De ideale wijn-spijscombinaties voor de zomer

Gallo wijnproeverij wijn-spijs met vriendinnen

Wijn proeven, daar zeg ik geen nee tegen! Jullie kennen me inmiddels, dus dit komt vast niet als een verrassing 😉 Ik houd van koken en lekker eten en drink daar graag bijpassende wijn bij, maar wijn en eten combineren, dat is best een uitdaging toch? Dus toen ik een aantal Californische wijnen van Gallo Family Vineyards mocht proeven, gingen mijn handen al jeuken om daar lekkere hapjes bij te maken. Graag neem ik jou dan ook mee in het ontdekken van nieuwe wijnen en wijn-spijscombinaties. En laat het nu net hartstikke zomer zijn! Hieronder lees je de ideale wijn-spijscombinaties voor de komende zomerse dagen.

Wanneer is het tijd voor wijn?
Als je iets te vieren hebt of als je na een lange werkdag moe thuiskomt. Als je gezellig met vrienden gaat borrelen, maar ook als je even wilt even mijmeren of ontspannen met een glas wijn. Na een lange zomerse dag op het strand of in de tuin, maar ook op een winterse avond voor de open haard. Misschien behoorlijk verschillende momenten, maar in mijn ogen wel allemaal momenten waarbij je er een glas wijn bij kunt pakken. Laat Gallo Family Vineyards dat nou precies willen uitdragen met hun wijnen. Iedereen laten genieten van heerlijke wijn op elk moment van de dag. Dus wanneer het tijd is voor wijn, zeg hallo tegen Gallo!
En ons moment? Dat is een gezellige wijnproeverij met vriendinnen. Want mooie momenten en wijn samen delen, dat is toch nog veel leuker? Ik bedacht drie verschillende hapjes en nodigde drie vriendinnen uit, die ook ieder één bijpassend hapje meenamen. We proefden in totaal dus drie smaken wijn van Gallo Family Vineyards (Chardonnay, Grenache Rosé en Cabernet Sauvignon) en zes kleine gerechtjes. De ideale ingrediënten voor een avondje wijn-spijs proeven!
We begonnen met Chardonnay, romige kip spiesjes en coquilles

De eerste wijn die we proefden was de Chardonnay van Gallo Family Vineyards. Een mooie zachte, lichtgele kleur en een frisse geur kwamen me tegemoet. Het is een vrij jonge wijn en hij smaakt als een typische chardonnay, romig en vol. De wijn blijft mooi hangen aan de binnenkant van het glas. De smaak is een stuk fruitiger dan verwacht, wat het een ideale zomer chardonnay maakt! Bij de Chardonnay van Gallo Family Vineyards aten we cajun kipspiesjes in een romige saus van Parmezaan en coquilles met walnoten-Parmezaan crumble. Beide gerechtjes waren door het zoute van de Parmezaan hele goede combi’s met deze wijn. De romige saus van de cajun kipspiesjes haalde de smaak van de chardonnay nog meer op en haalde het fruitige er wat af, waardoor je een mooie zachte afdronk krijgt. Deze Chardonnay is dus bij uitstek geschikt voor een dagje op het strand, hop in de koelbox en wanneer het tijd is voor de borrel is ‘ie voor jou.

De tweede ronde: Grenache Rosé met garnalen-kokos-abrikoos panna cotta en vitello tonato
Tijd voor de echt zomerse wijn: rosé. Ook deze wijn van Gallo Family Vineyards rook erg fris en fruitig. Je proeft aardbeien en een vleugje framboos, wat hem ook erg fruitig laat smaken. Al met al is het in zijn geheel een vrij fruitige en zoetige wijn. Rosé uit Californië staat daar ook wel om bekend. Drink ‘m goed gekoeld of met een ijsblokje, dan is ‘ie extra lekker voor de warme dagen. De meningen over de rosé waren verdeeld. Ikzelf houdt wel van zoete en fruitige rosé. Maar dat is niet ieder zijn ding, smaken verschillen. Dus is zoet niet zo je ding, eet er dan wat bij. De gerechtjes die we erbij serveerden haalden namelijk de zoete randjes van de rosé af. De vitello tonato met de vaak overheersende smaak van tonijn paste goed bij het fruitige van de rosé, terwijl de kokos panna cotta met abrikoos en pittige garnalen juist door de pittige garnalen en de romige kokos het zoetje randje eraf haalden. Unaniem konden we zeggen dat de panna cotta en deze rosé een gouden wijn-spijscombinatie is!

