Penne Bolognese uit de gemaksbox van Boerschappen

Penne Bolognese uit Boerschappen gemaksbox

Penne Bolognese, wie eet niet wekelijks een variant van de bekende pasta Bolognese? Deze variant -de penne Bolognese- komt uit de gemaksbox van Boerschappen. En ik moet jullie bekennen: ik had nog nooit een thuisbezorgde maaltijdbox geprobeerd. Ik heb meestal genoeg inspiratie, maar ook mij lijkt het wel eens lekker om een paar dagen niet na te hoeven denken wat ik ga koken. En dus ook geen boodschappen hoef te doen. Lees hieronder wat ik van de Boerschappen gemaksbox vond plus het recept voor deze penne Bolognese.

Lokaal en vers eten, ik hou ervan!

Struinen op de markt, langs boeren in de regio om verse kaas en melk te halen, tulpen halen bij de kwekers in de buurt. Op mijn vrije dag kan ik daar ontzettend van genieten, praatje hier, boodschapje daar. Heerlijk! Het is alleen jammer dat dit door het drukke leven vaak niet haalbaar is. Er zitten helaas maar 24 uur in een dag en je hebt niet altijd tijd -en zin- om langs allerlei verschillende plekken te gaan. Maar ik vind het wel belangrijk om verse en eerlijke producten te eten, liefst van zo dichtbij mogelijk. Ik mocht daarom een gemaksbox uittesten. Lekker 3 dagen niet nadenken over wat ik ga eten, maar wel lokaal, gezond en vers eten!

De gemaksbox: een mix van vis, vlees en vega recepten

De gemaksbox is een nieuw concept van Boerschappen. Zij deden al aan maaltijdboxen, maar met de komst van hun derde kindje wilden ook de oprichters wat meer snelheid en gemak in de keuken. Zodoende ontstond de gemaksbox waarvan je 3 dagen kunt eten. Je krijgt 1 vegetarisch recept, 1 met vlees en 1 met vis. Ideaal dus voor de flexitariërs (zoals ik) onder ons. Zoveel mogelijk van de ingrediënten komt uit Nederland, rechtstreeks van de boer of verbouwer. Je hebt verder alleen peper, zout, boter of olie nodig en dat heeft iedereen wel in huis. De maaltijden worden bezorgd in papieren zakken in een kartonnen box. Heel fijn dat er zo wordt gedacht aan het verminderen van plastic!

Wat vond ik van de recepten uit de gemaksbox?

Mijn eerste indruk van de recepten was: super makkelijk. Ramen maak ik niet zo vaak, en ook eryngii -kleine paddenstoelen aan 1 brok- zijn moeilijk te vinden, dus dit recept vond ik erg verrassend en was ik nieuwsgierig naar. Bij de penne Bolognese was mijn eerste gedachte “hmm, beetje saai, pasta Bolognese ken ik wel”. Ik heb genoeg smaakmakers in huis om de recepten eventueel op te pimpen, maar ik heb dit niet gedaan, want ik wilde echt weten hoe de recepten zouden smaken zonder mijn eigen toevoegingen. Ik was nieuwsgierig of ik ze dan ‘saai’ zou vinden. Waarom ik dan toch het recept van de penne Bolognese uit de gemaksbox van Boerschappen uitwerk? Omdat ik het gerecht heel verrassend en smaakvol vond en helemaal niet saai. Plus dat er niets aan gelogen is: de penne Bolognese staat echt binnen 30 minuten op tafel.

Tot slot was er ook nog de Indiase viscurry met roodbaarsfilet. Op de bijgeleverde receptenfolder staat een afbeelding van rode curry, maar in mijn box zat groene curry marinade. Daarnaast was het volgens mij een Thaise curry i.p.v. een Indiase. Nou vind ik curry’s sowieso lekker, maar het is wel handig om aan te geven dat recepten iets kunnen afwijken van de afbeelding. Zo zaten er in mijn eryngii ramen ook geen eryngii, maar koningsboleten. Beiden paddenstoelen, maar toch net even anders. 

Het abonnement van Boerschappen

Je bestelt een box altijd voor 2 weken. Als je echt niet tevreden bent, kan je natuurlijk altijd opzeggen na de eerste week, maar Boerschappen kiest voor 2 weken, zodat je de box optimaal kunt ervaren. Mochten er bijvoorbeeld de eerste week recepten bij zitten die je niet zo lekker vindt, dan kan je de 2e week kijken of je de recepten van die week wel lekker vindt. Uiteraard is het abonnement flexibel, dat betekent: wekelijks opzegbaar.

