Gestoofde lamsschenkel met Marokkaanse couscous
Gestoofde lamsschenkel Marokkaanse couscous harissa
 
Gestoofde lamsschenkel met Marokkaanse couscous: een ideaal gerecht voor de lente! Het is nog net niet warm genoeg buiten, maar toch schijnen de lente zonnestralen al regelmatig. Dit stoofpotje van gestoofde lamsschenkel is niet te zwaar, maar wel boordevol smaak en past perfect bij dit tussenseizoen. En ooh wat is dit vlees mals, ongelofelijk!
 

Lamsschenkel komt van de achterpoot van het lam

Het is een wat onbekender stuk vlees, maar als je lamsschenkel op de goede manier bereid is het een enorm mals en zacht stukje vlees. Je kan er een heerlijke stoofschotel of mooie bouillon mee maken. Gek eigenlijk dat het niet zo bekend is.
Wat lamsschenkel wel nodig heeft is genoeg tijd om te garen, want het bevat veel bindweefsel. In dat bindweefsel zit collageen. Bereid je dit lang, dan zet het bindweefsel zich om in gelatine. En gelatine zorgt ervoor dat het lamsvlees lekker sappig en mals wordt. Het botje en het merg wat in de schenkel zit geven daarnaast nog meer smaak. Ik had nog nooit met lamsschenkel gekookt, maar dit is me ontzettend goed bevallen!
 

Pak dus lekker uit met Pasen

Deze lamsschenkels zijn echt een feestmaal. Je hebt wat werk aan de voorbereiding, maar het is echt niet moeilijk en daarna doet de oven de rest. Je verdubbelt de ingrediënten trouwens makkelijk naar vier personen. Daarnaast zijn lamsschenkels niet zo prijzig als ander lamsvlees, dus is het daarmee ook een niet te duur gerecht.
 
Wat extra leuk is: ook mensen die niet gek zijn op lam zullen dit lekker vinden. Door het lange stoven wordt de sterke smaak van het lam verzacht. Mijn vriend is bijvoorbeeld niet dol op lamsvlees, zoals lamskoteletjes, lamsrack of mijn Indonesische lamsstoof. Dat eet ‘ie gewoon niet. Maar deze schenkel heeft hij helemaal opgegeten! Probeer het dus vooral, zou ik zeggen. Ook als koken met lamsvlees nieuw voor je is!
 

Maak deze gestoofde lamsschenkel met Marokkaanse couscous

Het supermalse lamsvlees is de ster, maar er zitten ook gezonde en lekkere groenten in. Groenten die aan de lente doen denken. Daarnaast hebben we de Marokkaanse couscous. Zo makkelijk om te maken en zoveel smaak met toch maar weinig ingrediënten. De rijke smaak van de ras el hanout en zowel de zoete als hartige smaken met een vleugje peper allemaal op één bord, maken het een bijzonder lekkere smaaksensatie. De pittige-zure harissayoghurt maakt het helemaal af. Love it!
 
Het recept is trouwens deels afgekeken van Jamie Oliver, die zo’n soortgelijke lamsstoof samen met acteur Orlando Bloom maakt. Maar ik gebruik geen kweepeer en wel dadels en rozijnen en heb de verhoudingen wat aangepast. Hier het recept van Orlando Bloom’s lamb shank tagine.
 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 lamsschenkels Frans gesneden*
  • 1 rode peper
  • 125 gram couscous
  • 2 kleine tomaten of 1 grote tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 venkel
  • 1 rode ui
  • 1 wortel
  • Een plukje saffraandraadjes
  • 2 medjoul dadels
  • Handje rozijnen
  • 1 laurierblaadje
  • 0,5 ingelegde citroen** 
  • 500 ml kippenbouillon van 1 bouillonblokje
  • Een half bosje verse munt ongeveer 15-20 gram
  • Een half bosje verse bladpeterselie ongeveer 10-15 gram
  • 3 el ras el hanout kruiden
  • 0,5 citroen
  • Het sap van een halve sinaasappel
  • 25 gram rozenharissa***
  • 5 el magere yoghurt
  • Olijfolie
  • Extra kokend water voor de couscous
  • Optioneel: een handje zwarte olijven met pit van de Marokkaanse winkel of markt
  • + Extra keukenbenodigdheden: een stoofpan die in de oven kan, scherp mes, grote kom, keukenrol, bakpapier

* Het vlees van de lamsschenkels zit vast aan het bot, vraag de slager dit alvast los te halen. Ik moest dit zelf nog doen, ook geen probleem, want het is heel makkelijk. Zie hier een filmpje hoe je het vlees van de schenkel lossnijdt van het bot

