Pannetje duuvelkeskip
Pannetje vol duuvelkeskip
 
Een pannetje vol duuvelkeskip, dat klinkt alleen al leuk. Dat moest haast wel lekker zijn dacht ik. En dat klopte! Duuvelkeskip is op zijn Limburgs geschreven en staat voor ‘duivelse kip’. Dan moet ik gelijk denken aan hete kip en van de combinatie ‘kip’ en ‘heet’ word ik sowieso warm. Hieronder heb ik het recept van dit makkelijke pannetje duuvelkeskip voor je!
 

In november deed ik voor de 4e keer mee met de swiepswoepswap

Die leuke actie van collega foodie Mandy van Mandyandmoore.nl. Je wordt gekoppeld aan een foodblogger en kiest een recept van hem/haar en geeft daar je eigen draai aan. Ik was gekoppeld aan Astrid Petit van de de blog BonaPetit. Astrid  heft een grafisch bureau gespecialiseerd in food design en woont met haar gezin in het zuiden van het land. Echte Bourgondiërs dus. Bij het zien van haar duuvelkeskip wist ik gelijk dat ik die moest maken!
 

Oorspronkelijk is duuvelkeskip een Indonesisch gerecht

Het heet daar dan ook ‘duiveltjesvlees’ en past er dus goed bij hier op de blog! Het heet duuvelkeskip omdat er sambal wordt toegevoegd. In het recept van Astrid was dit 1 theelepel, maar ik heb er 1 eetlepel van gemaakt. Ook heb ik nog een fijngehakte rode peper toegevoegd. We willen dat die Duivelse vlammen uit ons bekkie slaan of niet? Die toevoeging van sambal in combinatie met de nasi goreng boemboe geeft het gerecht lekker veel pit. Door de toevoeging van pindakaas heeft de saus iets weg van satésaus, maar is toch weer anders. 
 

Deze duuvelkeskip is een makkelijk eenpansgerecht

Het is namelijk heel makkelijk om dit gerecht voor grote groepen te maken, omdat het allemaal in 1 grote pan past. Daarnaast is het goed voor te bereiden en kan je hier tal van bijgerechten bij serveren. Denk aan friet of stokbrood om lekker in de duuvelkessaus te dippen en een salade ernaast. Of serveer er rijst bij. Serveer er seroendeng overheen voor een kokos touch en plakjes komkommer en ringetjes lente-ui naast voor de frisheid. Ook wat gebakken uitjes eroverheen strooien is heerlijk. En vergeet de kroepoek niet! Ik was meteen verkocht, dit gerecht is goedgekeurd!

De link naar het duuvelkeskip recept van Astrid op BonaPetit vind je hier.


Ingrediënten voor 4 personen
  • 400 gram kippendijfilet
  • 1 pakje boemboe voor nasi*
  • 6 el pindakaas
  • 6 el ketjap manis
  • bakje champignons 250 gram
  • 2 uien
  • 1 el sambal oelek
  • 6 el tomatenketchup
  • 6 el (chili) azijn
  • 0,5 kippenbouillonblokje
  • 1 rode peper
  • Scheut melk om saus dunner te maken
  • (Olijf)olie
  • Bosui ter garnering

*Ik gebruikte de boemboe van Samasaya, want die is 100% natuurlijk, maar er zijn volop andere keuzes.

Pannetje pittige duuvelkeskip


Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Snijd de kippendijfilet in blokjes. Snipper de uien en snijd de champignons in plakjes. Snijd de rode peper ook fijn.
  2. Bak de kip aan in olie. Voeg daarna de uien toe en de boemboe. Roer even om zodat de boemboe gaat geuren.
  3. Vervolgens voeg je de ketjap  manis, azijn, tomatenketchup, sambal, pindakaas, de gesneden champignons en het halve bouillonblokje toe. Roer de saus goed door. Als je de saus dunner wil maken voeg je een scheut melk toe.
  4. Laat de saus ongeveer 20 minuten pruttelen op laag vuur. Proef en voeg eventueel nog extra zout toe als het te flauw is.
  5. Serveer met friet, stokbrood of rijst. Garneer met frisse ringetjes bosui en seroendeng voor een kokos touch. 

Wijntip

Dit is een kruidig gerecht met pit. De wijn moet dus stevig genoeg zijn om hier niet tegen weg te vallen, maar ook fris zijn. Ga daarom voor een licht zoete, kruidige en fruitige Gewürztraminer. Denk bijvoorbeeld aan deze Franse Gewürztraminer van wijnhuis Adam, uit de Elzas.