 personen als borrelhapje
  • 1 Tête de Moine kaas
  • 250 gram kastanjechampignons
  • Truffelmayonaise ongeveer 4 tot 8 theelepels
  • 1 ciabatta afbak of vers
  • Olijfolie
  • Zwarte peper uit de molen
  • + Extra benodigdheden: koekenpan, grillpan, broodmes, girolle (kaaskruller) 

Hoe maak je het?
  1. Snijd de ciabatta in sneetjes. Verwarm de grillpan. Smeer de ciabatta’s in met wat olijfolie en grill even kort in de grillpan. Om en om zo’n 2 minuten per kant, tot de ciabatta knapperig is en er eventueel grillstrepen in staan. Zet even apart.
  2. Snijd de kastanjechampignons (of overige paddenstoelen) in grove stukjes. Bak deze in een drupje olijfolie in de koekenpan goudbruin, bak goed door voor extra smaak.
  3. Besmeer de ciabatta’s met truffelmayonaise, doe de gebakken champignons erop, wat versgemalen peper en maak af met een kaaskrul Tête de Moine. Eet smakelijk!
Tete de moine kaas monnik verpakking

De verpakking met monniken


Wijntip

Bij deze kaas met zijn vele aroma’s ga je voor een volle droge witte wijn of een Vin Jaune uit de Jura. Die laatste is vaak erg prijzig, dus we gaan voor een droge witte wijn. Ga dan voor een Franse. Druiven uit het Franse Bourgogne en Bordeaux gebied zijn in het verleden overgewaaid naar het Zwitserse Jura, daarom passen wijnen uit deze Franse streken goed bij kazen zoals Tête de Moine. Ook die wijnen kunnen wat hoger liggen in prijsklasse, maar het is tenslotte kerst. Ga eens voor een Rully of een Meursault. Beiden gemaakt van de Chardonnay druif en uit de Bourgogne.

Iets goedkoper is er de Domaine Didier Tripoz, een zachte volle wijn uit de Bourgogne, ook van de Chardonnay druif gemaakt. Deze is ook erg lekker bij deze kaas en wat fijner voor je portemonnee. Proef en probeer zelf, er is voor iedereen wat wils in verschillende prijsklassen!