Hollandse witvis in snelle Indische tomatensaus
Hollandse witvis in snelle Indische tomatensaus, mmjammie een heerlijk Indisch gerecht voor doordeweeks! Want nu kan ik jullie natuurlijk wel allemaal tips geven over ingrediënten die je écht in huis moet hebben als je Indonesisch wilt koken, maar ik begrijp ook dat het voor sommigen toch een ‘ver-van-je-bed show’ blijft om helemaal naar de toko te gaan. Zeker als je die ingrediënten niet vaak gebruikt. Daarom deze Hollandse witvis in snelle Indische tomatensaus, waarmee je dus een beetje kan cheaten 😉
Voor deze snelle tomatensaus gebruikte ik de Soto kruiden van Euroma
Lekker makkelijk! Nu ben ik sowieso fan van deze kruidenmixen van Jonnie Boer, er prijken er al meerdere in mijn kruidenkastje, maar de Soto mix was nieuw voor mij. Deze kreeg ik onlangs in de foodybox om uit te testen. Kwam dat even mooi uit, want ook al liggen er in mijn vriezer genoeg verse kruiden en specerijen om Indonesisch te koken, ik weet dat dit niet voor iedereen geldt. Met deze kruidenmix kan je dus makkelijk en snel een Indonesische maaltijd op tafel zetten, zonder alle poespas van ellenlange ingrediëntenlijsten. Bijvoorbeeld ook een rendang. Maar er gaat natuurlijk niets boven de smaak van verse kruiden en specerijen, laten we wel wezen. Maar deze kruidenmix is wel een prima alternatief!
Welke witvis?
Omdat je de vis even gaat grillen is het belangrijk dat ‘ie stevig is. Ik ging voor heilbot filet, maar zag dat bij mijn favoriete vishandel Schuitemaker dat de heek in de aanbieding was. Dus advies gevraagd en heek is een stevige witvis, net als heilbot. Deze heek komt uit onze eigen Noordzee en daarmee vind ik het wel een mooi contrast: Hollandse witvis in Indische tomatensaus. Some of the best of both kitchens!
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 2 heek filets á 200 gram (of heilbot, kabeljauw of andere stevige witvis)
- 1 middelgrote ui
- 1 teen knoflook
- Blik tomatenblokjes 400 gram
- 1 rode puntpaprika in kleine blokjes
- 150-200 ml kokosmelk (ik gebruik aroy-D)
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 tl grof zeezout
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1 tl zwarte peper
- 3 eetlepels Soto kruidenmix van Euroma
- 1,5 theelepel palmsuiker (of bruine basterdsuiker)
- Zonnebloemolie
- Optioneel: 1 rode peper (lombok) in ringetjes gesneden
- Optioneel: 4 blaadjes djeruk perut (Indonesisch limoenblad) anders rasp en sap van een halve limoen
Hoe maak je het?
- Haal de vis uit de koelkast en laat even 10 minuten op kamertemperatuur komen.
- Verwarm een grote koekenpan, skillet of lage wok en voeg wat zonnebloem- of arachideolie toe. Grill de vis zo’n 3 minuten op redelijk hoog vuur aan een kant en haal de vis dan uit de pan. Zo heb je aan een kant mooie grill strepen, de kant die straks naar boven ligt. Je kan proberen de vis aan beide kanten te grillen, maar hij gaart straks nog door in de tomatensaus en je wilt geen te lang gegaarde taaie vis.
- Snijd de ui en knoflook fijn, voeg wat extra olie toe aan de pan en bak hierin de ui zo’n 5 minuten en voeg daarna de knoflook, rode paprika en de gember toe. Wil je wat extra pit? Voeg dan ook de ringetjes rode peper nu toe.
- Voeg nu alle kruiden toe en roer even kort door, zodat de aroma’s lekker vrijkomen. Zorg dat het niet aanbrandt, roer zo’n 1 minuut de kruiden om.
- Voeg nu de tomatenblokjes toe en roer alles zo’n 3 minuten door elkaar.
- Roer ondertussen de palmsuiker alvast wat losser, roer dit tot een papje met een klein beetje water en zet even apart.
- Vervolgens kunnen de palmsuiker en de kokosmelk bij de tomatensaus. Roer weer goed om, zodat de palmsuiker goed opgenomen wordt.
- Heb je djeruk perut in huis? Voeg die dan ook nu toe en anders de rasp en sap van limoen. Je kan de blaadjes djeruk perut ook weglaten, maar ik vind dat die blaadjes echt die fijne, specifieke geur van Indonesische gerechten geeft, dus mocht je het hebben, zeker doen!
- Bij dit gerecht is het belangrijk dat je proeft, is de saus nog te zurig door de tomatenblokjes? Voeg wat extra suiker toe. Is de saus nog te flauw? Voeg wat extra zout toe.
- Leg nadat de saus zo’n 10 minuten geprutteld heeft en je goed hebt geproefd de stukken vis terug in de pan. Nu laat je dit alles nog zo’n 5 minuten pruttelen op medium hoog vuur, zodat de vis verder gaar wordt.
- Serveer er een kommetje rijst of stukken brood bij en klaar is je Hollandse witvis in snelle Indische tomatensaus!
Wijntip
Een frisse, volle Chardonnay of Viognier met houtrijping, uit Chili of Argentinië. Bijvoorbeeld deze Portillo Chardonnay van Salentein.
Comments are closed.