Pompoenrisotto
Makkelijke pompoenrisotto
 
Pompoenrisotto met geroosterde pompoen. Hmm, het is herfst dus de pompoenen vliegen je in elke supermarkt om de oren. Ik maakte er pompoenrisotto mee, een recept dat nog ontbrak op mijn website. Deze pompoenrisotto is makkelijk voor te bereiden en lekker snel klaar. Ook maakte ik een vegetarische versie en een versie met vis. Het zou hierdoor zelfs zomaar alvast een kerstrecept kunnen zijn…. 
 

Risotto deels uit een zakje

In de foodybox herfst zaten 2 zakjes van Riso Scotti, een groot merk in Italië, met risottorijst in de varianten Parmigiana en funghi porcini. Echte carnaroli risottorijst, aangevuld met Parmezaanse kaas of gedroogde porcini. Je hoeft alleen maar kokend water toe te voegen, te roeren en in een kwartiertje heb je dan risotto! Deze risottozakjes zijn gewoon te koop bij Albert Heijn.
Zelf nog risottorijst in huis? Dat kan natuurlijk ook. Houd 200 gram aan voor 2 personen en maak het dan op de gewone manier. 
 

Vers geroosterde pompoenrisotto

Ik ben gegaan voor het zakje met Parmigiana, maar wilde er wel verse ingrediënten aan toevoegen. Zodat we toch wat groenten binnenkrijgen. Een salade ernaast kan natuurlijk ook prima, dan ben je sneller klaar. Voor deze pompoenrisotto heb ik een halve flespompoen gebruikt en die in plakken geroosterd in de oven. Samen met knoflook en salie. Daarna maak je er een puree van met bouillon en dat roer je aan het eind door de risotto. Gezonder koken uit een zakje was nog nooit zo makkelijk. Tip: maak de geroosterde pompoen in het weekend. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast (3 dagen), dan heb je doordeweeks een supersnelle maaltijd!
 

Vegetarische pompoenrisotto of met vis?

Om dit gerecht wat luxer te maken, bijvoorbeeld voor kerst of als je gaat koken voor bezoek, kan je romige kabeljauwfilet toevoegen aan de pompoenrisotto. Witvis past heerlijk bij pompoen en Parmezaanse kaas en geeft dit recept net wat meer cachet. Het is daarnaast ook heel makkelijk: haal goede kabeljauwhaasjes of andere witvis (liefst MSC gecertificeerd) en leg deze met een mix van Petrella (verse roomkaas met bieslook), geraspte kaas en mosterd in de oven. Even bakken en klaar. Kabeljauwhaas is een goed stukje kabeljauw, nog iets malser dan kabeljauwfilet en deze smaken zijn bij elkaar echt heerlijk! Ideaal gerecht om er een lekker wit wijntje bij te drinken.
 


Ingrediënten voor 2 personen

Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten oventijd voor de pompoen + 25 minuten oventijd voor de kabeljauw

Voor de vegetarische versie:
  • 1/2 flespompoen
  • Een zakje Riso Scotti Buona idea parmigiana of 200 gram risottorijst
  • 1 of 2 teentjes knoflook eventueel een teen zwarte knoflook
  • 1 liter groenten- of kippenbouillon
  • 3 takjes salie
  • Extra Parmezaanse kaas
  • Optioneel: een glas witte wijn
  • Olijfolie, peper en zout
Voor de versie met vis:
  • 2 kabeljauwhaasjes ongeveer 150 gram per stuk
  • 0,5 el grove mosterd
  • 3 el (Petrella) roomkaas met kruiden
  • 50 gram geraspte Goudse of Parmezaanse kaas
  • Cherrytomaten ter garnering
  • + Extra benodigdheden: oven, scherp mes, stoofpan, maatbeker, kommetje, staafmixer, ovenschaal, eventueel een rasp

Hoe maak je het?

Voor de pompoenrisotto: 
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de pompoen, halveer hem, verwijder de pitten en snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Verdeel de blokjes pompoen over een ovenschaal of bakplaat. Hak de teentjes knoflook en de salie fijn (houd een beetje salie achter ter garnering). Leg dit bij de pompoen. Voeg olijfolie, peper en zout toe en meng het even door elkaar. Rooster de pompoen in ongeveer 30 minuten gaar.
  2. Pureer ruim 3/4 van de pompoenblokjes samen met 200 ml bouillon, de knoflook en de salie glad. Voeg hier eventueel ook een teen zwarte knoflook aan toe en pureer nogmaals. Zet even apart. Het andere deel van de pompoen houd je warm in de oven op ongeveer 100 graden.
  3. Doe de overige 600 ml bouillon in de pan en doe het zakje risottorijst erbij. Roer voor ongeveer 10 minuten tot het indikt. Voeg na 10 minuten eventueel wat witte wijn toe en roer totdat ook de witte wijn wordt opgenomen. Als de risotto bijna gaar is voeg je de pompoenpuree toe en roer je weer alles goed door. Ga zo door totdat de risotto dikker wordt en bijna al het vocht is opgenomen. Voeg naar smaak nog peper en zout toe.
  4. Serveer de risotto met de blokjes pompoen uit de oven en eventueel extra salie en geraspte Parmezaanse kaas.
Voor de kabeljauw:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (als die niet nog aanstond van de pompoen). Spoel de kabeljauwhaasjes eventueel af, dep droog en leg in een kleine ingevette ovenschaal. 
  2. Mix in een kommetje de roomkaas, mosterd en geraspte kaas door elkaar tot een dikke massa. Verdeel het mengsel over de kabeljauwhaasjes. Leg eventueel takjes cherrytomaat bovenop. 
  3. Bak de kabeljauw in 20 tot 25 minuten goudbruin. De kabeljauw is klaar als die mooi wit van kleur is (dus niet meer glazig) en het visvlees makkelijk in laagjes uit elkaar valt.
  4. Leg de kabeljauwhaasjes bovenop de pompoenrisotto, strooi de blokjes pompoen eroverheen en maak eventueel af met salie, Parmezaanse kaas en de cherrytomaatjes.

Meer zin in een zomerse tomatenrisotto met gegrilde groenten? Of juist in risotto met asperges en gerookte zalm? Dat kan natuurlijk ook!


Wijntip

Ik dronk deze Appelation Tupungato Chardonnay uit Argentinië erbij. Een frisse en niet te zware, vette Chardonnay. De wijn haalde het zoete van de pompoen op, maar paste ook perfect bij de romige risotto en kabeljauw.