Kabeljauw in botersaus met gegrilde kappertjes

Kabeljauw in botersaus met gegrilde kappertjes is een lekker voor- of hoofdgerecht als je iets feestelijks op tafel wilt zetten. Botersaus, oftewel beurre blanc, is een van oorsprong Franse saus waar vooral heel veel roomboter in gaat. En je weet het: boter maakt alles lekkerder 😉
 

Kabeljauw in botersaus met gegrilde kappertjes

Kabeljauw is een stevige en magere witvis, een van de beste en lekkerste witvissen kan je eigenlijk wel zeggen. Ook is kabeljauw iets duurder, dus mocht je portemonnee dat niet toelaten, ga dan voor een goedkoper stukje witvis dat in het seizoen is, bijvoorbeeld griet of heilbot. Het oorspronkelijke recept komt van een chefkok en die gebruikte skrei in zijn recept. Het kan allemaal, er zijn zoveel soorten witvis. Overigens heb ik het recept zo aangepast dat het heel iets anders is geworden, maar het originele recept vind je op de website van Hanos. 
 

Gegrilde kapperappels en sherryazijn maken dit gerecht zo lekker

In dit gerecht gaan gebakken kappertjes, maar dan de grote variant: kapperappels. Nu ben ik zelf gek op de zurige smaak van kappertjes en als je ze bakt en daarna omringt met romige botersaus heb je een heerlijke combinatie van smaken te pakken. De botersaus maakten we af met een scheut Gran Reserva Sherry azijn uit Spanje. Deze heeft 10 jaar gerijpt op eikenhouten vaten en is dus een feest voor je zintuigen. De friszure, krachtige en volle smaak die dit aan de botersaus geeft is echt ontzettend lekker. Sherry in combinatie met gebakken vis is sowieso een topcombi die in Spanje vaak wordt gegeten. Op vakanties in Spanje kunnen wij dan ook ons hart ophalen. Om er wat gezonde groentjes bij te doen grilden wij er nog groene aspergetips bij, die ook weer heel goed passen bij witvis en romige botersaus, met hun krokante en pittige smaak. Al met al heb je zo een heerlijk feest aan smaken op je bord, terwijl het niet moeilijk is om te maken!
 
Op de foto’s zie je het recept zoals wij het gingen proefkoken, vandaar dat de hoeveelheid groene asperges en witvis wat meer is. Mocht je dit als voorgerecht gaan serveren dan kan je onderstaand recept aanhouden en anders kan je de foto’s aanhouden en meer witvis en groene asperges inkopen. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 stukken kabeljauw op huid ongeveer 80 gram per stuk
  • Kapperappels stuk of 4/5 per persoon
  • 100 gram groene aspergetips
  • 50 ml witte wijn
  • 100 gram room
  • 20 ml sojasaus
  • 15 ml Gran Reserva Sherry azijn + eventueel extra
  • Olijfolie en boter om in te bakken
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Snuf witte peper
  • Optioneel: (pittig) paprikapoeder
  • Extra benodigdheden: scherp mes, koekenpan, steelpan, garde

Hoe maak je kabeljauw in botersaus met gegrilde kappertjes?

Bereidingstijd: 30 minuten 

  1. Meng de de witte wijn, room en sojasaus en witte peper in de steelpan en roer door. Breng tegen de kook aan.
  2. Verhit een scheut olijfolie en een flinke klont boter in de koekenpan en bak hierin op halfhoog vuur de kapperappels goudbruin tot ze gaan geuren. Haal uit de pan en zet apart.
  3. Bak vervolgens in de pan de groene aspergetips rondom goudbruin en knapperig. Bestrooi royaal met zout en zwarte peper en eventueel nog paprikapoeder naar smaak. Leg de groene asperges mooi op (verwarmde) borden en drapeer de gebakken kapperappels eromheen.
  4. Snijd de koude roomboter in kleine stukjes en roer met een garde de stukjes een-voor-een door het wijn-room mengsel, zodat er een mooie emulsie ontstaat. Blijf tussentijds goed roeren met een garde, zodat de botersaus niet gaat schiften. Als je een mooie botersaus hebt maak je deze af met de Sherry azijn. Start met 15 ml, roer goed door en proef. Voeg eventueel meer Sherry azijn toe naar smaak. Laat de botersaus op heel zacht vuur warm blijven tot je vis klaar is. 
  5. Nu bak je in de koekenpan de stukken kabeljauw op huid aan. Bestrooi de vis met peper en zout en voeg eventueel nog extra boter toe aan de pan, zodat de kabeljauw mooi krokant op de huid gebakken kan worden. De vis is gaar wanneer het visvlees gemakkelijk (in laagjes) uit elkaar valt en het zijn doorschijnende,  rauwe kleur heeft verloren. Dit duurt zo’n 4 tot 5 minuten.
  6. Leg de gebakken kabeljauw op de groene asperges, giet de warme botersaus eroverheen (leuk om dit vanuit een kannetje te doen) en serveer. Eet smakelijk!

Als je gek bent op witvis, dan weet ik zeker dat je deze risotto met pompoen (met of zonder vis) ook heel lekker vindt! Meer zin in soep? Deze Mediterrane vissoep met onder andere witvis is echt super smaakvol en ook leuk als voorgerecht. Wellicht iets meer voor de zomer, maar een tip voor een ander heerlijk én van oorsprong Frans gerecht met witvis is dit recept voor zeetong á la meunière van de Cooking queens.


Wijntip

Ga voor contrast met een frisse Albariño uit Spanje als tegenhanger van de botersaus. Of pak uit en ga voor bijpassend met een volle witte wijn die tegen deze romigheid kan, zoals een Chardonnay uit de Bourgogne (Frankrijk) of uit Italië. Bijvoorbeeld deze Antinori Bramito Cervo Chardonnay.