Kaasragout

Yummie kaasragout! Als je aan kerst denkt, denk je aan ragout. Althans ik wel. Zo’n knapperig pasteitje met hartige en romige ragout, vaak met kip of champignons of juist met wild. Dit pasteitje is een vegetarische variant, een overheerlijke kaasragout gemaakt van geraspte Beemster kaas. Heel leuk voor kerst, als voorgerecht of juist bij de lunch of brunch. 
 

Kaasragout met Beemster kaas

Voor deze kaasragout gebruikte ik lekker veel geraspte kaas, van mijn favoriet Beemster kaas. Door belegen en jong belegen kaas te gebruiken blijft de ragout romig en zonder een te sterke kaassmaak. Vriendlief houdt namelijk niet van een sterke kaassmaak en hij likte bij deze ragout zijn vingers af. Dus dat wil wat zeggen 😉
 

Ragout met of zonder champignons

Ik bakte er ook nog 250 gram in plakjes gesneden kastanjechampignons los bij, zodat ik kon proberen of het een kaasragout zonder of met champignons moest worden. Uiteindelijk heb ik de champignons ernaast geserveerd en pas op het bord wat champignons over de ragout heen gelegd. Vonden wij erg lekker, want gebakken champignons geven een fijne hartige smaak. Je kan natuurlijk ook voor gebakken chorizo of blokjes ham gaan, als je geen vegetarische ragout wilt.
 

Ingrediënten voor 6 personen

  • 6 pasteibakjes
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 450 ml groentebouillon
  • 1 teen knoflook geperst/heel fijn gehakt
  • 100 gram belegen (Beemster) kaas geraspt
  • 80 gram jong belegen (Beemster) kaas geraspt
  • Half bosje bieslook ongeveer 8 gram, gehakt
  • Zout en peper
  • Optioneel: 250 gram kastanjechampignons in dunne plakjes
  • Extra benodigdheden: steelpan met dikke bodem, garde, kaasrasp

Hoe maak je deze verse kaasragout?

Bereidingstijd: 25 minuten 

  1. Zet de oven aan op 180 graden en bak de pasteibakjes af zoals op de verpakking staat.
  2. Smelt de roomboter op een laag vuur. Laat niet bruin worden. Als de boter gesmolten is voeg je in een keer de bloem toe. Roer de bloem en boter heel goed door elkaar en voeg dan de knoflook toe. Je hebt nu een roux. Laat het mengsel een paar minuten op laag vuur bakken om de bloem te laten garen. Blijf roeren om te voorkomen dat het aanbrandt.
  3. Voeg dan een scheut bouillon toe en roer deze door de roux. Als de bouillon is opgenomen voeg je weer een scheut toe. Zo ga je door tot alle bouillon op is. Let op dat er geen klontjes in de ragout zitten.
  4. Vervolgens roer je de geraspte kaas en de helft van de bieslook door de ragout. Als de kaas gesmolten en volledig opgenomen is, breng je de kaasragout op smaak met een snuf peper en eventueel een snuf zout. 
  5. Wil je er gebakken kastanjechampignons door of bij? Bak deze dan tussentijds met een 1 el boter en 1 el olijfolie in een aparte koekenpan op tot ze mooi goudbruin zijn.
  6. Haal de pasteitjes uit de oven en serveer de kaasragout in een pasteitje  Garneer met de rest van de gehakte bieslook. Eet smakelijk

Tip: Heb je ragout over? Wij aten het een dag later over witlofrolletjes met ham en kaas. De kaas in dit geval was de ragout, witlof omwikkelen met ham, kaasragout erover en de oven in. Ideaal! 

Als je gek bent op cheesy gerechten zoals deze, dan weet ik zeker dat je deze homemade kaasbroodjes ook heel lekker vindt! Wel fan van ragout, maar niet zo van kaas? Ga dan voor deze chique vol-au-vents met champagne en gamba’s. Die doen het ook fantastisch op de kersttafel!


Wijntip

Zeg kaas en je denkt aan wijn, dus uiteraard ook bij deze heerlijke kaasragout een wijntip. De ragout is romig en vol, dus je kan gaan voor contrast, denk aan een frisse Riesling of je kan juist gaan voor dezelfde smaken, denk dan aan een volle Chardonnay of Vermentino. Wij dronken er een Franse Chardonnay bij, deze Astrid en Thérèse Villa Blanche Chardonnay, die ook als huiswijn geschonken wordt bij de Librije.