Rode wijn-sjalotten boter (voor bij rood vlees)
Verse dragon of gedroogde dragon?
In dit recept wordt verse dragon gebruikt, maar dit is vaak niet in de supermarkt te vinden. De grotere Albert Heijns hebben het en ik vond het bij de Marokkaanse supermarkt. Die verse dragon kwam wel uit Kenia, dus heel erg milieuvriendelijk is dat niet. Bij gebrek aan verse dragon gebruik je gewoon een halve eetlepel gedroogde dragon. Dragon heeft een heel sterke smaak en geur, anijsachtig. Je moet ervan houden, begin daarom met 1 eetlepel verse of 0,5 eetlepel gedroogde dragon en als je het lekker vindt, kan je gerust nog een eetlepel toevoegen.
Ingrediënten
- 125 gram zachte roomboter
- 4 eetlepels sterke rode wijn
- 2,5 eetlepels zeer fijngehakte sjalotjes
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 eetlepels fijngehakte verse dragon of 0,5 el gedroogde dragon
- Een halve theelepel grof zeezout
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
Hoe maak je het?
- Breng wijn en sjalotjes in een steelpan op hoog vuur aan de kook. Kook dit 3-5 minuten tot de rode wijn bijna helemaal is ingekookt en door de sjalotjes is opgenomen.
- Schep de sjalotjes in een schaal en laat afkoelen.
- Roer de dragon, peterselie, zout en peper door de zachte boter en voeg de sjalotjes toe. Roer goed door. Je kan dit ook in een kleine blender of met behulp van de staafmixer fijner maken.
- Als alles goed gemengd is schep je het botermengsel in het midden van een stuk doorzichtige folie van ongeveer 10 x 10 cm.
- Rol het voorzichtig op en zorg dat het een dikke rol wordt, van ongeveer 5 cm doorsnede. Met je handen kan je de zachte boter wat vormgeven. Zorg dat de uiteinden goed dichtzitten.
- Leg de rol in de koelkast en laat opstijven, zodat je er plakjes van kan snijden. Tot hier kan je het recept tot 1 week van tevoren maken.
- Haal de rol ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast en snijd de rode wijn-sjalotten boter in mooie dunne plakjes.
- Leg een portie boter op het warme rode vlees, zodat het mooi kan smelten. Et voila!
Meer zin in een kruidenboter zonder alcohol? Probeer dan deze kruidenboter met een Mediterraans tintje die bij bijna elk barbecuegerecht kan!
Wijntip
Gebruik voor de 4 eetlepels sterke rode wijn een wijn die je later ook bij het vlees kan serveren. De wijn kan je alvast laten ademen en past dan natuurlijk helemaal goed bij het vleesgerecht! Ga bijvoorbeeld voor deze heerlijke houtgerijpte Zinfandel van Bogle uit Californië, die heel goed gaat bij rood vlees.
Comments are closed.