Muhammara (geroosterde rode paprika dip)
Muhammara geroosterde rode paprika dip uit Falastin
 
Muhammara is de hippe geroosterde rode paprika dip met walnoten die bekend geworden is door Ottolenghi. Ken jij het al? Mocht je het nog niet kennen dan raad ik zeker aan dit heel gauw te gaan maken. Deze geroosterde rode paprika dip is echt heerlijk voor bij de borrel om lekker stukjes stokbrood of pita mee te dippen of naast een bonen stoofpotje, maar doet het ook heel goed op je gewone boterham met kaas tijdens de lunch. Muhammara maakt het net even wat specialer!
 
Het recept komt uit Falastin, het prachtige kookboek vol Palestijnse en Midden-Oosterse recepten
Met een voorwoord van Ottolenghi en waarin ook de inmiddels bekende recepten voor hummus en falafel te vinden zijn. Ook deze muhammara komt uit dit prachtige kookboek. Muhammara komt oorspronkelijk uit Syrië, maar werd al gauw gegeten in Palestina en Libanon. Overal wordt het in een andere samenstelling geserveerd, maar vaak wel als onderdeel van een aantal mezzeh, kleine gerechtjes om te delen. Vriendlief vroeg zich af wat dat rode goedje was, maar heeft hier meerdere dagen ontzettend van zitten smullen. Ook op onze bruine boterham met kaas was het echt lekker. 
 
Het woord ‘muhammara’ kan zowel ‘geroosterd’ als ‘rood’ betekenen

Vaak verwijst het ook naar de rokerige smaak die geroosterde paprika aan een gerecht geeft. Dit recept is door het gebruik van panko, waarmee het mengsel droger en steviger wordt, niet glutenvrij. Maar is dat wel heel makkelijk te maken door bijvoorbeeld wat extra walnoten of amandelmeel toe te voegen. Het enige waar je even voor naar de Marrokkaanse supermarkt moet is granaatappelmelasse en pul biber, dat vind je helaas niet bij iedere supermarkt. Maar dan kan je deze makkelijke muhammara lekker zelf thuis maken en geloof me: wie je dit ook voorschotelt zal ervan genieten! 


Ingrediënten

Voor 1 schaal geroosterde rode paprika dip zoals op de foto:

  • 1110 gram walnoten
  • Ongeveer 1 kg rode paprika’s stuk of 6/7*
  • 1 rode ui fijngesneden
  • Ongeveer 80 ml olijfolie om in te bakken en te mengen
  • 4 tenen knoflook grof gehakt
  • Half blikje tomatenpuree van 35 gram
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels pul biber** (gemalen en gedroogde vlokken van de Aleppo peper)
  • 35 gram panko broodkruim
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie ter garnering
  • Zout en peper naar smaak
  • + benodigdheden: keukenmachine, staafmixer of blender

* Ik gebruikte een mix van rode zoete puntpaprika’s en rode gewone paprika’s

** Kan je dit niet vinden gebruik dan 1 theelepel gewone chilivlokken


Hoe maak je het?
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Verdeel de walnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze ongeveer 8 minuten tot ze iets knapperiger zijn en beginnen te geuren. Haal ze uit de oven en zet opzij. 
  3. Verhoog de temperatuur van de oven tot 220 graden en leg nu de paprika’s in zijn geheel op de bakplaat en schenk er een paar druppels olijfolie over uit. Rooster ze ongeveer 40 minuten tot ze helemaal gaar en zwart geblakerd zijn.
  4. Doe je dit liever op de bbq voor een nog meer rokerige smaak? Dat kan natuurlijk ook. Verwarm je bbq voor op directe hitte naar ongeveer 200 graden. Leg de paprika’s direct boven het vuur op het rooster. Daarna hou je in de gaten of ze al gaar en geblakerd zijn, dit duurt waarschijnlijk wel zo’n 30 minuten, maar verschilt ook per barbecue en de stijl van de persoon die barbecuet 😉
  5. Zijn de paprika’s gaar en klaar? Leg ze dan op een grote snijplank of grote schaal en laat even afkoelen tot je ze weer kunt vastpakken, ongeveer een kwartiertje. Verwijder dan de schil (die kan je er zo vanaf trekken), steeltjes en zaadjes. Volgens het kookboek heb je nu nog zo’n 400 gram vruchtvlees over, maar ik heb dit niet gewogen. Een beetje meer of minder maakt volgens mij niet uit. 
  6. Zet een koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur met wat olijfolie. Voeg de ui toe en bak die in 7 minuten gaar en bruin. Doe de knoflook, tomatenpuree, komijnzaad en pul biber erbij en bak alles even 30 seconden mee.
  7. Haal de pan van het vuur en doe het uienmengsel in de keukenmachine samen met de geroosterde paprika, panko, granaatappelmelasse, citroensap, de resterende olijfolie (ongeveer 1 eetlepel) en wat zout en peper. 
  8. Mix alles in 30 seconden tot een grove puree. Voeg daarna 3/4 van de walnoten toe en mix weer zo’n 20 seconden tot grove puree. De structuur van de walnoten moet nog te proeven zijn, alleen in kleine stukjes en niet tot puree. 
  9. Schep het mengsel op een schaal en schep er nog wat olijfolie over. Hak de 1/4 walnoten grof en strooi die tot slot over de muhammara. Maak af met wat peterselie.  

In de koelkast blijft de muhammara afgedekt zo’n 3-4 dagen goed. 


Wijntip

Waarschijnlijk is deze dip niet het enige wat je serveert en de Midden-Oosterse keuken heeft veel verschillende smaken en kleuren. Ga daarom voor een lekker fruitige en droge rosé, zoals deze, die gelijk het kleine pitje van de pul biber aankan.