Plaattaart met Hollandse asperges, zalm en garnaaltjes
Plaattaart met Hollandse asperges en zalm
 
Het witte goud, oftewel de Hollandse asperges zijn er weer! Dus maakte ik deze overheerlijke plaattaart met Hollandse asperges, zalm en garnaaltjes. Hollandse garnaaltjes dus (uiteraard MSC gecertificeerd) om het lekker Hollands te houden én vers gerookte zalm van mijn favoriete vishandel Schuitemaker. Met zulke goede ingrediënten kan het niet anders dan een heerlijke plaattaart worden!
 

Asperges uit de aspergebox

Van Kroon op het werk ontving ik een hele fijne aspergebox, boordevol wit goud en met een lekkere en bijpassende Sauvignon Blanc. Plus nog allemaal leuke receptjes en een aspergeschiller. Nou ben ik sowieso gek van asperges en lust ze in alle soorten (recepten) en maten. Dus hier wist ik wel raad mee. Ik vind asperges op de ouderwetse manier (gekookt en met ham en een gekookt eitje) heerlijk, maar ook op een wat meer experimentele manier zoals bijvoorbeeld in een quiche of plaattaart, zijn asperges heerlijk.
De Sauvignon Blanc uit de box was van Barefoot. Het is een hele frisse, zachte witte wijn, die lekker naar zomerfruit smaakt. En die toevallig al eens vaker hier in de koelkast is beland, want gewoon te koop bij Vomar, Plus en Hoogvliet (die hier allemaal in de buurt zitten). Die fles is afgelopen weekend dus gelijk opgegaan bij de plaattaart. Flessen wit houden het hier in de lente en zomer sowieso niet lang vol 😉 maar dat terzijde.
 
 

Swiepswoepswappen

Nu deed ik in maart/april ook nog mee met de SwiepSwoepSwap van collega foodie Mandy (van @Mandyandmore). Een recept maken van een collega foodie en daar een eigen draai aan geven. Ik was gekoppeld aan Annemiek (en haar man Lars) van de foodblog Leven als een god in Frankrijk. Heerlijke Franse recepten van mensen die ook heel erg genieten van het leven. En die ook nog eens bezig zijn om te emigreren naar Frankrijk. Ook een hele fijne asperge plaattaart staat er op de blog en hoe beter dan deze twee dingen te combineren!? De gekregen witte asperges op een heerlijke plaattaart verwerken, met een kleine eigen touch eraan á la de SwiepSwoepSwap. Twee vliegen in een klap, yes please! Ik verving de ham op de plaattaart door gerookte zalm en Hollandse garnaaltjes. Daarnaast gebruikte ik een rol vers bladerdeeg, wel zo makkelijk want dan hoef je al die losse velletjes deeg niet aan elkaar te plakken. En 3 eieren was voldoende wat mij betreft, in het recept van Annemiek zaten er 4.
 
Zie hieronder mijn recept voor de plaattaart met Hollandse asperges, zalm en garnaaltjes. En zie hier het oorspronkelijke plaattaart recept van Leven als God in Frankrijk. Gegarandeerd smullen!
 

Ingrediënten

Voor 1 plaattaart, genoeg voor 6 personen:

 • 1 rol vers bladerdeeg
 • 3 eieren
 • 200 gram gerookte zalm
 • 150 gram Hollandse garnaaltjes
 • 150 gram kruiden roomkaas
 • 2 fijn gesnipperde sjalotjes
 • Het sap van 1/2 citroen
 • Peper en zout
 • Paar stengels bieslook

Hoe maak je het?

Asperges voorbereiden:

 1. Haal de taaie onderkantjes van de asperges af (ongeveer 3 cm) en schil de asperges met een dunschiller aan alle kanten.
 2. Kook ze in 12 minuten beetgaar in een ruime pan. Tip: neem je grootste pan, bijvoorbeeld een hoge soeppan, zodat de asperges naast elkaar kunnen liggen. Er zijn trouwens ook speciale dunnere aspergepannen, waarin de asperges rechtop kunnen staan, maar een gewone grote pan doet het ook prima! Heb je een stoomoven? Dan 10 minuten in de stoomoven.
 3. Laat de asperges na koken even uitstomen op een theedoek op het aanrecht.

Plaattaart:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Leg de rol bladerdeeg met bakpapier op de ovenplaat.
 3. Maak bij de randen een 2 cm dubbele laag, zodat een dikkere rand ontstaat aan de randen.
 4. Prik wat gaatjes met een vork in de bodem. Niet in de randen, die mogen omhoog komen.
 5. Klop nu de eieren met de kruiden roomkaas los en voeg de fijngesnipperde sjalotjes toe samen met het sap van de citroen. Breng op smaak met peper en zout.
 6. Verdeel het eimengsel over de plaattaart en leg daarbovenop de asperges.
 7. Bak de plaattaart in ongeveer 25 minuten gaar in de oven.
 8. Voor het serveren strooi je de Hollandse garnaaltjes erover en leg je de gerookte zalm in slordige plakken of nette roosjes verdeeld op de plaattaart. Zo wordt de zalm nog lekker heel licht warm.
 9. Tot slot knip je de bieslook fijn over de plaattaart.

Kijk voor lekkere Lente kazen onder het kopje ‘Lente‘ op aantafelmettammie.nl.


Wijntip

Een Sauvinon Blanc natuurlijk! Zie tip hierboven 😉 Plaattaart met Hollandse asperges