Iberico Cubano sandwich – Cubaanse tosti

Cubaanse tosti met varkensvlees

IBERICO CUBANO SANDWICH – CUBAANSE TOSTI • Wie de film Chef heeft gezien, kent ongetwijfeld het beroemde broodje: de Cubano sandwich. Dit klassieker uit Cuba en Florida krijgt in mijn versie een Spaanse twist: de Iberico Cubano sandwich – Cubaanse tosti met sappige secreto Ibérico van de barbecue. Een heerlijke combinatie van brood, gesmolten kaas, pittige mosterd en mals gegrild en krokant vlees. Simpel, comfortfood op z’n best.

Het geheim van de Iberico Cubano sandwich – Cubaanse tosti

Wat deze Cubaanse tosti zo bijzonder maakt, is het vlees. In plaats van gewone ham gebruik ik secreto Ibérico: een supermals stuk van het Iberische varken, bekend om zijn rijke smaak en vetmarmering. Op de barbecue krijgt het vlees een lichte rooksmaak en een knapperig en krokant korstje, wat perfect contrasteert met de zachte kaas en frisse augurk. Zo wordt een gewone tosti ineens een gerecht dat smaakt alsof het rechtstreeks uit een foodtruck in Havana komt.

Zo maak je de perfecte Iberico Cubano sandwich

Voor de ultieme tosti is balans alles: het zoutige van de kaas, de frisheid van augurk, de pit van Dijonmosterd en de sappigheid van het vlees. Gebruik panini’s of stevig wit brood, grill ze tot goudbruin en laat de kaas nét genoeg smelten om alles samen te brengen. Serveer direct, want warm is deze sandwich het allerlekkerst.

Benieuwd naar een kookvideo van deze Iberico Cubano sandwich – Cubaanse tosti? Kijk dan op mijn Instagram @aantafelmettammie.nl voor een filmpje van de bereiding.


Ingrediënten | 2 personen

  • 2 panini’s
  • 450 gram secreto Ibérico
  • 2 plakken jong belegen kaas en/of Zwitserse kaas
  • 2-3 plakken cheddar
  • 6 augurk slices
  • 3 el Dijon mosterd
  • Benodigdheden: barbecue, scherp mes, snijplank, tosti ijzer


Hoe maak je deze Iberico Cubano sandwich – Cubaanse tosti

Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten tot 1 uur

  1. Verwarm de barbecue tot 230 graden direct.
  2. Kruid de secreto Ibérico met wat peper en een snufje zout en grill het vlees kort en heet op de barbecue tot mooi krokant van buiten en sappig vanbinnen. De kerntemperatuur moet rond de 64 graden zijn (medium tot gaar).
  3. Laat het vlees even rusten en snijd daarna in dunne plakken.
  4. Snijd de panini’s open en bestrijk de panini’s met de mosterd. Leg het vlees erop, beleg daarna met de kaas, cheddar en augurk.
  5. Druk voorzichtig dicht en leg het broodje tussen een een grillijzer tot de kaas gesmolten is. Eet smakelijk!

Liever een ander gerecht met varkensvlees? Bij deze gegrilde pluma met Spaanse ratatouille en artisjok lik je ook zeker je vingers af!


Wijntip

We gaan voor Spaans! Een volle witte Rioja met een vleugje hout kan verrassend goed werken. Romig, rond en met precies genoeg kracht voor het vlees. Denk aan deze sappige, maar toch frisse Rioja Blanco van Conde Valdemar.

Deel dit bericht met vrienden

Foto van Tamara

Tamara

Leuk dat je op mijn website kijkt! Dan deel jij vast net zo’n liefde voor kaas, goede wijn en lekker eten als ik. Kijk lekker rond bij alle recepten. Proost! 

Op zoek naar iets anders?