Kip pilav met haverrijst

Kip pilav met haverrijst

Kip pilav is een heerlijke klassieker die door de rijke smaken altijd in de smaak valt. In dit recept geef ik een moderne twist aan de traditionele pilav door gewone rijst te vervangen met voedzame haverrijst. Dit maakt het gerecht niet alleen gezonder, maar ook extra vullend. Ideaal als doordeweekse maaltijd of als smaakvolle traktatie voor het hele gezin!
 

Waarom kip pilav met haverrijst?

Kip pilav met haverrijst is een perfecte keuze voor iedereen die gezond en lekker wil eten. Haverrijst is rijk aan vezels en erg voedzaam. Vergelijk je het met zilvervliesrijst of andere koolhydraten, dan is haverrijst een leuke en voedzame afwisseling.  Tegenover zilvervliesrijst bevatten de haverkorrels iets meer koolhydraten en vetten, maar ook meer eiwitten en vezels. Ideaal als je proteïnerijk wilt eten. Terwijl de geurige kruiden van de pilav je keuken vullen, gaart de kippendij in de oven. 
 

Wat is pilav eigenlijk?

Pilav is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten en Centraal-Azië, maar inmiddels wereldwijd geliefd is. Het bestaat meestal uit rijst die langzaam wordt gekookt in bouillon, samen met kruiden en soms vlees of groenten. Dit geeft pilav zijn kenmerkende rijke en volle smaak. In dit recept combineren we deze traditionele bereidingswijze met haverrijst en het bakken van de kruiden voor een moderne variant. 

Benieuwd naar een kookvideo van kip pilav met haverrijst? Kijk dan op mijn Instagram @aantafelmettammie.nl voor een filmpje van de bereiding.
 

 

Ingrediënten voor kip pilav met haverrijst | 4 personen

Voor de pilav:

  • 250 gram haverrijst
  • 1 el olijfolie 
  • 1 oranje paprika 
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 tl kurkuma 
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1,5 tl komijn 
  • 1,5 tl kaneel 
  • Sap van een halve citroen 
  • Een klontje roomboter of ghee
  • Een handje verse dille (grof gehakt)

Voor de kip:

  • 4 kippendijen 
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 rode ui (in halve ringen)
  • Versgemalen peper en zout
  • Olijfolie

Om te serveren:

  • Handje granaatappelpitjes
  • Amandelschaafsel
  • Benodigdheden: hapjespan met deksel, kookpan, scherp mes, snijplank, ovenschaal


Hoe maak je deze kip pilav met haverrijst?

Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten (inclusief oventijd)

  1. Kook de haverrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, laat droogstomen en zet opzij. Dit kan je een dag van tevoren eventueel doen. 
  2. Verhit 1 el olijfolie in een diepe pan. Fruit de blokjes paprika en knoflook voor 3-5 minuten tot ze zachter zijn. Voeg de kruiden toe. Roer goed door zodat de kruiden hun aroma vrijgeven.
  3. Voeg de gekookte en afgekoelde haverrijst toe aan de pan met groenten en kruiden. Voeg ook een klontje boter, citroensap en verse dille toe. Roer alles goed door.
  4. Bestrooi de kippendijen met peper, zout, komijn en chilipoeder en leg in een ingevette ovenschaal. Bak 15 minuten in de oven op 200 graden en haal daarna er weer uit. Voeg de rode uienringen toe en leg de kip erop. Gaar dit nog 20 min verder in de oven. 
  5. Schep de haverrijst pilav op een bord. Leg een gebraden kippendij met ui erop en garneer met een handje granaatappelpitjes en amandelschaafsel. 
  6. Tip: serveer er een frisse salade bij. Of voeg extra groenten toe aan de pilav. Eet smakelijk!

Liever een andere gerecht met rijst? Deze smaakvolle gevulde sweet chili paprika’s met rijst zijn ook erg lekker! Serveer er meteen extra groenten bij, bijvoorbeeld pittige spitskool met kerrie.


Wijntip

Een witte wijn die past bij kruidig eten en kip. Dat kan bijvoorbeeld een witte wijn uit Duitsland, Oostenrijk of een ander land met een wat koeler klimaat zijn. Milde zuren zijn van belang, zodat het niet botst met de kruidige, licht pittige pilav. Denk aan een Gewurztraminer, Pinot Gris of Muscat.