Sambal goreng boontjes
Een heerlijk recept voor zacht pittige sambal goreng boontjes, oftewel boontjes in gebakken sambal saus. Heerlijk als onderdeel van een rijsttafel om wat extra groenten op tafel te zetten. Daarnaast is deze gezonde sambal goreng boontjes zo klaar! Leuk weetje: in Indonesië zeggen ze ‘buncis’ (spreek uit als: boentjies) in plaats van boontjes.
Kousenband of sperzieboontjes?
In Indonesië wordt dit gerecht vaak gemaakt met de wat langere en dunnere kousenband. Maar met sperziebonen is dit gerecht ook prima te doen. Kousenband kan je niet altijd bij de supermarkt of groenteboer vinden, dus ik zou zeggen: ga gewoon lekker voor de Hollandse sperzieboon. Je sambal goreng boontjes smaakt er net zo lekker door!
De sambal goreng boontjes zijn bijvoorbeeld lekker te combineren met de ayam paniki (malse kippendij in kerrie-kokossaus) of de rendang daging (pittig stoofvlees met kokos en specerijen). Witte rijst en zoetzure komkommer erbij serveren en selemat makan!
Ingrediënten
Voor 4 personen als bijgerecht.
Bumbu:
- 4 kemirinoten
- 3 cm gember
- Duimtop laos (galangawortel)
- 3 blaadjes djeruk perut (citroenblad)
- 0,5 rode puntpaprika in grove stukken
- Een halve stengel citroengras (sereh)
- Een halve theelepel zout
- 1 theelepel witte peper
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 el zonnebloemolie
Voor de sambal goreng boontjes:
- 500 gram sperziebonen kontjes eraf en gehalveerd
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook fijn gesneden
- De andere helft van de halve stengel citroengras (sereh)
- 2 blaadjes djeruk perut (citroenblad)
- Een halve rode Spaanse peper (Lombok peper) in dunne ringetjes
- 50 gram van een blok kokoscrème (santen) Let op; dus geen kokosmelk, maar een blok harde kokos, dit ligt wel bij elkaar in de supermarkt of toko
- Zonnebloemolie of andere plantaardige olie
- Benodigdheden: wok of hapjespan
Hoe maak je het?
- Start met het roosteren van de kemiri noten. Die moeten altijd even geroosterd worden in een droge koekenpan. Blijf erbij staan en rooster ze ongeveer 4 minuten. Hak ze daarna grof.
- Schil en hak de gember grof. Hak daarna ook de laos grof. Snijd de binnenste harde nerven uit de djeruk perut blaadjes.
- Hak de onderste helft van de stengel citroengras heel fijn met een scherp mes. Bewaar de andere helft.
- Doe de kemiri noten, laos, gember, rode paprika, djeruk perut blaadjes zonder nerf en de fijngehakte citroengras samen met de overige ingrediënten voor de bumbu in de keukenmachine en maal tot een fijne bumbu. Omdat de citroengras hard is duurt dit wel een paar minuten.
- Snijd de andere helft citroengras in een paar grove stukken en kneus ze met de botte kant van een mes. Verhit vervolgens een scheutje zonnebloemolie of andere plantaardige olie naar keuze in de wok en fruit de gesneden ui en knoflook even aan. Bak dit zo’n 3 minuten.
- Voeg daarna de bumbu, gekneusde citroengras en 2 blaadjes djeruk perut toe en bak dit alles een klein kwartiertje op laag vuur. Blijf af en toe roeren. Als het te droog wordt voeg je een klein beetje water toe.
- Voeg na een kwartier de sperziebonen toe samen met de rode peper ringetjes. Voeg hier 100 ml water aan toe en laat alles met het deksel op de pan zo’n 10 tot 15 minuten stoven op een laag vuurtje. Haal na een kwartier de stukken citroengras en djeruk perut uit de sambal goreng boontjes (of laat ze erin zitten, zodat het er leuk uitziet tijdens het serveren, maar eet ze in ieder geval niet op). Voeg tot slot de santen toe, roer goed door en laat weer 5 min. stoven met het deksel op de pan, zodat de kokos helemaal gesmolten is door de boontjes.
- Serveer de sambal goreng boontjes in een mooie schaal als onderdeel van je rijsttafel.
Wijntip
Gewürztraminer, Riesling en Pinot Gris zijn met hun zoetje goede combinaties voor de pittige en kruidige Indonesische gerechten. Een Riesling met mix van Torrontés druiven die ik persoonlijk erg lekker vond is deze van Bodega Amalaya uit Argentinië.
Comments are closed.