Indonesische nasi goreng
Nasi goreng
 
 
Echt Indonesische nasi goreng. Dit recept komt uit ‘Blauw’, waar op mijn blog wel meerdere verrukkelijke Indonesische gerechten van prijken. Met maar weinig ingrediënten en een restje rijst maak je deze heerlijke smaakbom van gebakken nasi.
 

In Indonesië vormt rijst de basis voor bijna elke maaltijd

Het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd: alles begint met een bord rijst. Zo heb ik in Indonesië heel vaak ontbeten met een bordje nasi goreng met een gebakken ei met de sunny side up erbij. Heerlijk! Zelfs sambal erbij was me niet te gek in de ochtend. En daarna afsluiten met een heerlijke bowl vol tropisch fruit. Genieten was dat. Indonesische nasi goreng wordt vaak als ontbijt gegeten met restjes vlees of groenten van de dag ervoor. Een ideaal gerecht dus om een rondje koelkast te doen, de restjes op te maken en voedselverspilling tegen te gaan. 
 

Nasi betekent letterlijk gewoon ‘kale rijst’

Het is dus geen nasi zoals je die bij de Chinees krijgt: witte rijst met wat doperwtjes en ham. Want ham van een varken eten ze in heel Indonesië (behalve op Bali) niet eens. Vraag je in Indonesië om nasi goreng, dan krijg je heerlijke kruidige gebakken rijst. Lichtbruin door het bakken in de olie. Meestal wordt de Indonesische nasi goreng vrij simpel gehouden, maar er gaan in ieder geval altijd ui en knoflook in. Vaak gaat er een ei doorheen of je krijgt er een spiegeleitje bovenop geserveerd. Als je van echt pittig houdt doe je er ook lekker een rode peper doorheen en wat sambal naast. Maar er zit vaak ook al (genoeg) sambal doorheen, dus dat is op eigen risico 😉

Ingrediënten

Voor 4 personen als bijgerecht. 

  • 2 eieren
  • 2 sjalotjes 
  • 2 knoflookteentjes
  • 75 ml zonnebloemolie + extra scheutje
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • Stukje trassi van ongeveer de grootte van een dobbelsteen 
  • 250 gram gekookte rijst, afgekoeld (Zie tips hieronder welke rijst)
  • 250 gram nasi groenten of zakje fijne soepgroenten of andere groenten die je hebt liggen in de koelkast, fijngesneden
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel witte peper
  • zout
  • Benodigdheden: wok of hapjespan met anti-aanbaklaag

Tips van Tammie:

  1. Wil je meer porties? Verdubbel dan de sjalotjes, de hoeveelheid rijst en de el sambal oelek en voeg 1 extra el ketjap toe. Dan krijg je een enorme schaal rijst, genoeg voor een feestje, die je nog lekker kan invriezen.
  2. Je vindt trassi (gefermenteerde garnalenpasta) bij de toko en tegenwoordig ook in de supermarkten. Kijk dan bij de Oosterse smaakmakers en nasi kruiden.
  3. Gebruik een wok of hapjespan met anti-aanbaklaag, anders gaat de rijst heel erg aankoeken en krijg je geen mooie, knapperige korrels.
  4. Ik gebruik een mix van 125 gram zilvervliesrijst en 125 gram basmati rijst. Basmati is lekkerder en deze witte rijst hoort oorspronkelijk ook in de nasi goreng. Maar zilvervliesrijst is veel voedzamer, gezonder en bevat meer vezels. Door de kruidige smaakmakers proef je het verschil van de vaak wat saaiere zilvervliesrijst toch niet, dus ik zou lekker mixen als ik jou was!

Hoe maak je het?
  1. Kook de rijst al van tevoren. Laat droogstomen en zoveel mogelijk afkoelen. Heb je hier geen tijd voor? Laat de rijst dan minimaal 15 min. afkoelen en gebruik daarna.
  2. Kluts de eieren met een snufje zout los in een kommetje.
  3. Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn.
  4. Verhit de 75 ml zonnebloemolie in de wok met anti-aanbaklaag en fruit hierin de sjalotjes en knoflook even aan. 
  5. Voeg de sambal oelek toe en verkruimel de trassi boven de pan. 
  6. Maak de gekookte rijst goed los met een vork en doe in de pan. Bak de rijst al omscheppend op middelhoog vuur, totdat de korrels een beetje krokant worden en lichtbruin kleuren. 
  7. Voeg de (nasi)groenten toe, samen met de kecap en witte peper en bak nog zo’n 5 minuten mee.
  8. Bak in een andere koekenpan met een scheutje olie de eitjes de geklutste eieren al roerend gaar. Als je blijft roeren, worden het scrambled eieren. Met deze stukjes roerei door de gebakken rijst en proef of het gerecht zout genoeg is. Zo niet, voeg dan naar smaak nog wat zout toe.
  9. Klaar is je nasiiii goreng.
  10.  

Wijntip

Gewürztraminer, Riesling en Pinot Gris zijn met hun zoetje goede combinaties voor de pittige en kruidige Indonesische gerechten. Een Riesling met mix van Torrontés druiven die ik erg lekker vond is deze van Bodega Amalaya uit Argentinië. 

Nasi goreng Blauw