Gevulde sweet chili & lime paprika’s
Gevulde sweet chili & lime paprika
 
Basmati rijst wordt ook wel de champagne onder de rijst genoemd en ik mocht er een lekker recept mee maken. Dat werden deze gevulde sweet chili & lime paprika’s. Er gaan maar heel weinig ingrediënten in dit gerecht, maar ondanks dat is het echt een onwijze smaakbom! Laat je de mozzarella weg, dan zijn deze gevulde sweet chili & lime paprika’s ook nog eens vegan. 
 
Tilda Basmati rijst sweet chilli & lime
Basmati rijst met zijn droge korrelige structuur. De geur en textuur doet me gelijk aan tafels vol Indiase gerechten denken. Voor de vulling van deze paprika’s ging ik voor de kant-en-klare Basmati rijst met sweet chili & lime smaak van Tilda. Met deze rijst breng je een gerecht gelijk goed op smaak en daarnaast is het super handig dat de rijst al voorgekookt is. Om knapperige en droge rijst te behouden voor gerechten, bijvoorbeeld voor nasi goreng, is het belangrijk dat de rijst goed is afgekoeld. Dat zit bij deze rijst dus sowieso snor. Eerder probeerde ik al eens de gestoomde lime & coriander Basmati rijst van Tilda en ook die beviel goed. Tilda is sowieso een heel fijn merk voor de Basmati rijst. Vroeger kon je alleen hele grote kilozakken bij toko’s kopen. De rijst van Tilda wordt vaak gebruikt in het buitenland en is daar dan ook heel bekend. Maar tegenwoordig is de Basmati rijst gelukkig ook bij de supermarkt te vinden!
 
Turkse of gewone paprika’s?
Laatst was ik weer eens in Leiden en ik zo tegen een grote Turkse supermarkt aan, genaamd Zam Zam. Ik kan het niet over mijn foodie hart verkrijgen om daar dan niet even naar binnen te gaan. Er lagen onder andere allerlei verschillende soorten groenten, waaronder kleine groene paprika’s. In de Turkse keuken worden deze altijd gebruikt om te vullen. Maar wat is het verschil met gewone paprika’s? De grootte voornamelijk. Gewone paprika’s zijn bijna 2 keer zo groot, zie foto hieronder. Groene paprika’s zijn wel iets bitterder dan rode of oranje paprika’s, dus houd je daar niet van zou ik lekker voor gewone paprika’s gaan. Of voor rode puntpaprika’s, ook die zijn prima te vullen en dat zijn de zoetste paprika’s van allemaal!
 
Gerookt paprikapoeder, dat MOET je hebben
Heb je het nog niet in huis? Ga het dan snel halen. Een deel van de kruidige smaak bij de gevulde paprika’s komt van het gerookte paprikapoeder. In combinatie met de andere kruiden geeft dit zo ontzettend veel smaak! Net alsof je de paprika’s en de rijst op de barbecue hebt geroosterd. Ik heb zelfs 2 verschillende varianten, de zoete variant en de pittige variant. Gewoon bij de Appie te koop trouwens.
 

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1 zakje Tilda Basmati rijst sweet chili & lime (250 gram)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika 
  • 1 rode peper
  • 6 Turkse kleine groene paprika’s of 3 gewone paprika’s
  • Een bol mozzarella
  • 1 tl oregano
  • 1 tl komijn
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 mespunt kaneel
  • 1 el (vers) limoensap
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • Optioneel: feta
  • + Extra benodigdheden: ovenschaal, wok, kwastje om in te vetten, koksmes

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 15 minuten + 35 minuten oventijd

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de kronen en steeltjes van de paprika af. Verwijder de zaadlijsten met een mesje en hol de Turkse paprika’s uit, zodat je ze kunt vullen. 
  3. Vet de ovenschaal in met wat olijfolie en plaats daarin de 6 paprika’s naast elkaar. Als ze elkaar raken blijven ze mooi rechtop staan door elkaars tegengewicht. Je kunt ook een stukje van de onderkant afsnijden, zodat de paprika’s zelf rechtop blijven staan.
  4. Vul de onderkant van de paprika’s met ongeveer 3/4 van de mozzarella.
  5. Snipper de ui en de paprika fijn en snipper ook de knoflook en rode peper.
  6. Verhit wat olie in een wok of braadpan en voeg de gesnipperde uien toe. Bak glazig in zo’n 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna de knoflook toe en roer weer om voor 1 minuut.
  7. Voeg ook de paprika en rode peper toe en bak zo’n 2 minuten mee. Tijd om de kruiden mee te laten geuren, voeg alle kruiden toe en roer om. Zorg dat het niet aanbrandt, voeg desnoods nog een scheutje olijfolie extra toe. Nu gaat het al lekker ruiken!
  8. Na ongeveer 1 minuut doe je de sweet chili & lime basmati rijst erbij en voeg je het limoensap toe. Roer nog even om en zet het vuur uit. 
  9. Bovenop de mozzarella komt nu het rijstmengsel, verdeel dit over de 6 paprika’s. Duw aan, er kan meer rijst in dan je denkt. Houd je toch wat sweet chili & lime rijst over? Dit is morgen met wat feta bij de lunch ook heerlijk!
  10. On top verdeel je de rest van de mozzarella en eventueel wat feta. De ovenschaal gaat nu de oven in.
  11. Bak de paprika’s in ongeveer 35 minuten af in de oven. Eet smakelijk!

Wijntip

Dit is een kruidig en licht pittig gerecht. Ga daarom voor een Chileense of Argentijnse rode wijn, zonder zuren en niet te zwaar. Die zijn vaak wel opgewassen tegen kruidige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan deze kruidige Cabernet Sauvignon Shiraz van Oveja Negra uit Chili.