Spiesjes met asperges en zalm

Spiesjes met asperges en zalm en spek

Een prachtig gerechtje toch? Deze spiesjes met asperges en zalm. Met verder nog courgette en spek en afgemaakt met peterselie-olie heb je een heel leuk voorgerecht van de barbecue. Bijvoorbeeld om te serveren aan vrienden, zoals wij deden.

Spiesjes met asperges en zalm én courgette

Op deze spiesjes zit verse zalm. Ik kocht deze al gemarineerd bij de visboer, maar dit kan ook prima zonder. Dan hoef je de zalm alleen te kruiden met wat peper en zout. De witte asperges komen kraakvers uit Limburg. Die kook je voor en een aantal stukjes wikkel je in spek. Heerlijk zoutig! En daar deed ik ook nog courgette bij. Dit kan je in gewone stukken snijden, maar ik maakte er met de mandoline mooie plakken van. Zo kan je de courgettelinten oprollen en dat ziet er prachtig uit. Je krijgt zo een makkelijk voorgerecht met weinig ingrediënten, wat er wel hartstikke mooi en chique uitziet. 
 

Het witte goud

Asperges zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens erg gezond en caloriearm. Wist je dat asperges al zo’n 5000 jaar geleden gegeten werden in het oude Egypte? Vanaf 1950 worden asperges in ons land voornamelijk geteeld in het mooie Limburg. (Bekijk zeker mijn tips voor Zuid-Limburg eens!) Andere benamingen voor deze groente: ‘Koningin der Groente’, ‘het Witte Goud’ en ‘de Parel van het Land’. Zorg dus dat je voor dit recept de krakend verse asperges uit Limburg haalt. Ze zeggen namelijk letterlijk ‘krak’ als je het stugge kontje afbreekt, voordat ze de pan ingaan.
 


Ingrediënten voor 6 personen

  • 6 witte asperges
  • 12 plakken ontbijtspek
  • 1 courgette
  • 300 gram (gemarineerde) zalm zonder huid
  • Peterselie-olie recept van Familiefavorieten
  • Peper, zout, olijfolie
  • Extra benodigdheden: mandoline of scherp mes, pan om te koken, kwastje, 6 metalen of houten spiesen, barbecue


Hoe maak je deze spiesjes met asperges en zalm?

Bereidingstijd: 25 minuten + 10 minuten barbecueën

  1. Verwarm de barbecue op direct vuur voor op 180 graden. Zorg dat op de helft van de barbecue kolen liggen en de andere helft niet (zodat je een stuk hebt met directe hitte, maar niet bovenop het vuur.
  2. Schil de asperges en snijd of breek de harde uiteindes eraf. Snijd de asperges in 4 stukken (1 asperge per persoon/spies). Kook de stukken asperges 3 minuten in kokend water. Laat ze uitlekken en wat afkoelen.
  3. Snijd ondertussen de courgette in plakken met een mandoline. Meng met een scheut olijfolie en wat peper en zout, bestrijk eventueel voorzichtig met een kwastje.
  4. Wikkel het ontbijtspek om 12 stukjes witte asperges (2 asperges met spek per spies). Snijd de zalm in mooi vierkante stukken. Rol de plakken courgette voorzichtig op.
  5. Rijg nu alles aan de spiesen. Ik deed de opbouw zo: witte asperge + courgette + asperge met spek + zalm + asperge met spek + zalm + courgette + witte asperge. Zo heb je de zalm en de spek mooi in het midden en wordt dit goed gaar en krokant.
  6. Grill ze in 5 tot 8 minuten mooi bruin op de bbq. Wissel tussendoor de spiesen om boven het vuur en niet boven het vuur, zodat niets verbrand maar alle ingrediënten wel mooie grillstrepen krijgen.
  7. Leg alle spiesen op een mooie schaal en druppel er wat peterselie-olie overheen. Serveer de peterselie-olie ernaast.

Wel zin in asperges, maar niet van de barbecue? Maak dan eens deze asperges met burrata, kruidenolie en Parmaham.


Wijntip

Hier kan heel veel bij! Voor de klassieke combinatie van een mooie witte wijn met witte asperges ga je voor een Pinot Blanc of volle boterige Chardonnay. Dit mag dus zeker een wat vollere wijn zijn! Of ga voor een rokerige Sauvignon Blanc, bijvoorbeeld deze Lawson’s Dry Hills Reserve Sauvignon Blanc. De Reserve hier staat voor de 20% van de wijn die fermenteert op Franse eikenhouten vaten met natuurlijke gisten. Die volle lichte rokerigheid past perfect bij deze spiesjes met asperges en zalm van de bbq.