Ik draag dit concept een warm hart toe

Het is een mooi initiatief waarbij je de boeren helpt verspilling tegen te gaan en waarbij je ook nog eens goed voor jezelf zorgt. Koop lokaal, eet gezond en help de boeren in tijden van crisis. Ik vond het dan ook heel leuk om de gemaksbox te testen! Deze gemaksbox is ideaal voor als je laat thuis bent op drukke werkdagen en ik vond het heerlijk om even niet na te hoeven denken over wat ik ga koken. Wel ben ik toch stiekem nieuwsgierig naar de uitgebreidere recepten van de overige boxen, omdat mijn foodie hart altijd wel wat uitgebreidere recepten maakt.

Zou jij wel zo’n gemaksbox willen proberen?

Dan heb ik goed nieuws! Klik gauw op deze link, want dan krijg je met de code ‘aantafelmettammie’ € 9,- korting op je eerste box. Je betaalt dan minder dan € 30,- voor een box voor 2 personen en krijgt daar 3 heerlijke en makkelijke maaltijden voor terug. Alles lokaal en vers van de boer en voor nog geen € 5 euro per persoon per maaltijd. Deze link is een halfjaar geldig. De korting geldt voor elke eerste bestelling op alle boxen die Boerschappen heeft. Dus ook wanneer je kiest voor een andere box, zoals de vegan-, oogst- of vangstbox. 


En natuurlijk het recept voor de penne Bolognese uit de gemaksbox van Boerschappen

Ingrediënten voor 2 personen

 • 500 gram cherry tomaatjes
 • 75 gram gerookte spekjes
 • 250 gram rundergehakt
 • 200 gram volkoren penne
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 rode ui
 • 1 courgette
 • 50 gram oude kaas
 • 15 gram verse basilicum
 • 1 (runder)bouillon blokje
 • 1 eetlepel gedroogde oregano 
 • Peper en zout naar smaak
 • Olijfolie om te bakken
 • + Extra benodigdheden: braadpan of hapjes pan, kookpan, koekenpan. vergiet

Hoe maak je het?
 1. Zet een pan met ruim water op het vuur voor de pasta. 
 2. Snipper de rode ui en teentjes knoflook. Snijd de cherrytomaatjes doormidden.
 3. Verwarm een scheutje olijfolie en bak op een hoog vuur de ui even aan tot ‘ie fruitig is. Voeg daarna de knoflook en de tomaatjes toe en zet het vuur halfhoog. 
 4. Snijd ondertussen de courgette in kleine blokjes en scheur de blaadjes basilicum grof.
 5. Voeg na 3 minuten het verkruimelde bouillonblokje toe met een eierdopje water. 
 6. Bak in een aparte pan de spekjes en het gehakt in een beetje olijfolie aan tot het vlees mooi bruin is. Voeg daarna toe aan de tomaatjes, die beginnen nu vocht te verliezen en een saus te worden. 
 7. Voeg ook de courgette toe en de helft van de blaadjes basilicum. Laat de tomatensaus op halfhoog vuur doorpruttelen met het deksel op de pan. Roer af en toe door.
 8. Als het water in de pasta pan kookt, voeg je de penne toe. Die laat je in 10 minuten al dente koken. Giet daarna af en laat uitlekken in een vergiet. 
 9. Proef de pastasaus en kruid eventueel met zout en peper. Voeg ook de gedroogde oregano toe en roer alles goed om. 
 10. Zodra de saus na ongeveer 10 minuten pruttelen lekker smeuïg is geworden, voeg je de penne toe. Roer goed om en verwarm nog 5 minuten.
 11. Verdeel de pasta over 2 borden en rasp de oude kaas er op je bord overheen. Klaar is je penne Bolognese. Eet smakelijk!

Klik hier voor meer informatie over Boerschappen. Ga je een box bestellen? Vergeet dan niet de code ‘aantafelmettammie’ te gebruiken!


Wijntip

Ga voor een Italiaanse rode wijn, bijvoorbeeld een Primitivo uit Puglia. Die past lekker bij het kruidige van de saus en het zoutige van de spekjes.

Alle ingredienten uit de Boerschappen gemaksbox

Alle ingrediënten uit de Boerschappen gemaksbox