 

Door naar de Cabernet Sauvignon, camembert en empanadas met pittig gehakt

Want rode wijn kan prima in de zomer! Ik drink eigenlijk heel vaak rode wijn, zomer of winter. In de zomer bij mooie vleesgerechten van de barbecue of als het ‘s avonds wat frisser wordt met een goed glas rode wijn nog gezellig napraten in de tuin. Tijd voor de Cabernet Sauvignon dus! De kleur is mooi robijnrood. We proeven wat kruidigheid, bramen en een vleugje hout. De wijn is lekker stevig, maar niet te stevig. Cabernet Sauvignon is bij uitstek een eetwijn en dus passen daar wel wat stevige smaken bij. We aten hierbij Chileense empanadas met pittig gehakt en geroosterde Camembert van de barbecue met druiven, rozemarijn en truffelsalami. De Cabernet Sauvignon van Gallo Family Vineyards past heel goed bij pittig en gekruid (rund)vlees van de barbecue. Je zou het gehaktmengsel voor de empanadas bijvoorbeeld op de barbecue kunnen rullen. Daarnaast is een stokbroodje met warme Camembert, rozemarijn en truffelsalami, afgetopt met een rode druif sowieso al een klein gebakje. Dat gecombineerd met een slok van deze Cabernet Sauvignon erna was ook een hele fijne wijn-spijscombinatie!

Welke zomerse wijn-spijscombinatie lijkt jou het lekkerst?

Mijn favoriete wijn was in ieder geval de Cabernet Sauvignon, want ik ben gewoon echt een rode wijn liefhebber. Daarbij, ik vond alle gerechtjes heerlijk, want ja smulpaap hè. Sowieso vind ik het leuk om te proeven en steeds meer mijn smaak te ontwikkelen. Vorig jaar zomer was ik helemaal nog niet bekend met Gallo Family Vineyards wijnen. Maar sinds ik afgelopen november meeliep met de foodie wandeltour door de Jordaan in Amsterdam -en deze wijn leerde kennen- ben ik gaan opletten of ik de wijnen ergens kon vinden. Het is een wijn die in de supermarkt te vinden is en daarom geschikt is voor een breed publiek.

Wil je liever eerst een glaasje proeven voordat je een fles koopt?

Dat kan! Want weet je wat nou zo mooi is? De wijnen van Gallo Family Vineyards zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Het gewone formaat wijnfles van 0.75 liter en een schattig klein flesje van 0.187 liter. Dus wil je niet gelijk een hele fles opentrekken, dan gebruik je de 0.187 liter flesjes. Krijg je vrienden over de vloer, dan ga je voor de 0.75 liter variant. Ideaal! De wijnen van Gallo Family Vineyards zijn onder andere te koop bij Plus, Jumbo, COOP, Spar, Hoogvliet, Jan Linders, Vomar of handig online via Bol.com. De prijs varieert rond de 5,79 euro per fles van 750 ml.


Meer informatie over E&J Gallo Winery

Het verhaal van E&J Gallo Winery begon in 1933 aan het einde van de “drooglegging”, toen Ernest en Julio Gallo – twee broers van Italiaanse afkomst – in hun vroege twintiger jaren een wijnmakerij in Californië oprichtten met niet meer dan een liefde voor wijn en veel vastberadenheid. Vanaf de eerste dag was het doel duidelijk: het creëren van heerlijke wijnen waar iedereen op elk moment van de dag van kon genieten. Vier generaties later, met meer dan 80 jaar toewijding, ervaring en kennis, volgt de Gallo familie nog steeds dezelfde filosofie.

Voor meer informatie bezoek je de website van Gallo Family Vineyards.

 

• • Deze blog is een samenwerking met Gallo Family Vineyards en Kroon op het Werk.