Preischotel met zalm in mosterdsaus
Preischotel met zalm in mosterdsaus
 
Toen ik het recept voor deze preischotel met zalm in mosterdsaus zag, wist ik al wat vriendlief ging zeggen: ja, DAT wil ik eten. Hij is gek op mosterd, maar verder dan mosterd bij het blokje kaas of de bitterbal komen we eigenlijk niet. Deze mosterdsaus heeft precies de juiste hoeveelheid mosterdsmaak met lekker veel romigheid. En wat romig is, is lekker!
 
Prei, een vergeten groente
Nou niet officieel natuurlijk, maar prei is een groente die ik nou nooit zo los eet. Terwijl het hartstikke lekker is, zeker in zo’n romige mosterdsaus. Ik vergeet gewoon dat je er nog meer mee kan. In de soepgroenten zit het standaard fijngesneden, maar verder? Kook jij wel eens met prei?Dan ben ik benieuwd wat jij kookt!
 
Prei gaar koken
De buitenste laag van de prei is best taai en wil je geen taaie slierten in je preischotel, dan kan je die buitenste lagen er beter af halen. Vellen, lagen, hoe heet dat eigenlijk bij een prei haha. Anyway, je snapt wat ik bedoel 😉
 
Makkelijke preischotel voor doordeweeks
Maak deze preischotel met zalm in mosterdsaus lekker doordeweeks. Het is zo klaar, terwijl het in de oven zit pak je een glas witte wijn erbij (want die is toch al open) en je zit binnen 3 kwartier aan tafel! Je kan ook nog wat fijngesneden uit toevoegen voor wat extra groenten. En serveer lekker met ovenaardappeltjes of aardappelpuree. Lekker dippen in de mosterdsaus!

Ingrediënten voor 2 personen
  • 2 grote of 3 kleine preien
  • 2 zalmfilets
  • 25 gram bloem
  • 25 gram roomboter
  • 125 ml halfvolle melk
  • 125 ml slagroom
  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 el grove mosterd ik ging voor pittige, maar milde kan ook
  • Peper en zout
  • + Extra benodigdheden: ovenschaal, scherp mes, garde, vergiet

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten oventijd

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de prei in stukken van ongeveer 4 cm. Verwijder eventueel de dikkere buitenste laag, die kan een beetje taai blijven. Was de prei en kook de prei in 8 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken in een vergiet.
  3. Smelt in een sauspan de roomboter. Zet het vuur wat lager en voeg de bloem toe. Bak 1 minuutje mee.
  4. Schenk er langzaam en al kloppend met een garde eerst de witte wijn bij, daarna de melk en daarna de slagroom. Blijf roeren tot er een gladde gebonden saus ontstaat. Roer er als laatste de mosterd door. Proef de saus en voeg eventueel zout toe.
  5. Snijd de zalmfilets in stukken, per zalm in 3. Leg deze in een ovenschaal en leg de prei eromheen. Bestrooi het geheel met wat peper. Schenk er de mosterdsaus overheen.
  6. Bak de preischotel in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudgeel.
  7. Tip om erbij te serveren: aardappelpuree of gebakken aardappels. Lekker dippen in de mosterdsaus. Eet smakelijk!

Wijntip

Het belangrijkste, de wijn! Een gerecht met zalm, frisse groente en romige, zurige en scherpe mosterd, wat drinken we daarbij? Ik ging weer voor een houtgerijpte Verdejo uit Spanje, Rueda. Door het hout kan die de mosterd aan. Deze volle romige witte wijn met frisse, tropische afdronk (en daardoor wat pit) past perfect bij de preischotel met zalm in mosterdsaus!