Jachtschotel met rund en ree
Jachtschotel met rund en ree
 
Een jachtschotel met rund en ree, oh ik hou zo van dit soort comfort food. Het vlees in deze jachtschotel is gestoofd in rode wijn. Niet in bouillon, geen water erbij, maar puur in rode wijn. Zo lekker! Je kan wel nagaan dat een rood wijntje ernaast hier heel lekker bij smaakt 😉
 
Jachtschotel met wild
In deze jachtschotel zit reevlees en rundvlees. Vriendlief is namelijk niet zo van de sterke smaak van wild, maar ik vind het heerlijk. De compromis is dan ree, want dat is minder heftig van smaak dan hert of konijn. Ik heb het reevlees bij de Sligro gehaald, maar een poelier of keurslager heeft dit in de winter ook vaak (al dan niet in de vriezer) liggen. 
 
Wild gestoofd in rode wijn
Oh, wat wordt het vlees daar lekker mals van. Heerlijk gewoon! Verder heb ik er zelf nog wat groenten in gedaan, want we willen toch wel graag altijd groenten in ons avondeten. Worteltjes en courgette zitten hierin, maar je kan ook gaan voor winterpeen en champignons. 
 
Hoe dan ook, alles gestoofd in rode wijn en kruiden maakt hier een heerlijk verwarmende jachtschotel van. Precies waar men vroeger zin in had na de jacht, een stevige maaltijd. Puur comfort food!

Ingrediënten voor 4 personen
  • 1 kg ree-, herten-, of rundvlees ik had de helft runderriblappen, helft ree stoofvlees/poulet
  • 2 el bloem
  • 50 gram magere gerookte spekreepjes
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 300 ml rode wijn
  • 2 kruidnagels
  • 10 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 courgette in grove blokken
  • 200 gram wortels/winterpeen in grove blokken
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 kg kruimige aardappels
  • Een scheut melk
  • Een klontje boter
  • Nootmuskaat
  • 3 appels ik had Jonagold
  • Paneermeel
  • Versgemalen peper en zout
  • Olijfolie en/of boter om in te bakken
  • + Extra benodigdheden: ovenschaal, stoofpan, scherp mes, aardappelstamper, eventueel een appelboor.

 
Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 30 minuten + 2,5 uur stoven + 25 minuten oventijd

  1. Schil de aardappels. Of als je kant-en-klare hebt; kook de aardappels in 14-15 minuten in een laagje (gezouten) water gaar.
  2. Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Voeg voor een romige smaak een paar flinke klonten roomboter toe en een scheut melk (ongeveer 5 eetlepels). Voeg ook verse peper, een goede snuf zout en een kleine tl nootmuskaat toe aan de aardappelen. Zet even apart.
  3. Snijd het vlees in niet te kleine stukken. Kneus de jeneverbessen.
  4. Bestrooi het vlees met de bloem. Verhit een el olie en boter in de stoofpan en bak het vlees in gedeelten rondom bruin. Schep de spekreepjes en gesnipperde ui erdoor en bak even mee. Voeg de rode wijn, kruidnagels, jeneverbessen en laurier toe en breng op smaak met zout en peper. 
  5. Laat op laag vuur zachtjes in 2 tot 2,5 uur gaar sudderen zonder deksel op de pan. Roer tussentijds af en toe door en voeg eventueel water toe als het droog wordt. 
  6. Voeg 30 minuten voor het eind van de stooftijd de ontbijtkoek toe samen met de grove blokken courgette en wortel. Roer vanaf dat moment regelmatig zodat het vlees niet aanbakt.
  7. Schil ondertussen de appels en snijd in 4-5 plakken. Verwijder het klokhuis. Dit kan met een appelboor, maar ik heb de klokhuizen er gewoon in een rondje uitgesneden per plak appel. 
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter. Schep het vlees in de ovenschaal en bedek met de aardappelpuree. Verdeel daar plakjes appel over. 
  9. Bestrooi de rest van de aardappelpuree met wat paneermeel en leg hier en daar een klontje roomboter.
  10. Bak de jachtschotel met rund en ree in het midden van de oven af in ongeveer 25 minuten.
  11. Schenk ondertussen een rood wijntje voor jezelf in en eet smakelijk!

Wijntip

Een stevige rode wijn van de mourvèdre oftewel monastrell druif. Deze wijn heeft vaak een wildachtig aroma met een zachte afdronk en doet het goed bij het zoetje van de appel. Ik dronk deze Spaanse Murviedro Cepas Viejas monastrell erbij. Heerlijke wijn-spijscombinatie en sowieso een favoriete wijn hier thuis!