Sambal goreng telor met kokos – Indonesische pittige eieren

Sambal goreng telor met kokos - Indonesisch pittige eieren
Sambal goreng telor met kokos! Want bij een Indonesische rijsttafel kunnen de pittige eieren natuurlijk niet ontbreken! Telor betekent ei en de sambal staat voor de pittige smaak. Goreng (gebakken) spreekt voor zich. Het kan zonder kokos, maar ik gebruik hier ook graak kokosroom bij. Gekookte eieren in pittige saus met kokos dus eigenlijk. Gek ben ik hierop! Bij een Indonesisch buffet neem ik gerust 3 eieren. Daarom nu het recept van mijn pittige eieren, oftewel sambal goreng telor met kokos – Indonesische pittige eieren á la Tammie. 

De perfecte balans tussen pittig en romig

Wat dit gerecht zo lekker maakt, is de combinatie van kruidige sambal, romige kokos en de eieren. De eieren worden eerst kort gefrituurd of op hoog vuur gebakken, waardoor ze een stevig buitenlaagje krijgen en de saus er beter aan blijft kleven. De saus zelf bestaat uit sjalot, knoflook, sambal en specerijen, en krijgt door de kokosroom een heerlijke zachte en romige touch. Doordat ik kokosroom gebruik in plaats van kokosmelk blijft de saus ook lekker dik. Dit maakt de sambal goreng telor met kokos – Indonesische pittige eieren nét even anders dan de standaard versie zonder kokos.

Onmisbaar bij een Indonesische rijsttafel

Sambal goreng telor past perfect bij een uitgebreide Indonesische rijsttafel, maar is ook heerlijk met gewoon wat witte rijst en een frisse komkommersalade. De romige, pittige saus combineert goed met andere klassiekers zoals rendang, gestoofde aubergine in ketjap of pittige zoetzure kip. De eieren zijn makkelijk van tevoren te maken en dit gerecht wordt zelfs lekkerder als de smaken goed intrekken. Een echte favoriet dus voor liefhebbers van de Indonesische keuken!

Sambal goreng telor


Ingrediënten voor sambal goreng telor met kokos – Indonesische pittige eieren

4 personen (2 eieren per persoon):
  • 8 eieren
  • 150 ml kokosroom (bijvoorbeeld van Kara)
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 el sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 5 cm verse laos (galangawortel)
  • 5 cm trassi
  • 1 stukje palmsuiker (gula djawa*) ongeveer 5 cm
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1 groot salam blad (Indische laurier)
  • Ongeveer 150 ml (zonnebloem)olie om te frituren + extra zonnebloemolie om in te bakken
  • Optioneel: rawit pepers voor extra pit
Verder nodig:
  • Wok of keramieken koekenpan
  • Keukenmachine of staafmixer
*Ik gebruik geen vloeibare gula djawa, zie foto hieronder voor de mooie ronde stukken gula djawa die ook te koop zijn bij de toko. Heb je alleen vloeibare palmsuiker in huis? Gebruik dan 1 theelepel.
Palmsuiker Gula Djawa
Gula Djawa oftewel palmsuiker in harde variant.

Hoe maak je sambal goreng telor met kokos – Indonesische pittige eieren?

Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
  1. Kook de 8 eieren hard (ongeveer 12 minuten). Laat de eieren afkoelen, pel ze, spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier.
  2. Doe een laagje (zonnebloem)olie van ongeveer 2 cm in een wok of keramieken koekenpan en bak de eitjes op middelmatig vuur rondom in enkele minuten licht goudbruin. Het frituren in een klein laagje olie zorgt ervoor dat de eieren lekker stevig blijven. (Kijk hier voor hoe dat eruitziet en hoe lekker dat sizzled in de pan). Laat daarna de eieren uitlekken op keukenpapier en maak de pan schoon.
  3. Snijd de sjalotjes, tenen knoflook en rode peper grof, doe in de keukenmachine en maal door tot een dikke pasta. Doe ook de verse laos erbij en pulseer nog even door tot dit is opgenomen in de boemboe.
  4. Doe de rest van de olie in de wok en doe het mengsel uit de keukenmachine erbij. Fruit 1 minuutje aan.
  5. Voeg de gula djawa en trassi toe, roer om en voeg daarna de kokosroom toe.
  6. Kneus nu de sereh met de achterkant van een mes en snijd de stengel in drieën. Voeg toe aan het mengsel samen met het salam blad (laurier). Doe daarnaast ook de sambal oelek erdoor.
  7. Voeg nu de eieren toe en laat alles zonder deksel op de pan 20 tot 30 minuutjes sudderen. Schep af en toe wat saus over de eieren en rol ze goed door de saus.
  8. Proef of het pittig genoeg is. Wil je nog pittiger? Voeg dan extra sambal toe.
  9. Serveer direct.
Tips:
  • Garneer eventueel nog met een rawit pepertje. Degene die echt van pittig houdt, kan het hier nog extra mee up spicen. Maar geloof me; dan komen de vlammen uit je oren!
  • Niet alle eieren opgegaan? Vries ze in! Het viel mij op dat nergens op Google te vinden was of dit kan met het bereide gerecht, dus ik heb dit geprobeerd. Na het bereiden de eieren en saus af laten koelen en daarna direct invriezen. Ik at dit ongeveer 3 weken later weer en het smaakte nog net zo heerlijk!
  • Vul de rijsttafel aan met bijvoorbeeld daging rendang (pittig runderstoofvlees),  Sambal goreng udang peteh (garnalen in pittige sambalsaus met petehbonen) of ayam rica rica (gestoofde kip in frisse tomatensaus).

Wijntip
Zelf ben ik geen fan van bier, maar als ik mijn vader mag geloven hoort bij Indonesisch eten een lekker koud biertje. Ga je liever voor wijn? Probeer dan eens een frisse Riesling met een lichtzoete afdronk bij deze eieren. Bijvoorbeeld deze Duitse Riesling van Haart Riesporter.

Deel dit bericht met vrienden

Foto van Tamara

Tamara

Leuk dat je op mijn website kijkt! Dan deel jij vast net zo’n liefde voor kaas, goede wijn en lekker eten als ik. Kijk lekker rond bij alle recepten. Proost! 

Op zoek naar iets anders?