
PARELHOEN IN MOSTERDROOMSAUS MET LINZEN EN SPEKJES • Als er één gerecht is dat comfort en verfijning perfect combineert, dan is het deze parelhoen in mosterdroomsaus met linzen en spekjes. Parelhoenbouten sudderen langzaam in een romige saus met mosterd, room, peen, spekjes en linzen. Het resultaat: een gerecht dat verwarmt op koude dagen en toch elegant genoeg is om te serveren bij een etentje.
Makkelijk recept voor parelhoen in mosterdroomsaus met linzen en spekjes
Deze parelhoen in mosterdroomsaus met linzen en spekjes is niet alleen smaakvol, maar ook makkelijk te bereiden. Parelhoen is een mager, sappig stukje gevogelte met een fijne wildsmaak en daarmee nét wat rijker dan kip. Nu denk je misschien: dat is vast moeilijk, maar nee hoor, het is juist een heel makkelijk te bereiden stukje vlees. In dit recept gaart alles samen in één pan, waardoor de smaken mooi in elkaar overvloeien en je ook nog eens weinig afwas hebt.
Parelhoen in mosterdroomsaus is echt comfort food
Dit gerecht is ideaal voor de herfst en winter: voedzaam, kruidig, romig en bomvol smaak. Serveer de parelhoen in mosterdroomsaus met linzen en spekjes met een stuk knapperig brood, pasta, aardappelpuree of rijst om de saus helemaal op te vegen. Ik serveer er rijst bij, lekker neutraal van smaak bij de parelhoen en mosterdroomsaus. Want die saus, die is zo lekker! Je eet zo echt comfort food, met een Franse knipoog.
Benieuwd naar een kookvideo van deze parelhoen in mosterdroomsaus met linzen en spekjes? Kijk dan op mijn Instagram @aantafelmettammie.nl voor een filmpje van de bereiding.


Ingrediënten voor parelhoen in mosterdroomsaus met linzen en spekjes | 4 personen
- 800-1000 gram parelhoenbouten
- 3 el olijfolie
- 150 gram spekblokjes
- 1 grote ui, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 winterpeen, fijn gesneden (julienne of kleine blokjes)
- 150 gram groene of bruine linzen
- 250 ml kippenbouillon
- 175 ml kookroom
- 2-3 el Dijonmosterd
- 1 tl gedroogde tijm
- 3 laurierblaadjes
- 150 ml droge witte wijn (optioneel, voor extra diepte)
- Verse platte peterselie, voor afwerking
- Zout en versgemalen peper
- 300 gram rijst naar keuz
- Benodigdheden: keukenpapier, scherp mes, snijplank, grote stoofpan
Hoe maak je deze parelhoen in mosterdroomsaus met linzen en spekjes
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur
- Dep de parelhoen droog met keukenpapier en kruid met zout en peper.
- Verhit olijfolie in een ruime stoofpan. Bak de parelhoen rondom goudbruin (ongeveer 4–5 minuten), haal uit de pan en zet even apart.
- Bak in dezelfde pan de spekblokjes tot ze knapperig zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Voeg de ui, knoflook en wortel toe aan het spekvet en fruit 5 minuten tot de ui glazig is. Voeg ook tijm en laurierbladeren toe.
- Leg de parelhoen terug in de pan. Voeg de linzen en kippenbouillon toe.
- Voeg eventueel de witte wijn toe.
- Breng zachtjes aan de kook en laat 45 minuten zacht sudderen met de deksel op de pan, tot de parelhoen gaar is en de linzen zacht.
- Haal de parelhoen uit de pan en leg even apart.
- Roer de kookroom en Dijonmosterd door de saus en laat 5 minuten zachtjes indikken. Voeg ook 2/3 van de spekjes weer toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Dikt de saus niet genoeg in? Dan kan je altijd een maizena papje toevoegen om de saus verder in te binden.
- Leg de parelhoen terug in de mosterdroomsaus en bestrooi met de overgebleven krokante spekjes.
- Serveer met rijst, pasta of aardappelpuree. En garneer met verse peterselie.
Liever een ander gerecht met parelhoen? Bij deze parelhoen met champignonroomsaus en pasta lik je zeker je vingers af!


Wijntip
Bij parelhoen in mosterdroomsaus met linzen en spekjes ga je voor een wijn met voldoende frisheid om de romige saus in balans te brengen, maar ook wat rondeur voor de hartige tonen van spek en linzen. Kies bijvoorbeeld een witte Bourgogne of ga wat spannende voor een Zuid-Afrikaanse wijn van de druif Chenin Blanc, zoals de Perdeberg Dry Land Collection Chenin Blanc.
Dit recept is een samenwerking in opdracht. Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.