Pure chocolade liefde op Chocoa festival 2020
Chocoa festival - Zoek Tammie
 
Where is Tammie?
 
Afgelopen zaterdag mocht ik naar de 8e editie van Chocoa festival. Het wereldwijd bekende festival voor chocoladeliefhebbers waar de hele keten van chocolade samenkomt. Van cacaoboeren en cacaoproducenten tot chocoladeconsumenten. Heel veel cacao en chocola dus! Naast kaas- en wijnliefhebber kan ik namelijk ook flink genieten van een goed, eerlijk stuk chocolade, waarin je echt de cacao proeft. Heerlijk bij mijn cappuccino na het eten. Benieuwd wat ik allemaal heb gezien en gedaan op Chocoa?
 

Rondkijken bij alle cacaoproducenten en natuurlijk héél veel proeven

Laat ik vooropstellen dat ik ogen en oren tekort kwam. Er was ontzettend veel te doen. Er waren twee zalen ingericht (in het mooie Beurs van Berlage, wat sowieso al gaaf is om te zijn) waar zo’n 150 stands staan. Daarnaast waren er nog zalen voor proeverijen en workshops en een speciale food hall. Bij bijna elke stand kon je chocolade proeven en legt iedereen je graag uit welk mooi cacaoproduct ze verkopen. Je kon bij Tony’s Chocolonely je eigen reep maken. Er waren veel verschillen koffiespecialiteiten. Er waren chocolademakers van over de hele wereld, ook uit de niet-geijkte landen waar cacaobonen groeien. Ook waren er een aantal Nederlandse chocolademakers, zoals Mesjokke. Mesjokke verkoopt ook cacao kaas, geweldig! Ook Chocolatemakers is Nederlands en heeft een duurzame chocoladefabriek midden in hartje Amsterdam. 

Mooie verhalen….

Bij Chocolatemakers kocht ik een paar repen, onder andere omdat ik de verhalen erg mooi vind die bij de repen horen. Op een aantal repen prijkt bijvoorbeeld het silhouet van een grote gorilla. Deze ‘gorilla repen’ zijn gemaakt van Forastero cacao uit het Virunga National park in Congo. In het National park leven de laatste berggorilla’s ter wereld. Hun leefgebied wordt helaas flink aangetast door de mens. Dit gebeurt wereldwijd helaas door veel meer producten die wij graag eten. Om dit tegen te gaan is cacao aangeplant aan de rand van het National park. De biologische cacao zorgt op deze manier voor inkomen voor de bewoners van Congo. Zo hoeven de inwoners het leefgebied van de gorilla’s niet te bedreigen met houtkap en stroperij. Het welzijn van onze prachtige natuur en het natuurlijke leefgebied van dieren gaat mij persoonlijk altijd aan het hart. Het leek ook wel of de chocolade nog lekkerder smaakte door dit verhaal 😉 En mijn marketing en communicatie achtergrond komt ook even om de hoek kijken. Want zo zie je maar weer hoe belangrijk storytelling voor een merk is!

Door naar de ‘Cacao juice’ waar je je gelijk vitaal van voelt

Ik had nog nooit van cacao juice gehoord, dus ‘ja leuk’ en ‘wil ik proberen’ dacht ik gelijk. Cacao sap is gemaakt van de witte, vlezige pulp die rond de cacaobonen zit. Zo wordt de hele cacaoboon gebruikt, ook nadat de cacaobonen -waar het eigenlijk om gaat- gebruikt zijn. Lekker zero waste dus. Het sap is rijk aan eiwitten, kalium, calcium, magnesium, zink, natrium en polyfenolen. Laag in calorieën is het dan weer niet, maar ik vond het heerlijk verfrissend. Eerst heel romig, wat me deed denken aan amandel Baileys, en daarna een frisse, zuur-fruitige afdronk. Kijk voor meer informatie over dit sap op Freebird cacao juice.

Van cacao naar wijn

Als ik zie dat er een Chocolate & Wine tasting is, dan wil ik daar natuurlijk ook bij zijn. Want: chocolade en wijn, hallo! De tasting werd gedaan door Jack Steijn, co-founder van Chocoa en er werden spannende chocolade-wijn pairings gedaan. Zo werd bijvoorbeeld 75% cacao chocolade uit Porcelana, Peru samen met Riesling van Schloss Johannisberg uit Duitsland gecombineerd. Maar liefst drie van de zes chocolades werden gepaird met witte wijn, waaronder zelfs één champagne. Mijn favoriet was echter de Barrel fermented Malbec uit Patagonia, Argentinië die met 70% cacao chocolade uit Madagaskar werd gecombineerd. Zo heerlijk als je de chocolade laat smelten op je tong en er dan een slok rode wijn bij neemt. De chocolade werd romiger en de wijn intenser. Hele leuke tasting was dit!

Er waren natuurlijk nog veel meer tastings en workshops mogelijk, bijvoorbeeld een Tony Talk van Tony’s Chocolonely, proeverij van Zorzal uit Hongarije en een chocolade en rum tasting ‘Chocolates el Rey’. En ik ging natuurlijk niet met lege handen naar huis. Ik kocht een 100% Chardonnay bubbel die licht naar hazelnoot en chocolade smaakte. Heel erg leuk voor bij een etentje!

Waarom zoveel ‘goede cacao’ en ‘betere chocolade’ op Chocoa festival?

Samen met grote bedrijven heeft de Nederlandse regering een verdrag ondertekend, waarin is overeengekomen dat tegen 2025 alleen duurzame cacao beschikbaar zal zijn voor consumptie op de Nederlandse markt. Tegenwoordig is minder dan 20% van de cacaoproductie duurzaam. Dat is echt super weinig! Veel cacao die die te vinden is op Chocoa is daarom ook bean-to-bar, de bonen worden direct bij de cacaoboeren ingekocht. De boeren krijgen een eerlijke prijs, de verpakkingsmaterialen zijn duurzamer en de cacao wordt zo duurzaam mogelijk verscheept of gevlogen naar waar ze verder verwerkt worden. Zo weet je precies waar de bonen vandaan komen, hoe ze zijn behandeld, wie ze heeft geplukt én dat ze van een geweldige kwaliteit zijn. 

Heb je nu zoiets van “Ja, maar waar koop ik al die chocolade dan?”

Helaas zijn alle merken, behalve Tony’s, nog niet in de supermarkt te vinden. Wel bij de betere delicatessen- en speciaalzaken en natuurlijk online! Kijk bijvoorbeeld op chocoladeverkopers.nl. In de webwinkel worden meer dan 400 chocoladerepen verkocht. En het is allemaal chocolade die duurzaam en eerlijk gemaakt is. Echt ‘puur’ dus!

Chocoa online chocolade bestellen chocoladeverkopers.nl

Over Chocoa:

“Wij geloven in ‘goede cacao’ omdat cacao altijd moet worden geproduceerd onder gunstige ecologische en sociaal-economische omstandigheden. Wij geloven in ‘betere chocolade’ omdat chocolade van hoge kwaliteit alleen kan worden geproduceerd met goede cacaobonen. Het samenbrengen van alle belanghebbenden in de cacao- en chocolade-industrie draagt bij aan de duurzaamheid van de hele keten. Dit leidt tot bewustzijn en verandering. En dat is wat ‘goed doen door goed zaken te doen’ voor ons betekent.”

Het doel van Chocoa festival is dan ook om de markt voor ‘goede cacao en betere chocolade’ te vergroten en ervoor te zorgen dat wij straks veel makkelijker duurzame chocolade kunnen kopen. Klik hier voor de website van Chocoa festival.