Pittige spitskool met kerrie
Oosterse spitskool
 
Pittige spitskool met kerrie is zo’n typische doordeweekse maaltijd waarbij je de meeste ingrediënten misschien wel in huis hebt. Ik heb in ieder geval honderden potjes kruiden en altijd gember, rode peper en knoflook in huis. Met nog een paar extra ingrediënten maak je deze heerlijke oosterse kerrie spitskool. Ideaal voor een snelle maaltijd of juist als bijgerecht van een hele rijsttafel vol andere oosterse lekkernijen. 
 

Pittige spitskool met kerrie of curry

In dit gerecht gebruik ik curry Madras kruiden van Euroma/Jonnie Boer. Ik vind dit een heerlijke kruidenmix en vind het fijn dat het een beetje pittig is. Voor wat zoetheid voeg ik de tandoori masala kruiden nog toe, daar zit ook kaneel in. En maak het af met kokosmelk voor de romige touch. 
 

Eén of geen rode peper

Ik hou wel van een beetje pit, maar kan jij er niet zo goed tegen dan kan je ervoor kiezen de rode peper weg te laten of de zaadjes en witte binnenkant uit de peper te verwijderen. Persoonlijk vind ik dat het gerecht wel wat pit nodig heeft, maar je kan het zo gek maken als je wilt. Hier thuis geldt meestal: hoe heter, hoe beter 😉
 


Ingrediënten voor 2 personen als hoofdgerecht of 4 personen als bijgerecht

  • 400 gram spitskool 
  • 5 cm verse gember
  • 3 lente uitjes 
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl curry Madras kruidenmelange Jonnie Boer
  • 0,5 tl tandoori masala kruidenmelange Verstegen
  • 150 ml kokosmelk
  • Zout en peper
  • Wokolie of zonnebloemolie om te bakken
  • Extra benodigdheden: scherp mes, wok of hapjespan met deksel

Hoe maak je pittige spitskool met kerrie?

Bereidingstijd: 15-20 minuten 

  1. Snijd de spitskool in stukken zodat er dunne reepjes ontstaan of koop voorgesneden spitskool.
  2. Snijd de knoflook, gember en peper fijn. Was de bosui en snijd in ringetjes.
  3. Verhit een wok met een scheut olie en bak op middelhoog vuur de rode peper, lente ui en gember een paar minuten aan. Doe de knoflook erbij samen met de kruiden en roer even om zodat de geuren en specerijen goed vrijkomen.
  4. Doe de spitskool erbij en roer weer even door. 
  5. Giet de kokosmelk erbij, roer om en laat 8 tot 10 min. garen met het deksel op de pan. De spitskool mag nog een bite hebben. Maak af met wat peper en zout en proef.
  6. Serveer de oosterse spitskool met kerrie als hoofdgerecht of onderdeel van een rijsttafel in een mooie schaal. Eet smakelijk!

Nog meer zin in oosterse gerechten? Maak dan deze Thaise currysoep met rijstnoedels! Of kijk eens onder de categorie Indonesische keuken


Wijntip

Bij dit oosterse gerecht zou ik gaan voor een Weissburgunder feinherb (Pinot Blanc) uit Duitsland. Zelf nam ik deze zachte off-dry qualitätswein van Max Schell mee uit Duitsland en dit vind ik de perfecte pairing met dit pittige oosterse gerecht met romige kokos. De wijn zorgt ervoor dat het gerecht nog romiger wordt en de wijn wordt juist frisser. Door zijn kleine zoetje (off-dry) de ideale combi!