Italiaanse tomatensoep met balletjes en orzo
Zin in een lekker en gezond goed vullend soepje? Maak dan deze Italiaanse tomatensoep met balletjes en orzo! Van deze tomatensoep stond er de afgelopen maand al drie keer een pan op, zo lekker vinden we hem hier. Eindelijk een recept voor tomatensoep wat een blijvertje is!
Echt Italiaanse tomatensoep
Door de toevoeging van de Italiaanse kruiden, de verse tijm en het rustieke Mediterranean bouillonblokje krijgt deze soep die echte Italiaanse smaak. Met een klein zoetje door de kruiden en de tijm. Tomatensoep kan soms wat zurig of flauw zijn, maar dat is hier totaal niet het geval. En daar word ik zo blij van. Ik vind het namelijk super fijn als ik eindelijk een recept heb waarvan ik weet dat ik het echt lekker vind. Er wordt hier namelijk nogal wat afgekookt en geëxperimenteerd, dus het kan zomaar voorkomen dat we een gerecht wel vaker eten maar iedere keer net even anders. Gelukkig is dit recept een blijvertje!
Vullende tomatensoep met orzo
Door orzo toe te voegen krijg je een goed vullende soep, die je kan inzetten als maaltijdsoep. Eigenlijk geboren uit noodzaak, want we zaten in quarantaine en ik had geen spaghetti of vermicelli meer, dus werd het orzo. En eigenlijk is dat veel en veel lekkerder dan vermicelli! Orzo is namelijk een fijne pasta in de vorm van een rijstkorrel. Pasta die op rijst lijkt dus eigenlijk.
Je hebt verschillende formaten. Ik koos hier voor een kleiner formaat, nr 66 van DeCecco, te koop bij Albert Heijn. Let op, want op de verpakking staat geen orzo maar riso, lekker verwarrend. De Italiaanse tomatensoep is met 75 gram orzo lekker gevuld, medium zou ik zeggen. Wil je een nog vullendere soep? Voeg dan 100 gram orzo toe in plaats van 75 gram of ga voor een groter formaat orzo.
Tomatensoep met balletjes of zonder?
Liever een vegetarische variant van deze Italiaanse tomatensoep? Dat kan natuurlijk ook. Vervang de runderbouillonblokjes door groentebouillon en laat het gehakt weg. Of vervang het gehakt door vegetarische gehaktballetjes. Ook zonder gehakt is deze tomatensoep heerlijk!
Ingrediënten voor 4-6 personen
Voor de Italiaanse tomatensoep
- 1 el olijfolie
- 750 gram Roma tomaten (stuk of 6)
- 1 ui
- 1 wortel of kleine winterpeen
- 3 teentjes knoflook
- 1 klein blikje tomatenpuree
- Half bosje tijm (ongeveer 4 -5 volle takjes)
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 2 runderbouillonblokjes
- 1 blokje Maggi Rustic Bouillon Mediterranean
- 750 ml water
- 75 gram orzo
- Versgemalen peper
Voor de gehaktballetjes
- 400 gram half-om-half gehakt
- 0,5 tl zout
- 3/4 tl zwarte versgemalen peper
- 0,5 tl (pittig) paprikapoeder
- Extra benodigdheden: snijplank, soeppan, staafmixer, schaal voor gehakt mengen, extra bord
Hoe maak je deze Italiaanse tomatensoep met balletjes en orzo?
Bereidingstijd: 45 minuten
- Start met het schoonmaken van de groenten. Snij de tomaten in zessen en verwijder het harde kroontje. Pel en snipper de ui en knoflook. Rasp eventueel de wortel en snijd in kleine blokjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit hierin de ui, knoflook en wortel zo’n 5 minuten op lage temperatuur. Voeg de tomatenpuree, de tijm en de Italiaanse kruiden toe en bak al roerend 3 minuten mee op middelhoge temperatuur.
- Voeg de gesneden tomaten, het water, de runderbouillonblokjes en het Rustic Bouillon blokje toe. Breng aan de kook en laat daarna de soep met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes koken.
- Maak ondertussen de gehaktballetjes. Meng het gehakt met de kruiden en vorm er kleine balletjes van. Leg de balletjes in de tussentijd op een bord of snijplank.
- Pureer de soep na 15 minuten glad en breng op smaak met wat extra versgemalen peper.
- Zet de soep terug op het fornuis met lage temperatuur, doe de orzo en de gehaktballetjes erbij en laat met het deksel op de pan nog zo’n 15 tot 20 minuten koken.
- Tip: maak eventueel af met wat verse basilicum of pesto.
Meer zin in een andere vullende soep met tomaat? Probeer dan eens deze Mediterrane vissoep (heaven!) of deze kruidige Indiase linzensoep.
Wijntip
Ga eens voor iets anders: een droge sherry Fino of Manzanilla! Sherry geeft een mooie tegenhanger en aanvulling bij soepen met tomaat en knoflook en geven een mooie hartigheid die aansluit bij de soep. Geen fan van sherry? Ga dan voor een sappige Italiaanse rode wijn van de Sangiovese druif, bijvoorbeeld deze Petraio Sangiovese uit Puglia.
Comments are closed.