Risotto met asperges, zalm en gepocheerd ei
Chardonnay Gall en Gall met risotto met asperges en zalm
 
Lente, tijd voor het witte goud van Nederland: asperges! Deze risotto met asperges, zalm en gepocheerd ei is er weer een om je vingers bij af te likken. Heerlijk, die eerste asperges. En zo’n gepocheerd eitje bovenop maakt het helemaal af. Zo lekker als dat zachte eigeel je risotto in sijpelt. En dan die romige lenterisotto met gesmolten kaas, hmmm. Heb ik je al lekker gemaakt? 😛 
 

In deze risotto gaan Hollandse asperges en…

Asperges: het witte goud van de lente. Ze zijn zo gezond en zo lekker, ik eet ze dan ook heel graag. Maar de asperges gaan niet door de risotto, maar ernaast. Wat je er eventueel wel in kan doen zijn tuinboontjes! In Italië zijn tuinbonen, oftewel fave, de peulvruchten voor de lente. Reis je in deze tijd van het jaar door Italië, dan zie je overal langs de weg en op markten tuinbonen. Je wordt ermee doodgegooid. En aangezien we niet op vakantie kunnen (huil) halen we de Italiaanse zon een beetje in huis. Haal daarom verse tuinbonen bij de groentenboer (extra lekker!) of doe makkelijk en neem ze gewoon uit een potje. Net zo gezond. Want vezels en eiwitten zitten er genoeg in tuinbonen. En lekker eten met de seizoenen dus.
 
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ze in alle haast zelf vergeten ben in de risotto te doen. Ze missen dus op de foto, shit! Met een vol hoofd na een lange werkdag nog koken, ja dan gebeuren dat soort dingen wel eens. Ik heb ze er hieronder dus wel op de ingrediëntenlijst bijgezet, maar als ‘optioneel’. Dus wil je wat extra healthyness in je risotto met asperges, zalm en gepocheerd ei? Zeker tuinboontjes toevoegen!
 

Risotto met bijpassende wijnen

Voor Pasen wilde Gall & Gall van mij weten wat ik de ultieme Paaswijn vind en daarom mocht ik een lekkere wijn uitkiezen. Dat laat ik me geen 2 x zeggen! Ik koos voor 2 verschillende Chardonnays met een verschil in houtlagering, land van herkomst en frisheid. Ik was heel benieuwd of dat verschil zou geven met de specifieke smaken van venkel en gerookte zalm en de romige risotto. Benieuwd of dat zo was? Lees de uitgebreide wijntip hieronder! Daar kan je de wijn ook gelijk bestellen mocht je dat willen. 
 

Ei pocheren in een pocheerpannetje

Omdat het pocheren bij mij nog wel eens misging (geen geduld of azijnsmaak, dat soort dingen), kreeg ik van mijn vriend een pocheerpannetje met kerst. Heel erg handig, super makkelijk in gebruik en dus nu al heel erg vaak gebruikt. Het is deze pocheerpan van Vogue, te koop bij Bol.com. Geen geklooi meer met kokend water met eierslierten erin, heerlijk! Wil jij dit ook en bestel je dit pannetje via deze link, dan gaat er een kleine commissie naar mij 🙂 en jij betaalt uiteraard niets extra!
 

Ingrediënten voor 4 personen
  • 300 gram risotto rijst
  • 2 sjalotten
  • 0,5 venkel
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram roomboter
  • 125 ml witte wijn of lichte rosé
  • 800-900 ml hete kippenbouillon 
  • 75 gram geraspte jonge kaas* of mascarpone
  • 20 Hollandse asperges
  • 1 blikje tuinbonen, uitgelekt ongeveer 125 gram
  • 1 el azijn
  • 4 middelgrote eieren
  • 200 gram gerookte (sockeye) zalm
  • 0,5 citroen
  • Peper en zout
  • Optioneel: 150 gram tuinbonen
  • + Extra benodigdheden: (stoof)pan met dikke bodem, rasp, houten spatel, aspergepan of hoge soeppan, pan voor ei pocheren of pocheerpannetje**

*Ik had uit mijn Pluk de Kaas pakket nog een stukje Abondance over, deze heb ik geraspt.

