Stroopwafel cheesecake met dulce de leche
Stroopwafels, wie lust ze niet? Als klein kind mocht ik altijd een grote stroopwafel bij de stroopwafelkraam, als we op zaterdag boodschappen gingen doen. Deze lekkere koek roept dus zeker jeugdsentiment bij mij op. Denk je nu eens in hoe lekker stroopwafels in een cheesecake dan wel niet moeten zijn?! Nou, stroopwafel cheesecake is dus echt super mega onwijs lekker!
Dulce de Leche
De cheesecake wordt zo speciaal door het romige laagje dulce de leche on top. Wat een onwijs lekker spul is dat zeg! Je maakt het gewoon met een blikje gecondenseerde melk uit de supermarkt. Even 2,5 uur koken in een pan waarbij het blikje volledig onder water blijft staan en klaar is je romige karamel. Je houdt met dit recept nog ongeveer 1/4 over van de dulce de leche. Dat is bijvoorbeeld lekker door de cappuccino of op brood. Tip van Tammie voor als je gecondenseerde melk zoekt in de supermarkt, kijk ook even bij de kokosmelk. Ik zocht de hele supermarkt af: bij de koffiemelk, gewone melk, koeling, alles, maar uiteindelijk stond het blikje gewoon naast de kokosmelk bij de Aziatische smaakmakers 😛
No bake stroopwafel cheesecake
Deze stroopwafel cheesecake heeft een recept waar je wel even wat tijd van tevoren voor moet uittrekken. Aan de andere kant: er komt geen oven aan te pas, helemaal no bake dus. Zodra je de gecondenseerde melk hebt gekookt, deze laat afkoelen en in de tussentijd de vulling van de cheesecake maakt, ben je er eigenlijk al. Kook bijvoorbeeld op donderdagavond gelijk met het avondeten het blikje gecondenseerde melk en laat dit een nacht afkoelen. Maak op donderdagavond ook de bodem en vulling van de cheesecake alvast klaar en laat deze een nacht in de koelkast opstijven. Vrijdag hoef je dan alleen de topping van dulce de leche er nog op te doen en je kunt je weekend beginnen met deze heerlijke cheesecake.
Ingrediënten
Voor 1 cheesecake, waar 12-14 punten uit gaan:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 150 gram digestive koekjes
- 80 gram ongezouten roomboter
- 300 gram witte chocolade
- 400 gram roomkaas bijvoorbeeld Mon Chou
- 150 gram slagroom
- 150 gram stroopwafels in stukjes gebroken
- Stuk of 10 mini stroopwafels
- Karamel zeezout chocolade voor on top
- + 1 springvorm van ongeveer 22 cm doorsnede
- + keukenmachine of een staafmixer zou eventueel ook kunnen
Hoe maak je het?
Vooraf:
- Begin met de gecondenseerde melk. Verwijder de papieren wikkel die om het blikje heen zit en zet het blik in een pan met ruim water. Zorg dat hij ver genoeg onder water staat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een hoge soeppan.
- Breng het water aan de kook met het deksel op de pan (dan verdampt er minder water). Laat het zo’n 2,5 à 3 uur koken. Voor dikke dulce de leche laat je het blikje 3 uur koken en voor iets dunnere is 2 uur ook voldoende. Check tussentijds wel een paar keer of het blikje nog wel genoeg onder water staat. Zet hiervoor je wekker en giet indien nodig wat extra water in de pan. Als het blik niet meer onder water staat zou die kunnen ontploffen namelijk en je wilt niet dat je hele keuken onder de karamel zit, denk ik 😉
- Laat het blikje na het koken helemaal afkoelen (buiten de koelkast) voordat je het gaat gebruiken, bij voorkeur een hele nacht.
- Bekleed de bodem en randen van de springvorm met bakpapier. Het bakpapier laat je heel makkelijk plakken door eerst wat zachte boter of bakspray uit te smeren in de randen van de springvorm.
- Smelt de roomboter in een pannetje. Zorg dat de boter niet aanbrandt.
- Maal de digestive koekjes fijn in een keukenmachine of met de staafmixer en vermeng met de gesmolten boter. Verdeel over de bodem van de springvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel en zet de bodem even in de koelkast.
De vulling
-
Smelt de witte chocolade au bain marie. Bij mij ging witte chocolade smelten nogal eens mis, dus ik heb gekeken bij Laura’s Bakery hoe ik dit het beste kon doen. Hierbij de tip van Laura: belangrijk bij witte chocolade is dat het niet te heet wordt. Anders verbrandt het en krijg je klontjes, wees dus geduldig bij het smelten en blijf roeren in je kom. Zet het water dus op laag vuur op en blijf roeren. Laat de witte chocolade iets afkoelen tot gebruik.
-
Klop in de tussentijd de roomkaas romig.
-
In een andere kom klop je de slagroom stevig. Je hoeft hier geen extra suiker aan toe te voegen.
-
Voeg de slagroom toe aan de roomkaas en mix alles tot een glad mengsel.
-
Voeg nu de gesmolten witte chocolade toe en mix tot de chocolade volledig is opgenomen. Dit duurt zeker wel 5 minuten.
-
Spatel vervolgens de stukjes stroopwafel door de vulling. Pak de bodem uit de koeling en giet het mengsel op de digestive bodem.
-
Strijk de bovenkant van de cheesecake glad en laat de taart minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
Decoratie
-
Verdeel de dulce de leche over de stroopwafel cheesecake.
- Schaaf met een rasp of kleine kaasschaaf wat rasp van de karamel zeezout chocolade en strooi de rasp over de laag dulce de leche.
-
Decoreer daarna de mini stroopwafels op de bovenkant van de taart door ze er aan de rand schuin in te steken, rondom de cheesecake.
-
Verwijder de springvorm met het bakpapier en serveer de stroopwafel cheesecake.
Je kunt de stroopwafel cheesecake met dulce de leche afgedekt in de koelkast nog 3 dagen bewaren.
Zin in meer zoetigheid? Kijk eens bij alle andere desserts & zoetigheden!
Wijntip
Lastig.. Ik zou zeggen: neem lekker een koffie met een (stroopwafel) likeur erbij in plaats van wijn 😉 Of ga voor een witte, zoete dessertwijn zoals ijswijn.
Comments are closed.