Pompoentaart met ricotta en salie
Hartige pompoentaart met ricotta
 
Pompoentaart met ricotta en salie, de ideale combinatie van smaken voor de herfst! Deze hartige herfsttaart heeft het allemaal, zachte pompoen, romige ricotta en knapperige salie. Afgemaakt met pecannoten. Zit je al te watertanden?
 
Gebruik een mandoline voor de pompoenlinten
Een mandoline? Dat is toch een soort gitaar? Dat is het onder andere! Maar het is ook een keukenapparaat waarmee je brede linten en slierten van je groenten en fruit kan snijden. Een mandoline -oftewel groentesnijder- is dus weer anders dan een spirelli die voornamelijk ‘spaghetti’ slierten snijdt. Wees wel voorzichtig, je kan zo een flinke schaaf over je vinger of hand maken en een sliert huid is niet zo fijn. Kan je geen mandoline vinden? Met een stevige dunschiller lukt het denk ik ook wel, al krijg je dan erg dunne linten. De mandoline die ik heb gebruikt komt trouwens gewoon van de Ikea. Hier het linkje naar deze handige en goedkope mandoline. 
 
Pompoentaart in de vorm van een roos
Moet dat per se? Nee hoor, vind je de pompoenlinten in een roos leggen teveel gedoe? Dan kan je er ook gewoon blokjes van maken en die even voorbakken. De smaakcombinatie van pompoen, ricotta en salie is hoe dan ook heel erg lekker! Wil je je eters verrassen, dan is zo’n pompoenroos wel erg leuk. Idee voor de roos van pompoen komt trouwens van Gall en Gall, in hun inspiratie boekje ‘Proef’ stond dit lekkere recept, dat ik heb aangepast.

Ingrediënten
 • 1 rol bladerdeeg
 • 1 flespompoen
 • 250 gram ricotta
 • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 3 eieren
 • 1,5 tl sumak of citroenrasp
 • 1 tl citroensap
 • 12 salieblaadjes
 • Handje pecannoten
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • + Mandoline, hartige taartvorm, koekenpan met deksel en een oven

Hoe maak je het?
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Bekleed de hartige taartvorm met bakpapier en het bladerdeeg.
 3. Schil de pompoen rondom. Gebruik daarna de mandoline om in de lengte brede linten van de pompoen te schillen. Zorg dat je ongeveer 350-400 gram aan pompoenlinten hebt.
 4. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan. Doe de pompoenlinten erin en laat 2 minuten zweten op zacht vuur. Voeg vervolgens 100 ml water toe en doe het deksel op de koekenpan. Stoom de linten ongeveer 2 minuten, zodat ze soepel worden maar niet te gaar.
 5. Meng ondertussen de ricotta met de Parmezaanse kaas, de eieren, sumak en zout en peper. Hak 5 blaadjes salie fijn en roer deze ook door het ricottamengsel.
 6. Verspreid het ricottamengsel over het bladerdeeg. Vouw de randjes van het bladerdeeg wat naar binnen, zodat je een mooie taartrand krijgt. 
 7. Steek de pompoenlinten op hun kant in het ricottamengsel. Begin in het midden en werk naar buiten toe. Laat zo’n cm ruimte tussen de verschillende linten naar buiten toe. 
 8. Verkruimel de pecannoten een beetje met je hand. Leg in het midden wat pecannoten en steek wat stukjes noot tussen de pompoenlinten. 
 9. Bak de hartige pompoentaart in het midden van de oven af, in ongeveer 35 minuten.
 10. Frituur in de tussentijd de overgebleven salieblaadjes even kort aan in wat olijfolie. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de blaadjes salie zo’n 2 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
 11. Haal de pompoentaart uit de oven, laat een kwartiertje afkoelen en verdeel de salieblaadjes erover.
 12. Eet smakelijk!

Wijntip

De pompoentaart met ricotta is lekker met een een fruitige volle wijn met lichte zuren. Denk bijvoorbeeld aan deze Italiaanse Piccini Memoro bianco. Ook een romige, houtgelagerde Chardonnay met de smaak van noten en boter kan goed bij dit gerecht.