Pan paella met kip, chorizo en vis
Pan paella met chorizo vis en kip
 
Paella, een paar jaar geleden gegeten in Valencia, maar weinig zelf gemaakt. Dus toen ik bij de verhuizing vorig jaar een heuse paella pan tussen al onze spullen vond, moest die natuurlijk meeverhuizen. En zo werd deze pan paella met kip, chorizo en vis geboren.
 
Er ging dus vlees, kip en vis in deze paella
Ik vind alles lekker, dus moet ook alles erin haha. Zo ben ik dan ook wel weer. Echt officiële Spaanse paella is het nu geloof ik niet, die wordt vaak gemaakt met alleen zeevruchten of met konijn en zeker geen chorizo. Maar ik vind de knapperige, zoute bite van de chorizo zo lekker dat ik die er gewoon in doe. Chorizo is tenslotte natuurlijk wel echt Spaans. En je maakt een Spaanse sofrito. Maar wil jij liever geen chorizo of schelpdieren, dan kan je het er natuurlijk gewoon uit laten. 
 
En dan de paella pan, wat een handig ding is dat
Het is geen officiële paella pan, maar je kan er wel heel goed paella of bijvoorbeeld panpizza in maken. Zie hier een voorbeeld van zo’n (hapjes)pan. Mooie hieraan is dat je heel makkelijk een krokant korstje aan de onderkant krijgt (wat hoort bij echte paella), zonder dat die krokante onderkant zal verbranden. Want het belangrijkste bij paella is op een gegeven moment: niet meer roeren. Iets wat je bijvoorbeeld bij risotto juist wel de hele tijd moet doen nadat je de bouillon erbij hebt gedaan. Maar bij paella dus niet. Dan krijg je dat knapperige korstje aan de onderkant. Zet je het vuur van de pan paella laag, dan wordt het korstje niet zwart, maar geeft het wel ontzettend veel smaak en een lekker krokant korstje. Dat wil je!

Ingrediënten

Voor één grote pan paella met kip, chorizo en vis – ongeveer 5-6 personen

  • 500 gram paella rijst* 
  • 200 gram (gemarineerde) kippendij
  • 100-150 gram mosselen
  • 175 gram chorizo
  • 12 grote (tijger)garnalen
  • Eventueel extra kippenkluifjes voor on top (doe lekker makkelijk en neem voorgegaarde van de poelier)
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 3 Roma tomaten in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 800-1000 ml bouillon (mix van kippen- en vis bouillon)
  • Klein blikje doperwten
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Saffraan draadjes stuk of 5 even losroeren in klein laagje heet water
  • Partjes limoen of citroen
  • Olijfolie
  • Verse peterselie fijngehakt, ter garnering
  • + Benodigdheden: paella pan of hapjes pan met deksel

*Paella rijst is bijvoorbeeld arroz bomba, te koop bij Dille en Kamille, groothandels, sommige toko’s of de Antonio Sotos Paella rijst van de AH.


Hoe maak je het?
  1. Verwarm de hapjespan voor. Heb je geen paella hapjespan dan kan je ook een gewone hapjespan of brede wok gebruiken, maar let dan goed op bij het aanbranden van het krokante korstje. 
  2. Bak hierin even kort (zonder boter of olie) de stukjes chorizo aan en haal uit de pan, zet even apart.
  3. In het vet van de chorizo kan je nu de kip even aanbakken. Bak gaar en haal ook weer uit de pan. 
  4. Ondertussen maak je de bouillon (50/50 visbouillon en kippenbouillon). Hou warm en klaar voor gebruik.
  5. Mocht je dit nog niet gedaan hebben roer je ook de saffraandraadjes los met een scheutje van de bouillon in een apart schaaltje.
  6. Verhit de olijfolie in de pan, bij de aanbaksels van de chorizo en kip, en voeg hieraan de gesnipperde ui toe, bak voor 4 minuten tot glazig. Voeg daarna de gesneden knoflook en tomaten toe en roer even om. Roer op medium voer zo’n 5  minuten door. Nu heb je een verse sofrito tomatensaus gemaakt. 
  7. Nu voeg je de rijst toe. Schep dit een paar keer goed om, net zoals je bij risotto doet, zodat alle nog droge rijstkorrels even mee fruiten in de sofrito.
  8. Voeg de blokjes paprika nu toe, samen met de doperwtjes en mosselen en de gebakken stukjes chorizo en kip. Schep alles nog even om, zodat alles goed door de rijst heen zit. 
  9. Nu kan je voorzichtig de bouillon erbij gieten tot alles net onder staat, samen met de draadjes saffraan. De verhouding rijst tot bouillon is ongeveer 1 deel rijst tot het dubbele bouillon. Nu niet meer roeren, de rijst staat onder de bouillon en krijgt zo zijn krokante laagje.
  10. Zet het vuur op zijn laagst, plaats de deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten koken. Kunst is om de warmte zo goed mogelijk te spreiden, zodat er niets aanbrand. Met de paella hapjespan gaat dit heel makkelijk.
  11. Na 10 minuten kijk je of de bouillon goed genoeg is opgenomen. Is dit niet het geval dan laat je het nog even 2-5 minuten doorkoken zonder deksel op de pan.
  12. Hierna voeg je de grote garnalen toe en leg je de kippenkluifjes on top. Dit alles laat je met deksel op laag vuur weer zo’n 4 minuten garen.
  13. Check of al het vocht goed is opgenomen en anders laat je de pan nog even aanstaan. Is alles goed opgenomen? Dan laat je de paella even rustig afgedekt nagaren, zo’n 5 minuten. De Spanjaarden leggen daar een krant bovenop, die de stoom opneemt, maar een theedoek kan net zo goed.
  14. Tot slot garneer je de paella met wat verse peterselie en de stukjes limoen om uit te knijpen. Voila, eet smakelijk!

Heb je meer zin in paella van de bbq? Kijk dan eens naar dit lekkere recept voor paella van collega foodie recepten.ninja.

Heb je de pan paella met kip, chorizo en vis gemaakt? Laat het me weten in een reactie of op Instagram of Facebook. Vind ik leuk!


Wijntip

Bij paella kan heel veel, rood, wit of rosé, het hangt er helemaal vanaf wat je in de paella doet. Bij deze pan paella met kip, chorizo én vis ging ik voor de Grenache druif met deze stevige en toch frisse rosé van Saint Roch uit Frankrijk. 

Aanvulling: bij de eerste Wijnswap van maart, georganiseerd door Wijntjes met Esther, kreeg ik van Andreina van Grapeminds een fles Sa Roto blanco uit Mallorca om te proeven. Deze wijn is gemaakt van 65% Chardonnay, 18% Prensal, 17% Girò Ros. Die laatste twee zijn inheemse druiven. Ik dronk de wijn bij de paella en bij het voorgerecht: gebakken pijlinktvisjes. Heerlijke combinatie van een frisse wijn met ziltige en mineralige smaken bij de kruidige paella met zeevruchten en inktvis. Ook erg lekker bij de zure citroen die ik over de gebakken inktvisjes sprenkelde.