**Pocheerpannetje? Zie alinea hierboven. 


Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 45 minuten

  1. Schil de asperges en snijd het taaie onderkantje eraf. Snijd de knoflook fijn en snipper de sjalotjes. Snijd de halve venkelknol in hele kleine stukjes, ongeveer 1 x 1 cm.
  2. Verhit de helft van de boter in de pan met dikke bodem op hoog vuur. 
  3. Voeg de sjalot en venkel toe en fruit 3 minuten aan. Bestrooi met peper en zout. Voeg de knoflook toe en en bak 1 minuut mee. 
  4. Nu voeg je de risotto rijst toe en bak al roerend 3 minuten mee, zodat alle rijstkorrels even in aanraking zijn geweest met de boter. Je voegt nu ook de tuinboontjes toe.
  5. Schenk de witte wijn of lichte rosé erbij en roer tot deze is opgenomen. Voeg steeds een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot alle rijst gaar is, dit duurt ongeveer 25 minuten. Blijf steeds roeren. 
  6. Zet het vuur uit en roer er de geraspte kaas/mascarpone en de rest van de roomboter doorheen. Maak eventueel op smaak met zout en peper. Doe de deksel op de pan en laat een paar minuutjes staan.
  7. Kook ondertussen de asperges in water met eventueel wat zout in ongeveer 10 minuten gaar. Check na 8 minuten op gaarheid met een vork. 
  8. Gebruik je pocheerpan. Of breng in de andere ruime pan water aan de kook voor de gepocheerde eitjes. Voeg de azijn toe en draai het vuur laag, zodat het water tegen de kook aanblijft. Pocheer de eieren in 3 minuten.
  9. Verdeel de risotto over kommen, leg daar de asperges op. Verdeel daar de gerookte zalm over en leg het gepocheerde ei in het midden. 
  10. Rasp er naar smaak de schil van de citroen over en eventueel wat peterselie. Eet smakelijk!

Heb je deze risotto met asperges, zalm en gepocheerd ei gemaakt? Lekker! Laat het me weten en stuur me een berichtje. Dat kan hieronder of via Instagram of Facebook. Vind ik heel leuk 🙂


Wijntips

ChardonYay! Bij dit recept proefde ik twee verschillende lente wijnen van Gall & Gall. Beide Chardonnays. Dat waren deze Chardonnay uit de Bourgogne van Joseph Drouhin en de Chardonnay van wijnhuis Tokara. De laatste van wijnhuis Tokara komt uit Zuid-Afrika, is voller en heeft meer body waar je echt de houtrijping in proeft. Dit is echt een wijn waar je iets bij moet eten, je ruikt hout, vanille en een klein zuurtje van citrus.

De Bourgogne is wat sappiger en zit tussen een houtgelagerde chardonnay en frisse sauvignon blanc in. Deze is dus wat lichter en zou je ook als aperitief kunnen drinken. Ideaal voor mensen die een houtgelagerde chardonnay te zwaar vinden. Het is een wijn uit de Bourgogne in Frankrijk en ik ruik wat peer en de frisse zomergeuren van citrusbomen. 

Ik was benieuwd of deze wijnen verschillend zouden smaken bij de specifieke smaken van venkel, gerookte zalm en de romige risotto. De Tokara was iets te heftig voor de milde risotto, maar beide wijnen kunnen hierbij gedronken worden. Toch was mijn persoonlijke favoriet de Bourgogne chardonnay van Joseph Drouhin. Deze vond ik het beste passen, de wijn en het gerecht vulden elkaar mooi aan. 

Nieuwsgierig geworden naar een van deze wijnen? De Tokara kost €9,99 en de Joseph Drouhin Bourgogne is deze week in de aanbieding van €12,99 voor €8,99! Koop je een van deze wijnen via mijn linkjes, dan krijg ik een kleine commissie (hoezee! eeuwige dankbaarheid) en jij betaalt uiteraard niets extra’s maar krijgt wel lekkere wijnen thuisbezorgd!

Risotto met asperges zalm en Pasen wijnen van Gall