Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)
Bij een Indonesische rijsttafel kunnen de pittige eieren natuurlijk niet ontbreken! Telor betekent ei en de sambal is de smaak. Goreng (gebakken) spreekt voor zich. Eieren gebakken in pittige saus dus eigenlijk. Gek ben ik hierop! Bij een Indisch buffet neem ik gerust 3 eieren. Daarom nu het recept van mijn pittige eieren, oftewel sambal goreng telor á la Tammie.
Ingrediënten voor 4 personen (2 eieren per persoon):
- Ongeveer 100-150 ml (zonnebloem)olie om te frituren + extra zonnebloemolie om in te bakken
- 8 eieren
- 160 ml kokosmelk
- 3 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 1 rode Spaanse peper
- 2 tl sambal oelek (of meer)
- 5 cm verse laos
- 5 cm trassi
- 1 stukje palmsuiker (gula djawa) van ongeveer 4 cm zo groot als je duimnagel (Ik gebruik geen vloeibare gula djawa, zie foto hieronder voor de mooie ronde stukken gula djawa die ook te koop zijn bij de toko. Heb je vloeibare in huis? Gebruik dan 1 theelepel.)
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 1 groot salam blad (Indische laurier)
Verder nodig:
- Wok of keramieken koekenpan
- Keukenmachine of staafmixer
Hoe maak je het?
- Kook de 8 eieren hard (ongeveer 12 minuten). Laat de eieren afkoelen, pel ze, spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier.
- Doe een laagje (zonnebloem)olie van ongeveer 2 cm in een wok of keramieken koekenpan en bak de eitjes op middelmatig vuur rondom in enkele minuten licht goudbruin. Het frituren in een klein laagje olie zorgt ervoor dat de eieren lekker stevig blijven. (Kijk hier voor hoe dat eruitziet en hoe lekker dat sizzled in de pan). Laat daarna de eieren uitlekken op keukenpapier en maak de pan schoon.
- Snijd de sjalotjes, tenen knoflook en rode peper grof, doe in de keukenmachine en maal door tot een dikke pasta. Doe ook de trassi en verse laos erbij en pulseer nog even door tot deze zijn opgenomen in de pasta.
- Doe de rest van de olie in de wok en doe het mengsel uit de keukenmachine erbij. Fruit 1 minuutje aan.
- Voeg de gula djawa toe samen met de kokosmelk.
- Kneus nu de sereh met de achterkant van een mes en snijd de stengel in drieën. Voeg toe aan het mengsel samen met het salam blad (laurier). Doe daarnaast ook de sambal oelek erdoor.
- Voeg nu de eieren toe en laat alles zonder deksel op de pan 10 minuutjes sudderen. Schep af en toe wat saus over de eieren en rol ze goed door de saus.
- Proef of het pittig genoeg is. Wil je nog pittiger? Voeg dan extra sambal toe. Na 10-12 minuten sudderen zijn je pittige eieren klaar! Serveer direct.
Tips:
- Garneer eventueel nog met een rawit pepertje. Degene die echt van pittig houdt, kan het hier nog extra mee up spicen. Maar geloof me; dan komen de vlammen uit je oren!
- Niet alle eieren opgegaan? Vries ze in! Het viel mij op dat nergens op Google te vinden was of dit kan met het bereide gerecht, dus ik heb dit geprobeerd. Na het bereiden de eieren en saus af laten koelen en daarna direct invriezen. Ik at dit ongeveer 3 weken later weer en het smaakte nog net zo heerlijk!
- Vul de rijsttafel aan met bijvoorbeeld daging rendang (pittig runderstoofvlees), Sambal goreng udang peteh (garnalen in pittige sambalsaus met petehbonen) of ayam rica rica (gestoofde kip in frisse tomatensaus).
Wijntip
Zelf ben ik geen fan van bier, maar als ik mijn vader mag geloven hoort bij Indonesisch eten een lekker koud biertje. Ga je liever voor wijn? Probeer dan eens een frisse Riesling met een lichtzoete afdronk bij deze eieren. Bijvoorbeeld deze Duitse Riesling van Haart Riesporter.
Comments are closed.