Triple crème: de La Tur
La Tur triple creme
 
La Tur, een klein kaasje met een grootse naam. La Tur betekent namelijk zoiets als ‘de toren’. Die toren zie ik terug in de vorm, La Tur heeft een beetje de vorm van een cupcake met dat wikkeltje eromheen. Hoe dan ook: La Tur is in mijn ogen echt de romigste witflora kaas ever!
 
La Tur is namelijk een triple crème kaasje
Hij wordt gemaakt van gepasteuriseerde koe-, geiten- én schapenmelk. De melk wordt in gelijke hoeveelheden gemengd, waarna La Tur minimaal 10 dagen rijpt. Van drie verschillende diersoorten wordt de melk dus naar zijn meest romige vorm gemengd. Je kan je wel voorstellen waarom dit dan ‘triple crème’ heet. De kaas is licht en luchtig, doet zelfs een beetje denken aan een romige cheesecake.
 
De romige La Tur komt uit de zoete heuvels van de regio Piemonte in Italië
Een streek met kleine dorpjes, Middeleeuwse kastelen en wijngaarden zover je kan kijken. Het mengen van verschillende soorten melk komt vaker voor in Piemonte en stamt nog uit vroegere tijden. In Italië en Spanje hielden de boeren namelijk verschillende diersoorten op de boerderij, maar de dieren produceerden van zichzelf niet altijd voldoende melk om melk van één soort te maken. Om in slechte tijden toch kaas te kunnen maken (en zo ook wat geld te kunnen verdienen) besloten de boeren om kaas te maken door de verschillende melksoorten te mengen.
 
Inmiddels willen veel mensen ook niet meer anders
De techniek van het mengen is zo geperfectioneerd en de verschillende smaken melk geven juist net die extra romige touch. De La Tur is dus een prachtig voorbeeld van zo’n gemengd kaasje. De heerlijke frisheid van de geitenmelk zorgt voor een frisse smaaksensatie in je mond, terwijl het romige, boterachtige van de koeienmelk juist voor die dikke, romige smaak zorgt. Combineer je dit met de vaak wat sterkere, zurige en nootachtige smaak van schapenmelk dan krijg je deze prachtige kaas. Leuk weetje: elk stuk kaas heeft dezelfde vorm en is ongeveer 10 cm breed en 5 cm hoog. 
 
Waar eet je deze kaas mee?

Een hele leuke combinatie is La Tur met… fruit! Door zijn romigheid past ‘ie heerlijk bij bijvoorbeeld een groene salade met zoete aardbeien. Ook gewoon een bakje aardbeien met in plaats van zoete slagroom deze romige, hartige kaas serveren is een tip. Lekker op een toastje. Zoet en hartig, wat mij betreft sowieso altijd de ideale combi. Ben je daar niet zo van? Dan serveer je deze kaas natuurlijk bij de borrel. Ideaal voor de komende dagen met het mooie lente weer. Begin je kaasplank met deze kaas, omdat ‘ie zo romig en licht van smaak is. Wedden: dit delicate kaasje is een blijvertje!


Wijntip

Een volle, witte wijn of een bubbeltje. Deze bubbel, de Langlois Extra Crémant uit Frankrijk smaakt hier bijvoorbeeld super bij!

Zie meer heerlijke kazen op de Kaas! pagina!