** Te koop bij de Marokkaanse supermarkt of online te vinden via AH van het merk Souq

*** Ik heb ooit van een vriend een potje rose harissa uit Engeland gekregen van het merk Belazu, hetzelfde merk dat Ottolenghi gebruikt. Dus kan je daar aan komen, online of uit Engeland: zeker doen. Tegenwoordig heb je een goed alternatief te koop bij de AH, ook van het merk Souq


Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 35 minuten + zo’n 2,5 uur oventijd + 10 minuten bakken in de pan

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Snijd het witte vliesje van de lamsschenkels als dit nog niet gedaan is en masseer de ras el hanout in de lamsschenkels. Zet ze met een halve eetlepel olijfolie in een stoofpan met dikke bodem op matig hoog vuur. Braad ze in zo’n 6 tot 8 minuten rondom bruin. 
  3. Prik gaatjes in de rode peper, leg deze naast de schenkels in de pan tot de peper licht geschroeid is. Schep alles uit de pan en zet even apart. 
  4. Zet ondertussen een waterkoker aan en kook ongeveer 800 ml water. Maak alvast 500 ml kippenbouillon
  5. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Pel ook de ui en snij in 4 partjes. Schil de venkel, snijd door de helft en snijd ook in parten. De wortels snijd je grof in blokjes van 4 x 4 cm.
  6. Veeg met een prop keukenpapier de pan schoon, voeg 0,5 eetlepel olijfolie toe samen met de rode peper, laurierblaadje, knoflook, ui en wortel en zet aan op matig vuur. Blijf zo’n 10 á 12 minuten regelmatig roeren, tot alles zachter is. 
  7. Leg de saffraan in een laagje kokend water en laat even wellen. 
  8. Leg de schenkels terug in de pan, snijd de tomaat in vieren en doe deze er ook bij, samen met het saffraanmengsel, de halve ingelegde citroen, de dadels en rozijnen en de kippenbouillon. Breng aan de kook. Kookt het? Leg er dan een verkreukeld rond stuk vochtig bakpapier op, zodat het wat vochtig blijft in de oven en doe het deksel op de pan. Zet nu in de oven voor zo’n 2 tot 2,5 uur, check na 2 uur of de schenkels al malser worden en de saus wat inkookt. 
  9. Snijd de munt fijn. Doe de couscous in een kom, knijp de halve citroen erover uit, samen met het sinaasappelsap en giet er zoveel heet water bij dat het net onder staat. Laat even wellen. De couscous zal al het vocht opgenomen hebben na ongeveer 10 minuten. Leg de schenkels dan terug in de saus en zet het vuur uit. 
  10. Als de lamsschenkels mals zijn, schep je het vet uit de pan (bewaar dit) en schep je de schenkels op een bord. Zet de pan nu nog 5 tot 10 minuten op matig hoog vuur, zodat het laatste restje saus ook goed indikt en je geen dunne saus meer hebt, maar volle saus met groenten.
  11. Doe de couscous op een groot bord of laat in de kom zitten en roer los. Snijd de peterselie fijn en eventueel de zwarte olijven, voeg een scheut olijfolie toe, samen met wat zeezout en zwarte peper en roer alles om. Je kan eventueel nog extra citroen- of sinaasappelsap toevoegen naar smaak.
  12. Roer de harissa door de yoghurt. Mag helemaal doorgeroerd, maar je kan ook het verschil tussen yoghurt en harissa goed zichtbaar laten, dat is aan jou.
  13. Schep de couscous op een bord, leg hier een lamsschenkel op met wat saus en groenten en maak af met een klodder harissayoghurt. Klaar is je mooi bord gestoofde lamsschenkel met Marokkaanse couscous. Eet smakelijk!

Heb je deze gestoofde lamsschenkel met Marokkaanse couscous gemaakt? Lekker! Laat het me weten en stuur me een berichtje. Dat kan hieronder of via Instagram of Facebook.

Meer zin in een ander gerecht met lamsvlees? Maak dan eens deze gulai domba: kruidige curry van lamsvlees. Ook heel lekker om te verwerken in een pastei


Wijntip

Bij dit gerecht dronk ik deze Rioja van Vina Salceda die ik toevallig nog had liggen en van alles wat ik had liggen mij het best passend leek. En dat was een prima combinatie. Het is een kruidige, stevige wijn, die goed past bij een kruidig gerecht met lam zoals dit. Door de zoete en hartige kruidige smaken van het gerecht zou hier ook heel goed een witte wijn bij kunnen die de pittige harissa wat afblust, denk aan een pinot gris met bloesemaroma’s, wat goed combineert met de rozenblaadjes.