Indiase rode linzen dahl met zoete aardappel
Indiase linzen dahl zoete aardappel
 
Indiase dahl met rode linzen en zoete aardappel is typisch zo’n verwarmend gerecht wat heel veel smaak heeft, maar wel binnen 45 minuten op tafel staat. Plus: met maar weinig ingrediënten maak je deze heerlijke Indiase dahl. Vullend, met gezonde rode linzen en zoete aardappel en de geurige garam masala kruiden. Alles bij elkaar maakt het een ideaal gerecht voor doordeweeks!
 
Rode linzen: gezonde peulvruchten

Want we horen hier en daar dat we meer peulvruchten moeten eten, maar lang niet iedereen doet dat. Als je ze verstopt in een gerecht, zoals in deze Indiase rode linzen dahl, heb je niet eens door dat je ze eet. Je buik en darmen zullen je dankbaar zijn voor al die vezels! Rode linzen zijn trouwens de meest bekende linzensoort in Nederland. Hele linzen moet je een nachtje weken, dus gebruikte ik voor dit recept gespleten linzen. Het vliesje wordt van de linzen verwijderd, door ze te polijsten met water. Vervolgens worden ze door de helft gesplit. Voordeel is dat ze niet hoeven te weken en ook niet lang hoeven te koken. Doordat ze hun oorspronkelijke vorm ook nog verliezen tijdens het koken, zijn gespleten rode linzen heel geschikt om toe te voegen aan soepen en curry’s.

Je krijgt er een lekker smeuïg gerecht door wat een beetje tussen een dikke, stevige soep en dikke curry in zit. Leuk weetje: het woord ‘dahl’ komt uit het eeuwenoude Sanskriet en betekent zoiets als ‘splitsen of breken’.

 
Zoete aardappel geeft de dahl nog meer smeuïgheid

Want zoete aardappel heeft -net als pompoen- zo’n lekker smeuïge zachte textuur. Zeker als je het meestooft, zoals in deze Indiase dahl. Door de zoete aardappel en de garam masala kruiden krijgt deze dahl een licht zoet tintje. Daarom is het extra lekker om als tegenhanger een zoute, zure en frisse topping toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld door zelf raita te maken, met yoghurt, knoflook en verse kruiden zoals munt en koriander. In dit recept heb ik geen kokosmelk toegevoegd, want het heeft meer dan genoeg smaak zonder. Maar uit gemak doe ik zelf vaak gewoon een lepel yoghurt eroverheen. Zo krijg je toch iets romigs en dat geeft precies die friszure touch. Je krijgt nog extra eiwitten binnen ook. Dubbel win 🙂

Ga los met toppings en bijgerechten

Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte naan om lekker te dippen in de dahl. Of kant-en-klare naan die je even moet afbakken kan natuurlijk ook! Ikzelf kies niet voor rijst bij dit gerecht, want er zitten al genoeg koolhydraten en vezels in door de zoete aardappel en linzen, maar je kan rijst er wel als bijgerecht naast serveren. Zelf ben ik ook heel erg fan van papadums. Papadums zijn gemaakt van linzenmeel en zijn heerlijk om te dippen in de dahl of raita. Als topping kan je een zachtgekookt eitje toevoegen, wat blaadjes koriander, raita of een lepel friszure yoghurt. Wat ik als kaasgekkie altijd die is wat geitenkaas of feta verkruimelen boven mijn hete bord met dahl. Dan smelt het lekker en is het een fijne combi van zoet-hartig-zoutig. Echt een aanrader!

Met al deze toppings en bijgerechten kan je met dit eenpansgerecht een gezellige tafel vol lekkers maken. Leuk als er mensen komen eten!


Ingrediënten voor 3-4 personen
  • 150 gram rode splitlinzen ik gebruik die van Valle del Sole
  • 1 rode puntpaprika
  • 5 cm verse gember
  • 2 el garam masala ik gebruik die van Euroma van Jonnie Boer
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl kurkuma
  • 3 tomaten
  • 2 grote zoete aardappels of 3 kleine
  • 1 middelgrote ui
  • 1 rode peper
  • 500 ml groentebouillon
  • Olijfolie of ghee om in te bakken
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten

  1. Snijd de puntpaprika in blokjes en schil de gember. Rasp daarna de gember en zet even apart. Snipper de ui en snijd de rode peper fijn. Laat de zaadjes zitten als je van pittig houdt, zo niet: dan verwijder je de zaadjes.
  2. Snijd de tomaten in stukjes en verwijder het harde kroontje.
  3. Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. 
  4. Zet een braadpan op het vuur en verhit een flinke scheut van de olijfolie of ghee. Zet het vuur middelhoog en voeg de kurkuma, komijn en garam masala toe, tot het begint te geuren. Blijf roeren en zorg dat het niet aanbakt.
  5. Doe de ui, geraspte gember en rode peper in de pan en bak tot glazig. Voeg daarna de rode paprika toe en bak een paar minuten mee.
  6. Voeg nu de blokjes tomaat en de linzen toe en roer alles door elkaar. Bak 1 minuut mee. 
  7. Giet de groentebouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg ook de zoete aardappel toe. Doe de deksel op de pan en laat 15 tot 20 minuten pruttelen op laag vuur met het deksel op de pan.
  8. Proef na 15 min. en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Laat nog zo’n 15 minuten pruttelen met het deksel van de pan, zodat het teveel aan vocht wat kan verdampen. Prik tot slot in de zoete aardappel om te checken of die gaar is. Zo ja, dan kan je gaan eten!
  9. Tips voor topping: friszure yoghurt, zelfgemaakte raita, een gekookt eitje, feta of geitenkaas (lekker laten smelten), gebroken papadums, blaadjes koriander.
  10. Tips voor bijgerechten: rijst, naan of papadums. 

Heb je deze Indiase rode linzen dahl met zoete aardappel gemaakt? Laat het mij weten! Laat hieronder een reactie achter en/of tag mij in je social media post via @aantafelmettammie.nl. Vind ik super leuk! 


Wijntip

Een kruidig en pittig gerecht zoals dit vraagt om een frisse, droge witte wijn. Zelf dronk ik deze Pinot Gris uit de Elzas erbij. Deze wijn past goed bij kruidige gerechten en is lekker betaalbaar!