Hartige cake met courgette, noten en feta
Gezonde hartige cake met courgette
 
Of ik wat wilde maken voor het teamontbijt op maandagochtend? Natuurlijk! Het werd deze hartige cake met courgette, noten en feta. Ideaal om mee te nemen naar werk en ook koud prima te eten. Het houdt een beetje het midden tussen een hartig brood en een cake qua structuur. Maken dus deze gezondere hartige cake!
 

Hartige cake met courgette

Om de cake wat verborgen groenten mee te geven deed ik er geraspte courgette doorheen. Zie je na het bakken bijna niet en proef je al helemaal niet. Ideaal gezond(er) tussendoortje dus! Deze hartige cake met courgette, noten en feta doet het een paar dagen later namelijk ook nog steeds goed. Zelfs als ontbijt is een plak van deze hartige cake heerlijk. Ik hou wel van een hartig ontbijtje. Of snijd in kleine blokjes en serveer als borrelhapje.

En verse noten!

Om deze hartige cake gezonder te maken én eiwitrijk, gebruikte ik volkoren tarwebloem en voegde ik verse noten toe. Een handje verse grof gehakte noten door het beslag en een handje op de bovenkant voordat het de oven ingaat. Heerlijk! Ik koos voor 100% Afrikaanse en fairtrade noten van All Day Nuts. Eerlijk en gezond. Volkorenbloem is vaak wat zwaarder dan gewone bloem (wat je overigens ook prima kan gebruiken als je alleen gewone bloem in huis hebt). Door het toevoegen van een scheut zonnebloemolie, krijg je alsnog een heerlijke smeuïge cake en maakt de volkoren bloem het allemaal niet te zwaar.

Heb je nog plakken cake over? Bewaren kan tot 4 dagen in de koelkast (goed afgesloten) of ingevroren. Na invroren is even in de broodrooster of oven wel het allerlekkerst. Wil je zien hoe je deze hartige cake maakt? Bekijk dan het filmpje op Instagram via @aantafelmettammie.nl. 



Ingrediënten
  • 1 grote courgette grof geraspt
  • 150 gram feta, grof verkruimeld
  • 4 zongedroogde tomaatjes op olie uitgelekt en fijngesneden
  • 4 takjes tijm alleen de blaadjes
  • Theelepel oregano
  • Theelepel gedroogde munt
  • 250 g (volkoren)bloem
  • Zout en peper uit de molen
  • 10 g bakpoeder
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 85 ml (plantaardige) melk
  • 2 eieren
  • 50 gram gemixte noten grof gehakt
  • Handje geraspte cheddar om te bestrooien + extra voor erdoorheen
  • Extra benodigdheden: cakevorm, grove rasp of keukenmachine, bakpapier en scherp mes

Hoe maak je het?
  1. Verwarm de oven voor op 185 °C. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
  2. Roer in een ruime kom de (tarwe)bloem, een snuf zout, een flinke draai versgemalen peper, het bakpoeder en alle kruiden door elkaar.
  3. Voeg de geraspte courgette, verkruimelde feta, handje noten en zongedroogde tomaat toe en roer door elkaar.
  4. Klop in een andere kom de olie, melk, eieren en eventueel extra geraspte kaas tot een glad mengsel. Voeg dit eimengsel toe aan het bloemmengsel en spatel door elkaar tot alles goed gemengd is.
  5. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Strooi daar de rest van de noten overheen en het handje cheddar. 
  6. En nu afbakken in de oven, ongeveer 45 tot 50 minuten tot de courgette cake gaar is. Steek er eventueel een satéprikker in om te kijken of de cake al gaar is.
  7. Laat een uurtje afkoelen voor aansnijden. Lauw is de cake het lekkerst en meest stevig. Smullen maar!

Zin in een andere hartige cake? Deze kleine pulled pork cakes van de barbecue zijn ook leuk om te serveren! Liever zoet en zuur? De cupcakes met rode bessen en botercrème zijn dan helemaal jouw ding.


Wijntip

Een plakje hartige cake als tussendoortje met een fris, wit wijntje erbij. Dat klinkt goed toch? Ga voor een all time favoriet: de Verdejo. Bijvoorbeeld deze simpele, maar prima Rueda Palacio del Almirante