Mediterrane vissoep
Mediterrane vissoep
 
 
Gek op bisque? Probeer dan eens deze Mediterrane vissoep. My God, dit was lekker!
 
Zomerse soep
Ik maakte en at deze soep op een warme dag in juli met een heerlijke, witte wijn erbij. In mijn Instagram stories poll vroeg ik toen al: willen jullie dit recept voor Mediterrane vissoep? Gelukkig was de uitkomst daar positief en stemden de meesten op ‘ja’, maar het grappige is dat alleen mannen op ‘nee’ hebben gestemd. Blijkbaar zijn die niet zo gek van vissoep. Terwijl vriendlief en zijn broer toch erg van hebben genoten van deze Mediterrane vissoep. Ze hadden 2 koppen per persoon op, dus dan moet het wel in de smaak vallen.
 
Het recept komt van 24kitchen
Maar uiteraard heb ik de ingrediënten iets aangepast voor een persoonlijke touch. Ik heb er geen pastis (sterke drank met anijssmaak) doorheen gedaan en ook geen zoete aardappelblokjes. Deze ingrediënten heb ik helemaal niet gemist! Door de venkel proef je bij sommige happen soep namelijk al een lekkere anijsachtige smaak. Ben je niet gek van venkel? Laat je hierdoor niet afschrikken, want de venkel in deze soep is heel erg mild. Daarnaast heb ik wat extra vis in de soep gedaan, dus deze soep smaakte ook echt naar bisque. De stukken stevige witvis erin geven het een heerlijke bite. 
 
Tip van Tammie: maak de soep een dag van tevoren
Maak alles totdat de vis erbij gaat en laat de pan met het vuur uit een nacht op het fornuis staan. Als de vis er nog niet inzit hoeft het niet in de koelkast, maar kan de bouillon alvast goed trekken. Doet de smaak van de soep heel veel goeds!
 

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • olijfolie
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 prei in dunne ringetjes
  • 2 uien, in ringen
  • 1 venkelknol in reepjes
  • 1 buisje saffraan (een paar draadjes hiervan vooraf even weken in 1 tl citroensap)
  • 4 tomaten, in partjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 bouillonblokje vis voor 0,5 liter
  • 1,5 bouillonblokje kip voor 1 liter (zo wordt het niet vissig)
  • 1 pot visfond (380ml)
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 el bloem
  • 100 gram gepelde garnalen (ik had ze van de visboer, zonder staart en met een dressing van knoflook en kruiden er al over, geeft extra smaak)
  • 300 g zeeduivelfilet in stukken
  • 300 g rode poonfilet in stukken

Mediterrane vissoep in de maak


Hoe maak je het?
  1. Verhit in een soeppan 2 eetlepels olijfolie. Fruit hierin de ui en knoflook 2 minuten.
  2. Voeg de venkel en de prei toe en bak 3 minuten mee. Voeg daarna de geweekte draadjes saffraan toe.
  3. Schep de tomaten en de tomatenpuree erdoor en leg een deksel op de pan. Stoof de groenten 5 minuten zachtjes.
  4. Bestrooi de groenten met de bloem en bak 1 minuut mee, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  5. Voeg alle bouillon en visfond toe met de verse tijm en laurier. Breng tegen de kook, maar laat niet koken en laat de soep op laag vuur 45 minuten warmen. Tot hier kan je de soep voorbereiden.
  6. Controleer de stukken vis op graatjes en snijd ze in blokjes (of vraag dit van tevoren al aan je visboer). Voeg nadat de soep 45 minuten gewarmd heeft de vis en garnalen toe en verwarm de soep nog zo’n 25 minuten.
  7. Klaar! In de tussentijd heb jij mooi de tijd om een lekker glas witte wijn te pakken 😉

Wijntip

Trek een lekkere Chablis open! Deze past goed bij de zilte smaken van de soep en vis. Bijvoorbeeld deze fijne en betaalbare Chablis.