Roze kaas: L’Affine au Champagne Rosé
Roze kaas L’Affine au Champagne Rosé
 
Ja, je ziet het goed, dit is roze kaas! Deze L’Affine au Champagne Rosé wordt gewassen in rosé Champagne. De L’Affine krijgt door de Champagne een frisse, zacht zoetige smaak en een prachtige licht roze kleur. Daarnaast is ‘ie echt super romig. Het enige nadeel: dit exclusieve kaasje is bijna niet in de winkel te vinden..
 

Wassen in een Champagne bad?

Die Fransen zijn echt gek geworden, hoor ik je denken. En waarom is dit een roodflora kaas, maar wordt het uiteindelijk een roze kaas, hoe zit dat? Het wassen van kaas gebeurt vooral met roodkorst kazen. Dat wassen moet je ook echt letterlijk nemen. Bij Fromagerie d’Auxon, een traditioneel Frans familiebedrijf, pakken ze een bak met wijn. In dit geval is die bak gevuld met Champagne Rosé. Daarna pakken ze een washandje en hoppekee: wassen maar. Ieder kaasje wordt stuk voor stuk met de hand gewassen. Het resultaat is dat de kaas niet alleen beter rijpt, maar ook nog eens veel meer smaak krijgt. Plus natuurlijk de mooie zachte rosé gloed die deze L’Affine ervan krijgt. 
 
Even een weetje tussendoor. De naam van deze kaas is een hele mond vol. Waarom hebben veel Franse kazen L’affine in de naam? Dit komt van ‘affineren’: het verfijnen en/of laten rijpen van kaas.
 

Hoe smaakt L’Affine au Champagne Rosé?

Door het Champagne bad krijgt de kaas een frisse en licht zoete smaak. Verder doet de kaas nog het meest denken aan een hele romige brie of La Tur, maar deze L’Affine is nog lichter van smaak. De kaas is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en bij kamertemperatuur is de kaas extreem zacht. Als je hem aansnijdt loopt ‘ie direct uit. Heerlijk op een simpel toastje met een glaasje Champoepel ernaast. De L’Affine au Champagne Rosé zat in een kaaspakket wat ik eind januari ontving en wat heb ik ervan genoten. Ik nam dit kaasje toen ook mee naar een foodies borrel, want ik ging ervan uit dat mede-foodies zo’n apart kaasje ook wel konden waarderen. En inderdaad, naast een glaasje champagne was de L’Affine echt in no time op. 
 

Waar kan ik deze kaas vinden?

Zoals ik al aangaf is het enige jammere dat je deze kaas bijna nergens kunt vinden. Ook online niet. Heel erg exclusief kaasje dus! Ben je nu wel nieuwsgierig geworden? Niet getreurd, want ik weet waar je deze L’Affine au Champagne Rosé kunt vinden! Bij Pluk de Kaas, een online kaasabonnement voor en door kaasliefhebbers. Dus ga naar de website van Pluk de Kaas, klik op ‘Bestellen’ en kies voor het speciale Paaspakket. Het pakket wordt donderdag 9 april verzonden en netjes bij jou thuis voor de deur afgeleverd. Je hoeft de deur dus niet uit en het is precies op tijd voor het Paasweekend. Zo kan je met Pasen een paar heerlijke en speciale kaasjes mét verhaal op tafel zetten.
 
Ik weet in ieder geval wel welke kaas er bij ons op tafel komt met Pasen ;-D

Wijntip

(Rosé) champagne natuurlijk! Maar een Chardonnay of Chablis gaat hier ook lekker bij. Denk bijvoorbeeld aan deze Chardonnay van Warwick Estate. Deze frisse, niet zware Chardonnay haal ik zelf regelmatig in huis.