Hazelnoten cheesecake
Hazelnoten cheesecake
 
Wie is er niet gek op Kinder bueno en andere chocolade met hazelnoot?! Dan moet je deze hazelnoten cheesecake eens proberen! Deze cheesecake is super romig en heeft die heerlijke zachte hazelnootsmaak. Ander mooi voordeel: je kan hem een dag van tevoren maken! Ik hou aan het eind van het kerstdiner wel van wat gemak in de keuken en dit kerst dessert hoef je dan alleen nog maar uit de koelkast te halen. Ook ideaal voor een brunch. Top toch!?
 

Nigella’s Nutella cheesecake

Dit recept is afkomstig van de keukenkoningin met de zalvende stem (vind ik dan): Nigella Lawson. De taart staat bekend als Nigella’s Nutella cheesecake. Ik gebruikte hier de hazelnootpasta (met heeeel veel hazelnoten, als ik het etiket mag geloven) van Bonne Maman in. Deze hazelnootpasta zat in de herfst foodybox en ik wilde eens iets anders doen met hazelnootpasta dan het op brood smeren. Zo kwam deze heerlijke hazelnoten cheesecake tot stand.
 

Iets lichtere versie hazelnoten cheesecake

Om het recept iets meer eiwitten te geven verving ik een deel van de roomkaas voor volle kwark. Net zo lekker! Let goed op dat de roomkaas echt op kamertemperatuur is. De kwark mag iets kouder zijn, maar de roomkaas niet. Dan krijg je namelijk allemaal witte vlekjes koude roomkaas in je mengsel. Dat had ik dus… De smaak was er niet minder om en in het eindresultaat zie je het niet echt meer gelukkig, maar beter voorkomen dan genezen!
 


Ingrediënten voor 1 taart

(10-12 personen)

  • 250 gram Digestive koekjes
  • 75 gram ongezouten, zachte roomboter
  • 100 gram geroosterde hazelnoten fijngehakt
  • 380 gram hazelnootpasta op kamertemperatuur 
  • 300 gram roomkaas op kamertemperatuur
  • 200 gram volle kwark
  • 60 gram poedersuiker
  • + Extra benodigdheden: keukenmachine (of handmixer en staafmixer), springvorm met 23 cm doorsnede, scherp mes om hazelnoten fijn te hakken, bakpapier

Hoe maak je deze hazelnoten cheesecake?

Bereidingstijd: 25 minuten + 4 uur tot 24 uur wachttijd

  1. Doe de digestive koekjes samen met de roomboter en 2 eetlepels hazelnootpasta in een keukenmachine en mix totdat het goed gemengd is.
  2. Voeg 25 gram van de hazelnoten toe en blijf mixen totdat je een zanderige massa hebt die een licht vochtige textuur heeft.
  3. Doe het mengsel in de springvorm en druk het stevig aan met je handen of de achterkant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast terwijl je de rest maakt.
  4. Klop de roomkaas (op kamertemperatuur) en kwark samen met de poedersuiker luchtig en voeg dan de rest van de hazelnootpasta toe. Blijf kloppen totdat alles goed gemengd is en je een mooi hazelnootbruin mengsel hebt.
  5. Haal de springvorm uit de koelkast en schenk de vulling voorzichtig op de bodem. Strooi de resterende hazelnoten eroverheen.
  6. Zet de cheesecake in de koelkast voor minstens 4 uur, maar het liefst zelfs een hele nacht. Deze hazelnoten cheesecake is het lekkerst als je hem gelijk uit de koelkast serveert en dus niet eerst op kamertemperatuur laat komen.

Meer zin in deze gingerbread tulband met marsepein voor kerst? Of juist in deze stroopwafel cheesecake, die het ook goed doet met Sinterklaas? Kijk eens onder Desserts & zoetigheid


Wijntip

Een keer geen wijn, maar iets anders! Wij serveerden dit aan vrienden die kwamen eten en dronken er chocolade limoncello bij; Limoncioccolat van DiGusto. Een lekker stroperig drankje met verfrissende citroensmaak, al proef je meer de chocoladesmaak. Ook een espresso martini is denk ik heerlijk bij deze hazelnoten cheesecake!