Spaanse huzarensalade – Ensalada Rusa
Ensalada Rusa-Spaanse huzarensalade
 
Spaanse huzarensalade oftewel Ensalada Rusa is eigenlijk de Spaanse variant op de huzarensalade. Wat de exacte herkomst van deze salade is blijft een mysterie, maar lekker is hij wel. Er moet in een Ensalada Rusa in ieder geval altijd hardgekookt ei, gekookte aardappel en mayonaise zitten, maar verder mag je naar hartelust zelf variëren. Hieronder een heerlijk recept voor Spaanse huzarensalade, zoals wij die in Andalusië afgelopen september heel vaak gegeten hebben. 
 

Spaanse huzarensalade op zijn Spaans: Ensalada Rusa

In Spanje staat deze huzarensalade bijna overal wel op de kaart. Heel vaak kregen we het ook als gratis tapa bij een drankje, met wat crackers. Heerlijk! Deze versie maakte ik met Spaanse blikjes tonijn. Dat is tonijn van de yellow fin, dat is witte tonijn en die wordt vaak gegeten in Spanje. Deze Spaanse tonijnblikjes kan je vaak vinden bij de Marokkaanse supermarkt. Voor een vegetarische versie kan je de tonijn natuurlijk weglaten en bijvoorbeeld doperwtjes toevoegen. 
 

Polopos casa nummer 3

Dit recept komt uit een van mijn nieuwste kookboeken: In de keuken van het Spaanse dorp Polopos van Wijnand Boon. Een heerlijk boek! Na onze vakantie afgelopen september moest en zou ik een leuk en makkelijk Spaans kookboek hebben, in het Nederlands geschreven. Dat was nog niet zo makkelijk te vinden. Gelukkig is dit kookboek net uitgekomen, dus die heb ik mijzelf gelijk cadeau gedaan. Het eerste recept dat ik eruit maakte is deze Spaanse huzarensalade. Binnenkort staat de Andalusische ratatouille nog op het menu. Keep you posted!
 


Ingrediënten voor 4-6 personen

 • 1,5 liter water
 • 500 gram vastkokende aardappelen in de schil bijvoorbeeld Nicola
 • 1,5 el zout
 • 100 gram wortel of winterpeen schoongemaakt
 • 70 gram augurken
 • 2 el kappertjes afgespoeld
 • 100 gram tonijn uit blik op olie, uitgelekt, vocht opgevangen
 • 2 hardgekookte eieren
 • 225 ml (halfvolle) mayonaise
 • Gerookt paprikapoeder ter garnering
 • + Extra benodigdheden: kookpan, grote schaal, scherp mes

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 30 minuten

 1. Breng in een pan het water aan de kook en voeg het zout toe. Kook hierin de aardappelen gaar. De kooktijd hangt af van de grootte van je aardappelen. Snijd hele grote aardappelen door de helft. Prik na 20 minuten met een vork en check of ze beetgaar zijn. Blijf er daarna bij. Aardappelen garen altijd na en voor dit recept wil je dat de aardappelen een bite houden. Haal uit de pan en laat afkoelen.
 2. Heb je winterpeen? Dan kan je die in grote stukken in dezelfde pan als de aardappelen koken. Prik ook na 20 min in een vork, waarschijnlijk is de winterpeen dan gaar genoeg. Heb je kleine en dunnere wortels? Dan kook je ze het beste apart en korter, ongeveer 10 minuten. Ook de wortelen moeten een bite hebben. Laat de wortelen en aardappelen iets afkoelen. 
 3. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 0,5 centimeter. Snijd ook de wortelen en augurk in kleine blokjes. Doe alles samen in een kom en meng de kappertjes en uitgelekte tonijn erdoor. Gebruik een deel van de uitgelekte olie om wat mayonaise te vervangen. Zo gooi je niets weg en geef je nog meer smaak aan je Spaanse huzarensalade – Ensalada Rusa.
 4. Scheid het eiwit van het eigeel. Hak het eiwit in blokjes en voeg toe aan de rest. Meng de mayonaise erdoor. Proef even of het zout genoeg is en voeg anders nog wat zout toe en mix door.
 5. Schik de salade op een mooie schaal en kruimel het eigeel eroverheen. Maak af door er wat gerookt paprikapoeder overheen te strooien. 

Wijntip

De basis voor deze Spaanse huzarensalade is altijd hetzelfde. Dat vraagt om een wijn met frisse zuren en kruidigheid, maar tegelijkertijd een zachte wijn. Mijn favoriet hierbij is daarom een wijn uit de Spaanse uit de Rías Baixas, bijvoorbeeld deze Lolo van de Albariño druif, te koop bij Gall & Gall. Een heerlijke frisse en fruitige wijn, perfect voor bij de borrel met deze Ensalada Rusa.