Ovenschotel met spruitjes en kaas
Meer groenten in 2021
Vegetarische ovenschotel met spruitjes
Vegetarische ovenschotel mét ontbijtspek?
Ingrediënten voor 3 personen
- 500-550 gram spruitjes
- 250-300 gram vegetarisch gehakt*
- 5 plakjes gerookt ontbijtspek of vegetarisch spek
- 150 ml slagroom
- 1 ui fijn gesnipperd
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 450 gram zoete aardappelpuree**
- 30 gram geraspte oude kaas
- 75 gram jong belegen (komijn) kaas in blokjes***
- Geraspte Gruyère of cheddar kaas om te garneren
- Boter om in te bakken en in te vetten
- Eventueel: paneermeel om te bestrooien
- + Extra benodigdheden: wok- of braadpan, kookpan (voor spruitjes), rasp, ovenschaal
*Ik had vegetarisch gehakt van Meatless Farm om te proberen. Deze is erg goed bevallen! Te koop via de supermarkt app Crisp.nl.
**Voor het doordeweeks gemak had ik kant-en-klare zoete aardappelpuree van de Appie. Maar je kan zoete aardappelpuree natuurlijk ook prima zelf maken.
***Ik had nog een restje boerenkaas met champagne en truffel in de koelkast liggen, dus deze heb ik gebruikt. Maar elke andere kaas met kruiden, zoals tijm/oregano of komijn of gewone kaas kan je gebruiken. Kaas = tenslotte leven 😛
Hoe maak je het?
Bereidingstijd: 30 minuten + 25 min. oventijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de spruitjes schoon en kook ze in ruim water met een snufje zout in 6 min. beetgaar. Giet af en zet even apart.
- Verhit wat boter (ongeveer 1 el) in de braad/wokpan en fruit het gesnipperde uitje hier een paar minuten in aan. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak even mee.
- Snijd de plakjes ontbijtspek in stukjes (als je dit gebruikt) en voeg daarna de (vegetarische) spek toe. Bak ook even mee tot de spek wat krokanter is.
- Voeg nu het vegetarisch gehakt toe en roer los. Bak alles op middelhoog vuur zo’n 8 minuten. Voeg dan de slagroom en spruitjes toe en roer alles om voor nog eens 3 minuten.
- Doe dit spruitjesmengsel in een ingevette ovenschaal. Snijd de jong belegen kaas of komijnekaas in blokjes. Verdeel dit over en tussen het spruitjesmengsel. Strooi daaroverheen de geraspte oude kaas.
- Verdeel daaroverheen de zoete aardappelpuree. Doe dit met een lepel en smeer steeds wat uit, zodat uiteindelijk de hele schaal bedekt is. Hierover strooi je de geraspte Gruyère of cheddar en eventueel wat paneermeel voor een knapperig korstje.
- Bak in 25 min af in de oven. Eet smakelijk!
Wijntip
Bij bittere groenten zoals spruitjes kies je een rode wijn met aardse tonen en een zuurtje. Nu zit hier natuurlijk ook kaas in, wat het geheel weer romiger maakt, dus de rode wijn moet niet te zuur en zwaar zijn. Denk aan een Italiaanse frisse Bardolino Classico of ga voor een Pinot Noir / Spätburgunder zoals deze Duitse Pinot Noir Spätburgunder van Weingut Nelles.
Comments are closed.