Romige champignonsoep
Romige zachte champignonsoep
 
Deze hartverwarmende, romige champignonsoep is comfort food ten top! Dus #staypositive en kruip onder een dekentje met een kopje huisgemaakte soep!
 

Romige champignonsoep van huisgemaakte paddenstoelenbouillon

Je kan zoveel kanten op met soep. En zeker als je hem helemaal zelf maakt met huisgemaakte paddenstoelenbouillon. Dit is een heerlijke lunch in het weekend, maar ook als voorgerecht of avondeten doet ‘ie het goed. Je zou zelfs kunnen denken aan een makkelijk voor te bereiden voorgerecht voor kerst. Deze romige champignonsoep is een goed vullende soep, dus houd daar rekening mee bij de verdeling. 

Geniet van dit quarantaine comfort food en stay positive! #staypositive


Ingrediënten

Voor 4 tot 6 kommen soep

  • 400 g kastanjechampignons
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 1 witte ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 10 g verse tijm
  • 5 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 laurierblad
  • 250 ml Blue Band Finesse voor Koken of light kookroom
  • 1 l water
  • 50 gram roomboter
  • 25 g bloem
  • zout en peper
  • Eventueel een half paddenstoelenbouillonblokje 
  • Optioneel ter garnering: cress
  • + Extra benodigdheden: staafmixer, soeppan, koksmes

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: + oventijd

  1. Snipper de ui, snijd het eekhoorntjesbrood fijn, snijd de kastanjechampignons in plakjes en scheur eventuele grote paddenstoelen in kleinere stukken.
  2. Verhit 25 gram roomboter in een grote kookpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden. Pers de knoflook, rits de tijm en voeg dit samen met de kastanjechampignons toe aan de pan en roerbak 5 minuten mee.
  3. Voeg de bloem toe aan de pan en roerbak 1 minuut mee alvorens je het water toevoegt aan de pan.
  4. Voeg tot slot het laurierblaadje en gedroogde eekhoorntjesbrood toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Breng op smaak met zout en peper en laat 15 minuten op een lage temperatuur pruttelen. Proef goed, is het te flauw? Voeg dan het halve paddenstoelen bouillonblokje toe.
  5. Verhit ondertussen nog 25 gram roomboter in een koekenpan en bak de gemengde paddenstoelen, terwijl je deze af en toe omschudt, op hoge temperatuur gaar. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
  6. Haal de champignonsoep van het vuur, verwijder het laurierblad en blend kort met behulp van een staafmixer. Roer hier de Blue Band Finesse voor Koken of light kookroom door en verdeel de soep over de kommen. Verdeel de gemengde paddenstoelen over de kommen als garnering. Maak eventueel af met wat cress.

Wijntip

Een romige, witte wijn die de romigheid van de soep ophaalt en tegelijk de hartige smaak van de paddenstoelen ondersteunt met wat frisse tonen. Denk aan een Chardonnay uit de Bourgogne. Bijvoorbeeld deze, van wijnhuis Joseph Drouhin, een favoriet van mijzelf door de mooie balans tussen romigheid en frisheid. 

Romige champignonsoep van huisgemaakte paddenstoelenbouillon

 

Dit recept is in samenwerking met Green Food Lab en de producten van Blue Band gemaakt.