Oven camembert met jalapeño en abrikoos
Oven camembert met jalapeño en abrikoos, lekker van de barbecue of gewoon uit de oven. Dit voorgerecht of borrelhapje to share heeft de perfecte combinatie van hartig, zoet, zout, smeuïg en pittig. Je maakt het namelijk ook nog eens af met gesuikerde noten. Echt waar, deze gebakken camembert uit de oven moet je maken dit weekend!
Romige oven camembert met abrikoos
Oke, de abrikoos in dit recept komt van abrikozenjam en niet van verse abrikozen. Wel zo makkelijk, want dit gerecht heeft maar 4 ingrediënten en staat dus ook zo op tafel. De combinatie van abrikoos met het romige van de kaas en het pittige van de jalapeñopeper is een smakencombinatie to die for. Als camembert koos ik de in Nederland gemaakte camembert ‘Ossenkop’, die ik toevallig bij de kaasboer zag liggen. Een heerlijke camembert uit Oss. Altijd leuk als een favoriet product, zoals een witflora kaas, uit eigen land komt. Let op: deze camembert was bijna over de datum en smelt dus veel meer in de oven. Want deze kaas liep al veel meer uit. Heb je een jongere camembert (die nog wel een paar weekjes in de koelkast kan), dan wordt deze oven camembert een stuk steviger en minder ‘kaasfondue’. Kies dus wat je zelf lekker vindt!
Het gerecht maak je verder af met gesuikerde cashewnoten, pecannoten of een notenmix. Gesuikerde noten vind je vaak bij de kaas- en notenboer, op de markt of als je geluk hebt in de supermarkt bij de verse noten.
Camembert en pittige jalapeño’s
De jalapeño geeft dit gerecht de nodige pit. En geeft het ook gelijk een beetje een Zuid-Amerikaans tintje. Houd je van pittig? Gebruik dan een hele jalapeño. Liever wat minder pittig, dan gebruik je een halve jalapeño. Hier thuis geldt: hoe heter, hoe beter, dus ging er een halve jalapeño peper met een beetje zaadlijst over de oven camembert. Het recept zag ik voorbijkomen in een TikTok filmpje en ik moest het zelf natuurlijk ook proberen. Groot zoet-hartig liefhebber hier en dit gerecht kan ik ik wel scharen onder een van de favorieten!
Wil je trouwens liever in een video zien hoe je dit maakt? Bekijk dan de reel op mijn Instagrampagina @aantafelmettammie.nl.
Ingrediënten voor 1 schaal oven camembert met jalapeño en abrikoos
- 1 ronde camembert
- 1 hele of halve jalapeño heel fijn gesneden, zonder zaadlijsten
- 3 el abrikozenjam
- Gesuikerde cashew- of pecannoten grof gehakt
- Om te dippen: krokante toastjes of vers stokbrood
- Benodigdheden: ronde ovenschaal, scherp mes
Hoe maak je oven camembert met jalapeño en abrikoos?
Bereidingstijd: 5 minuten bereiden + 25 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 200 graden of verwarm je bbq voor op indirect grillen met deksel op 200 graden.
- Snijd de jalapeñopeper in hele fijne blokjes.
- Leg de camembert in de ovenschaal en snijd aan de bovenkant van de camembert kruislings in. Leg daarop 2 eetlepels van de abrikozenjam en smeer een beetje uit. Strooi daarop de fijngehakte jalapeño.
- Plaats in de oven en bak af tot de camembert gesmolten is. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten, maar kan per oven verschillen.
- Zodra je de camembert uit de oven hebt gehaald, bestrooi je deze met de gesuikerde noten
- Snijd een Eet smakelijk!
Zin in andere lekkere kaas uit de oven? Maak dan deze cheesy lasagne met spinazie. Geen oven nodig en wel heel lekker op een toastje bij de borrel: deze Million Dollar Dip met onder andere cheddar!
Wijntip
Bij deze romige en pittige oven camembert passen veel wijnen, maar wij gingen voor een bubbeltje. De Corte dei Rovi Moscato Spumante uit Italië is een lekker lichte bubbel. Een friszoete, aromatische wijn waarbij je meteen de geur van rijpe perziken en frisse limoenen ruikt. Deze Spumante kan de ronde romigheid van de camembert aan en tegelijkertijd ook het zoet van de abrikozenjam en de pit van de jalapeño.
Comments are closed.